h

Wat vindt de SP van de sport: vervolg openbaar sportdebat

14 februari 2014

Wat vindt de SP van de sport: vervolg openbaar sportdebat

SportdebatDinsdag 11 februari jl. kwamen de lijsttrekkers van de politieke partijen die op 19 maart meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen bij elkaar in de aula van de RSG in Enkhuizen.

De stichting Sport Beweegt, waarin verschillende sportverenigingen uit Enkhuizen en de RSG samenwerken, had deze avond georganiseerd.

De lijsttrekkers kregen vooraf ter voorbereiding een viertal stellingen voorgelegd. Elk van deze stellingen werd toegelicht door iemand uit de zaal. Hierna kreeg elke lijsttrekker één minuut om op de stelling te reageren, gevolgd door vragen uit de zaal.

Een minuut is (net te) weinig om een heel duidelijk statement te maken. Voor een ieder die geïnteresseerd is volgt hier toelichting en reactie op de avond.

Stelling 1:
Sport staat tot 2030 niet op de agenda.
Is dat een gemiste kans?

In onze minuut gaven we het volgende aan:

Dit zou zeker een gemiste kans zijn, áls sport tot 2030 inderdaad niet op de agenda zou staan. Maar het afgelopen jaar stond sport hoog op de agenda en wat ons betreft zal dit ook in de toekomst zo zijn. Sport en bewegen zijn belangrijker dan ooit. Voor jong en oud!

En er is de afgelopen tijd ook heel wat gebeurd op sportgebied:

  • Zoals bekend had het vorige College geen budget uitgetrokken voor vervangende accommodatie van sporthal de Sprong bij de bouw van de Brede School. Dat probleem is opgelost, zodat de gebruikers van de Sprong gewoon door kunnen sporten en straks kunnen verhuizen naar de nieuwe sporthal.
  • In de meerjarenbegroting krijgt alleen de sport er geld bij voor nieuw beleid. Er is een structureel bedrag voor investeringen van € 50.000 per jaar beschikbaar gesteld. Daar kun je, met de huidige rentestand, toch al gauw zo’n € 600.000 voor investeren.
  • De Jeugdsportpas is -in samenwerking met de verenigingen- vanaf dit jaar aanzienlijk uitgebreid. Met deze pas kunnen kinderen kennismaken met de verschillende soorten sport in Enkhuizen en omstreken. Zonder kennismaking geen talentontwikkeling. Een prima initiatief.
  • De inzet van combinatiefunctionarissen voor sport en bewegen op scholen is uitgebreid en de bezuiniging op het schoolzwemmen is voor een deel teruggedraaid.
  • Ook in de nota "Lokaal gezondheidsbeleid" staan sport en bewegen volop op de agenda.

En de minuut was voorbij…..

Wat niet gezegd werd:
De speerpunten die in deze nota genoemd worden geven ook het belang van sport en bewegen aan. Kortom sport maar ook bewegen staat voor ons wel degelijk op de agenda.

Toelichting:
In de krant van diezelfde dag stond een stuk over de Sprong, het verzoek van volleybalvereniging Madjoe voor meer m2 en de reactie van onze wethouder daarop. Hij noemde de vereniging een ‘rupsje-nooit-genoeg’.

Daar wil ik graag iets over verduidelijken.

De Tweemaster, de peuterspeelzaal en de Sprong wachten al enige tijd op nieuwbouw. De plannen om dit in een "brede school"-concept te gieten kwamen tot stand. In november 2012 viel het College van B&W en het nieuwe, huidige college nam deze plannen voortvarend op.
Maar wat bleek? Het vorige college had verzuimd een aantal kosten mee te nemen, namelijk de kosten voor herhuisvesting van de gebruikers van de Sprong tijdens de sloop en nieuwbouw, én de kosten voor de sloop van de Tweemaster. Wat een misser! Twee enorme kostenposten die de voortgang van dit project ernstig in gevaar hebben gebracht. Een gat in de begroting van 2 miljoen en een fijne binnenkomer voor de nieuwe wethouders.

Met veel creativiteit, veel hoofdbrekens en het omgooien van het hele plan bleek het haalbaar om het plan toch door te laten gaan en de Sprong 1 op 1 terug te bouwen. Het tekort van 2 miljoen in de oorspronkelijke plannen kon met veel moeite worden weggewerkt en dit raadsvoorstel heeft het college voorgelegd aan de raad. Voor het verzoek om de Sprong groter en dus duurder te maken is vanwege deze miscalculatie van het college VVD/D’66/Nieuw Enkhuizen/CDA simpelweg geen budget beschikbaar.

Stelling 2:
De functie van sport en bewegen wordt voldoende erkend door de politiek.
Hoe ziet u de functie van sport en bewegen?

In onze minuut gaven we het volgende aan:

Het is bij ons allen wel bekend dat sport en bewegen gezond voor ons is. Sporten werkt overgewicht tegen. We zijn met z’n allen te zwaar. Obesitas is een groot probleem. Maar sporten is ook goed tegen stress, goed voor de ontspanning, om sociale contacten op te doen en het bevordert de integratie.

Het is goed om de jeugd te laten kennismaken met sport en hen te stimuleren om door te gaan met sporten. Jong geleerd is oud gedaan

Toch ligt er een uitdaging om tieners en volwassenen niet te laten stoppen met sporten. Vaak haakt men af vanwege studie, andere interesses, een drukke baan of een druk gezin.

De functie van sport en bewegen is ook het bevorderen van een gezonde leefstijl.
Des te schrijnender is het dan om te vernemen dat wanneer een kind onder de 16 in de sportkantine om een biertje vraagt hij of zij dit in 4 van de 5 van de gevallen gewoon krijgt. Dat drank en sport vaak zo nauw met elkaar zijn verweven is geen functie van de sport.

Wel een belangrijke functie van sport én bewegen is om meer senioren te laten bewegen, met een aanbod op maat.
Zij zijn, gezien de vergrijzing, de grootste groeimarkt op het gebied van sport en bewegen.
Daar is gezondheidswinst te behalen.

De functie van sport en bewegen heeft vele raakvlakken met welzijn en gezondheid en is veel breder dan ik nu in 1 minuut benoemd heb.

En de minuut was voorbij…..

Toelichting:
Uit de zaal kwamen reacties op de zinsnede dat sport en drank niet bij elkaar horen. Het ging hier over de vraag hoe wij de functie sport en bewegen zien.
Eén van de functies van sport en bewegen is het bevorderen van een gezonde leefstijl. En daar hoort drank schenken aan jongvolwassenen niet bij.
Door het pilotproject Westfrisse jeugd dringt meer en meer het enorme schadelijke effect van alcohol op het jonge brein door.
Het onderzoek van de projectgroep “In control of Alcohol en Drugs” laat zien dat jeugdige mystery guests (bij dit onderzoek ging het nog om tieners jonger dan 16) in horeca, sportkantines, supermarkten enz. nog volop aan drank kunnen komen. Ook een aantal sportkantines in Enkhuizen en het jongerencentrum Cayen zijn betrapt op het schenken van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens.
Daar is voor ons allen nog een wereld te winnen.

Stelling 3:
Voor de functie van sport en bewegen zijn de voorwaarden aanwezig.
Zit sport in het DNA van Enkhuizen?

Mijn eerste reactie op deze stelling was:
De vis, ja de vis zit in het DNA van Enkhuizen en als je bij het binnenrijden van Enkhuizen op de informatieborden de slogan “Hij of zij gaat voor zaad” tegenkomt dan denk je “Ja: het zaad zit zeker in het DNA van Enkhuizen.”

Maar deze stelling vond ik niet helemaal duidelijk. Door de toelichting die vanuit de zaal werd gegeven werd ons duidelijk dat de stelling als volgt was bedoeld:
"Zit sport in het DNA van de gemeente Enkhuizen?"

Toelichting:
De verschillende lijsttrekkers, waaronder die van VVD, D’66, NE en CDA, spoorden de verenigingen aan om met plannen te komen en dan zou het wel goed komen.
Waarbij de lijsttrekker van D’66 het helemaal bont maakte door eerst de gemeente alle sportaccommodaties af te willen laten stoten en daarna de toezegging te doen dat D’66 de partij van de sport is en bereid is om 7 miljoen in de Immerhorn te investeren. Onbegrijpelijk!
De reactie van de SP is dat, in onze overtuiging, alle partijen die gouden, zilveren of bronzen bergen beloven daar op terug zullen moeten komen.

Daarvoor hebben we twee redenen.

Ten eerste:
Op onze website publiceren wij over enkele dagen een uitgebreid verslag over het verloop van de onderhoudsvoorziening/reserve voor onderhoud.
In het kort komt het op het volgende neer:
Voor 2009 was er een kleine pot voor het onderhoud van de stad. Omdat er geen goed meerjaren-onderhoudsplan was bleek deze pot bij lange niet voldoende gevuld.
In 2009 heeft een bedrijf (Cite) een rapport geschreven over het onderhoud: “Hoeveel moet er elk jaar in de pot worden gestopt om het onderhoud van de stad jaarlijks voldoende te kunnen verrichten?” Bovendien werd een inventarisatie gemaakt van het achterstallig onderhoud.
De gemeenteraad van Enkhuizen heeft op basis van dit rapport vele miljoenen in een onderhoudsreserve kapitaalgoederen gestort en daarnaast nog eens vele miljoenen beschikbaar gesteld voor het aanpakken van het achterstallig onderhoud (totaal 9 miljoen).

Omdat dit nog niet genoeg was voor het reguliere onderhoud werd een zogenaamd ingroeimodel bedacht. Dat wil zeggen elk jaar een beetje meer in de pot dan eruit en zo zou uiteindelijk het niveau worden bereikt om het onderhoud van de stad te kunnen blijven betalen.

Meerdere malen heeft de SP hierover aan de toenmalige Wethouder van Financiën kritische vragen gesteld. Er gebeurden namelijk een aantal zaken (die in ons verslag over het onderhoud bworden eschreven) waar wij ons zorgen over maakten. Maar keer op keer werd ons verzekerd dat we ons geen zorgen hoefden te maken. De zaken waren onder controle...

De SP is er toch ingedoken. Meerder malen hebben we afspraken gehad om ons te laten bijpraten door het ambtenarenapparaat. En uiteindelijk bleek onze bezorgdheid terecht: de onderhoudspot is in 2017 leeg. Onze visie op hoe dit heeft kunnen gebeuren leest u binnenkort in ons verslag. Nogmaals: een ingewikkeld verhaal.

De partijen die destijds in het college zaten (VVD/D’66, CDA en Nieuw Enkhuizen) en hiervoor verantwoordelijk waren beloven de sportverenigingen nu gouden bergen.
Onze reactie hierop naar deze partijen tijdens dit debat is, na bovenstaande toelichting, misschien beter te begrijpen.

Ten tweede:
Deze regering van VVD/PvdA wil de bezuinigingen, die zij nodig vinden om de gevolgen van de kredietcrisis op te vangen, binnenhalen. Daar heeft men de volgende oplossing voor gevonden: takenoverheveling naar de gemeenten. Zo haal je als overheid je doel en laat je de gemeenten het probleem oplossen.

In het kort komt dat op het volgende neer:
Op de huishoudelijke hulp wordt 40% bezuinigd, de jeugdzorg komt met 15% bezuiniging naar de gemeentes toe maar moet ook helemaal omgevormd worden en een aantal taken uit de AWBZ, waaronder dagbesteding en persoonlijke verzorging, komt met een bezuiniging van 25% naar de gemeente.
Tenminste: dat zijn de plannen tot nu toe. Maar waar de gemeenten nou precies aan toe zijn, zeker op financieel gebied, is nog volstrekt onduidelijk.
De financiële positie van de gemeenten is de komende jaren zeer onzeker. De overgehevelde taken moeten op de één of andere manier worden uitgevoerd binnen het beschikbare budget.
Hierover wordt weinig gesproken, maar het is de grootste overgang die de gemeenten ooit hebben meegemaakt. Het is veel, onzeker, groots en onduidelijk.
Deze onzekere factoren maken dat de gemeente behoedzaam en zorgvuldig de benodigde middelen moet gaan inzetten.

De SP maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor de inwoners van Enkhuizen. Wij zullen proberen de schade zoveel mogelijk te beperken voor de gebruikers van de zorg, de medewerkers in de zorg en de mantelzorgers.
Maar ook al hebben bij goede en doordachte plannen: deze bezuinigingen zullen voor iedereen merkbaar worden, omdat de schade die deze bezuinigingen aanrichten niet voor 100% gerepareerd kan worden.

Stelling 4:
Om sport een toekomst te geven is óók geld nodig.
Is verkoop van Immerhorn de enige manier om aan geld te komen?

In onze minuut wilden we het volgende aangeven maar de Immerhorn kwam al vol ten sprake bij de eerste stelling:

De SP is hier altijd heel duidelijk over geweest: de sport blijft op de Immerhorn.

Wij hebben hiervoor twee argumenten:
Ten eerste: sport hoort centraal in de stad te liggen. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer mensen gebruik maken van een accommodatie die centraal ligt.

Bij verkoop zou het sportpark verplaatst worden naar Gommerwijk-West. Even verderop ligt het terrein van voetbalvereniging KGB in Stedebroec. Een samenwerking zou dan, zeker gezien de intensieve samenwerking met de naburige gemeenten in SED verband, voor de hand liggen.
Maar dat lukt al jaren niet met de 2 buren op de Immerhorn, laat staan met de vereniging van het dorp verderop. De titel van ons verkiezingsprogramma, naast het programma zelf natuurlijk, kan inspireren “Samen…naar beter.” Maar dan wel op de huidige locatie.

Een projectontwikkelaar zou het nieuwe sportpark gratis bouwen in ruil voor de mogelijkheid woningen te bouwen op Immerhorn.
In dit sprookje heeft de SP nooit geloofd.
Dus ten tweede: De middelen ontbreken.

Een bijkomend probleempje: de provincie Noord Holland verbiedt permanente bebouwing binnen 175 meter van een primaire dijk.

Er zijn, naast het geld dat de gemeente in de sport steekt, meerdere manieren om aan geld te komen. We zetten met elkaar de schouders eronder. We zetten het beschikbare geld van alle partijen optimaal in voor sport en bewegen en boren daarbij ook nieuwe bronnen aan. En als we dat goed doen? Dan kunnen we geld dat we aan de éne kant besparen aan de andere kant inzetten.

Toelichting:
Met de overgang van de transities worden ook kansen gecreëerd om andere bronnen aan te boren.
In het gesprek dat we voerden volgend op het debat met de heer Bram Sluis hebben we dit nog aangegeven.
We moeten samen aan de slag. Door de functie van de sport breder te trekken, in te zetten op preventie op het gebied van geestelijke en lichamelijke gezondheid voor jong en oud is een besparing op de zorg te realiseren. Wat aan de ene kant niet uitgegeven hoeft te worden kan aan de andere kant ingezet worden.
En wat bleek? Onze neuzen staan praktisch dezelfde kant op. De idealen en toekomstvisie staan dicht bij elkaar. Kansen volop. “Samen….naar beter”… de titel van ons verkiezingsprogramma is ook hierop volop van toepassing!

Het was een goede avond!

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier