h

Beschouwingen verkiezingen door Margreet Keesman

28 maart 2014

Beschouwingen verkiezingen door Margreet Keesman

Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad van Enkhuizen op 27 maart j.l. werden alle partijen in de gelegenheid gesteld terug te blikken op de afgelopen verkiezingen.
Namens de SP hield fractie-voorzitter Margreet Keesman het volgende betoog.

"Laat ik beginnen met het feit dat ik blij ben dat de voorspellingen over de opkomst niet zijn uitgekomen. Het leek erop dat de opkomst historisch laag zou zijn, zo’n 44%. Deze prognose bleek geen bewaarheid te worden. De opkomst is ongeveer gelijk gebleven met 4 jaar geleden. Dus nog wel bedroevend laag. Net even meer dan de helft van de burgers heeft de gang naar het stembureau gevonden.
Op straat merkten wij dat verkiezingen vooral bij de leeftijdsgroep 18-30 jaar niet bijzonder leven.
Er is weinig vertrouwen in de politiek en dat moeten we ons aantrekken. Stemrecht is de basis van de democratie. Als stemmen de burger niet meer interesseert bedreigt dat onze democratie. Terugwinnen van dat vertrouwen is een taak die ook op onze schouders ligt.

De SP werd 4 jaar geleden met ruim 300 stemmen meer dan de nummer 2 de grootste partij waardoor we met 3 zetels in de raad kwamen. Ook na deze verkiezingen is de SP weer de grootste partij en komen we met 4 zetels in de raad. Het verschil met de nummer 2 is nu bijna 600 stemmen, 589 om precies te zijn.

We hebben een fantastische uitslag gehaald. Ik dank al onze kiezers voor hun stem, al onze leden voor hun steun en ons campagneteam voor hun niet aflatende inzet.
We zijn met een duidelijk verhaal de straat op gegaan en hebben hiermee een goede campagne gevoerd.

‘Samen…. naar beter’ is de titel van ons verkiezingsprogramma en dat ‘samen’ is voor de komende raadsperiode van groot belang. We hebben de afgelopen 14 maanden laten zien dat ook wij kunnen besturen. En dat is de kiezer ook opgevallen.

Bedankt

Voor de komende vier jaar staan we voor grote uitdagingen. Zoals bekend komen een groot aantal taken naar de gemeente. Dat op zich is al een hele operatie, maar daarnaast gaat dit ook gepaard met grote bezuinigingen. En deze bezuinigingen komen bovenop de taakstellende bezuinigingen die eerder afgesproken zijn.

Uitdagende tijden.

Wij zijn van mening dat de meest kwetsbaren onder ons, die het in deze tijd al bijzonder moeilijk hebben, op onze bescherming mogen rekenen. In tijden van crisis moeten we waken voor een tweedeling in ons land en in onze stad. Respectvol met elkaar omgaan is een groot goed. De menselijke maat mogen we niet uit het oog verliezen. En omzien naar elkaar wordt belangrijker dan ooit."

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier