h

SP start actie 'Wij willen de laatste treinen terug'

12 december 2013

SP start actie 'Wij willen de laatste treinen terug'

Op initiatief van de afdeling Westfriesland-Oost is de Socialistische Partij een actie gestart om het schrappen van de laatste treinen uit de NS-dienstregeling terug te draaien.
Op maandag 16 december staan vanaf 16.00u. SP-leden in Hoorn, Hoogkarspel, Bovenkarspel en Enkhuizen op de NS-stations om mensen de gelegenheid te geven een protestkaart aan de NS te tekenen, die door bezuinigingsbeleid van ProRail gedwongen is de treinen te schrappen.

Per 15 december 2013 rijdt de trein van 0.09 uur uit Amsterdam op zondag tot en met donderdag niet verder dan station Hoorn en is de trein van 0.39 op die dagen helemaal geschrapt. ‘Een ontoelaatbare verslechtering van de bediening van NS-station Hoorn, Hoorn Kersenboogerd en verder,’ aldus de afdelingsvoorzitter van de SP in Hoorn en omstreken, Jos van Tilburg.

In november werd in de Hoornse gemeenteraad, op initiatief van de lokale partij Hoorn+, de burgemeester door alle politieke partijen opdracht gegeven om NS en ProRail onder druk te zetten. Eerder was in de gemeente Stedebroec al een vergelijkbare motie ingediend, en onder andere Medemblik en Enkhuizen zijn gevolgd. Op woensdag 11 december zamelde de SP al meer dan vijftig handtekeningen in bij reizigers van de laatste 0.39-trein van Amsterdam naar Enkhuizen. Op maandag 16 december staan leden van de partij tijdens de avondspits op de stations in Hoorn, Hoogkarspel, Bovenkarspel en Enkhuizen.

Actiekaarten 'Wij willen de laatste treinen terug!'
Actiekaart

‘Nu is het woord aan de reizigers zelf,’ aldus de strijdbare organisatiesecretaris Yvonne Jeanneret-Gris, die zelf vanwege haar werk ook regelmatig gebruik moet maken van juist deze treinen. ‘Het schrappen van de laatste twee treinen vanuit Amsterdam was mijzelf onbekend, maar ik kwam het aan de weet toen in november de nieuwe dienstregeling bekend werd gemaakt. En wat blijkt nu: deze wijziging in dienstregeling komt volledig voor rekening van spoorbeheerder ProRail. Die wil voortaan bij nachtelijke werkzaamheden geen bussen meer hoeven inzetten op het traject Zaandam-Enkhuizen. Vervangend vervoer wordt alleen verzorgd voor treinen die in de NS-dienstregeling zijn opgenomen. Een ordinaire bezuinigingsmaatregel dus, waar de reiziger uit West-Friesland de dupe van wordt.’

In juni dit jaar zamelde de Hoornse SP al ruim 550 handtekeningen in voor het behoud van de spitstreinen voor het NS-station Kersenboogerd. Eén van de zeven treinen is daarop behouden gebleven en de NS deed te toezegging aan de reizigers de capaciteit van het spoor tussen Bovenkarspel Grootebroek en Kersenboogerd te zullen onderzoeken. Volgens de SP zijn inwoners van de Kersenboogerd nu dubbel de dupe.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier