h

Bezoek aan de Voedselbank

19 juni 2015

Bezoek aan de Voedselbank

Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan de Voedselbank Westfriesland. Han Neef, één van de vele vrijwilligers, nodigde me uit. Han vertelde me over de Voedselbank. Hoe het is ontstaan met 3 pakketten die naar gezinnen werden gebracht en nu is uitgegroeid naar een hal waaruit elke vrijdag om 12.00 uur tussen de 340 en 370 pakketten worden verstrekt aan gezinnen die niet meer dan € 180 per maand overhouden voor voedsel, kleding en alle andere zaken die voor menigeen van ons zo normaal zijn om ‘gewoon’ te kunnen doen.

Elke drie maanden moeten men bankafschriften overleggen en andere zaken die nodig zijn om voor een pakket in aanmerking te (blijven) komen. Dat lijkt heel streng maar Han vertelde dat ze dit zo doen omdat ze de pakketten echt beschikbaar willen houden voor hen die niets anders hebben en dit heel hard nodig hebben. Zo wordt men uitgeschreven als 2 weken achter elkaar het pakket niet is opgehaald en men dit niet heeft gemeld.

Foto: SP - Margreet Keesman

Bij de voedselbank werken 85 vrijwilligers. Geen enkele kracht is betaald.

De voedselbank kan bestaan dankzij giften van kerken en andere organisaties zoals bijvoorbeeld de Rotary e.d. Zij wil onafhankelijk zijn van gemeentes en alle administratieve rompslomp die dat met zich mee zou brengen  en wordt om die reden dan ook niet door hen ondersteund.

Uiteraard moeten voedselbanken wel aan alle voorschriften voldoen op het gebied van voedselveiligheid.

Ik was enorm onder de indruk van de organisatie. Een voedselbank zou niet nodig moeten zijn maar het is een gegeven dat dat dit niet zo is. Inmiddels maakt de voedselbank een vast onderdeel uit van de voedselketen.

Een voorbeeld hiervan werd door Han gegeven. Deen supermarkten gooiden dagelijks grote hoeveelheden voedsel in de container omdat goed voedsel tegen de datum of er net overheen was. Prima voedsel wat nog uitstekend te eten is. Deen betaalde veel geld om dit ‘afval’ af te voeren. Nu laat Deen een vrachtwagen langs de supermarkten rijden om dit voedsel op te halen en terug te brengen naar hun distributiecentrum. Daar staan 12 vrijwilligers aan een band dit voedsel te scheiden in wat nog wel en niet meer bruikbaar is. Alles wat bruikbaar is gaat naar de voedselbank. Goed voedsel van een prima kwaliteit. Een blik met een deukje, groente of fruit met een beschadiging enzovoort. Een win-win situatie: de voedselbank krijgt veel goederen en Deen betaalt  minder voor het afvoeren van afval en daarbij is het ook grote winst op weg naar een duurzame maatschappij.

Maar wat ik echt geweldig vond (daar ben ik ook moeder voor) was het feit dat zij verjaardagspakketten maken voor kinderen tussen 6-12 jaar. Hierin zit een cadeautje, een verjaardag slinger, een pakketje om een taart te kunnen bakken, slagroom, iets om uit te delen in de klas, limonade enz. Wat een zorgzaamheid en zo belangrijk voor het kind.

Het bezoek was indrukwekkend en zeer de moeite waard. Een en al waardering voor al die vrijwilligers die zich zo belangeloos inzetten en voor de verschillende organisaties die de voedselbank op de een of andere manier ondersteunen.

Margreet Keesman

Fractievoorzitter SP Enkhuizen

Reacties

Inderdaad, indrukwekkend en hartverwarmende activiteit.

Opmerkelijk dat het wel door kerken en de Rotary wordt ondersteunt, maar niet door de overheid.

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier