Zorgplatform West-Friesland: Liever strijdbaar ten onder dan lijdzaam toe te moeten kijken
Zorgplatform West-Friesland: Liever strijdbaar ten onder dan lijdzaam toe te moeten kijken
Op de informatie- en actiebijeenkomst voor de toekomst van de zorg in West-Friesland afgelopen vrijdag in het Hoornse wijkcentrum De Huesmolen zijn in totaal zo'n zestig mensen afgekomen.
Tijdens de bijeenkomst sprak, naast vakbondsmensen en medewerkers uit de zorg, Tweede Kamerlid en woordvoerder Zorg voor de SP Henk van Gerven.
De Socialistische Partij in Hoorn en Enkhuizen kijkt tevreden terug op deze eerste bijeenkomst, maar heeft ook een bittere nasmaak doordat werknemers van RIBW en Omring niet aanwezig mochten zijn.
Zowel (een deel van) de medewerkers van instellingen Omring en RIBW hebben onlangs te horen gekregen dat hen ontslag boven het hoofd hangt. Hen is uitdrukkelijk verboden om met derden over de kwestie te spreken, dus ook binnen een zorgplatform.
Tijdens de bijeenkomst wordt ontsteld gereageerd op het bericht. Volgens de aanwezigen toont dit eens te meer aan wat het belang van het organiseren van betrokkenen in de zorg is. En dus het platform Wij Zijn De Zorg in West-Friesland.
Hoewel de aanwezigen aanvankelijk vooral heel aandachtig luisteren, worden er ook veel vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. Ook op de concrete ideeën over hoe te organiseren, gegeven door Abvakabo-organiser en zorgmedewerker Loes de Kleijn, wordt dankbaar ingegaan. Een verslag van een avond vol bevlogenheid, die waarschijnlijk het begin inluidt van het nieuwe zorgplatform.
Van Gerven: ‘zorgkosten in vrijmarkt VS 50 procent hoger’
Na een korte opening door Enkhuizer SP'er Margreet Keesman, die de avond leidde, nam Henk van Gerven, zorgwoordvoerder voor de SP in de Tweede Kamer en tevens oud-huisarts, het woord.
In een heldere uiteenzetting lichtte hij toe wat de gevolgen zullen zijn van het huidige bezuinigingsbeleid en het aan de markt overlaten van de gezondheidszorg. Aan de hand van een grafiekje kon hij precies laten zien hoe hoog de kosten van de zorg in vergelijking met die van de ons omringende landen zijn (vergelijkbaar) en die van volledig aan de markt overgelaten zorg, zoals in de Verenigde Staten, waar de zorgkosten op het nationale inkomen de helft hoger liggen. Mede door hoge juridische kosten om claims, benadrukt het Kamerlid.
Mogelijkheden om op kosten te besparen
Waar het Kamerlid Henk van Gerven al een goede aanzet gaf voor mogelijkheden om te besparen op zorgkosten (verspilling, hoge beloningen bij het management van zorgverzekeraars en -instellingen), pakte wethouder voor de zorg in de gemeente Enkhuizen Marcel Olierook verder door.
De gemeenten krijgen de komende twee jaar meer zorgtaken vanuit de provincie en de rijksoverheid, zoals de jeugdzorg en dagbesteding. Maar met een veel lager budget. Hij schetste niet alleen de problemen waar gemeenten met de aangekondigde bezuinigingen mee te kampen hebben, ook maakte hij inzichtelijk wat er in die toekomst toch nog voor mogelijkheden zijn om met slimmer organiseren meer te doen. En de dilemma's die daarbij spelen.
Volgens Olierook blijven het ‘onverantwoord grote bezuinigingen’, hoe je het ook aanpakt: onze inwoners gaan er veel nadeel van ondervinden
Gevolgen bezuinigingen nu al merkbaar
In gesprek met werknemers uit de zorg bleek dat de aangekondigde bezuinigingen al veel gevolgen hebben op de werkvloer. En dat door verschillende bestuurders ook al maatregelen worden genomen vooruitlopend op de aangekondigde bezuinigingen (al staat er nog niets vast). De interviews met werknemers uit de zorg leverden ook de nodige reacties op uit het aandachtig luisterende publiek, onder wie zich ook een groot aantal werkenden in de zorg bevond.
De mogelijkheden om de krachten te bundelen
De echte inspiratie voor het vervolg kwam van organiser bij Abvakabo FNV Loes de Kleijn.
Toen zij enkele jaren geleden als twintiger aan de slag ging in een verpleeghuis van Amsta Zorg stoorde zij zich hevig aan hoe het werken er aan toe ging, de keuzes die gemaakt werden. Het moeten in- en uitklokken bij iedere zorghandeling en op het matje geroepen worden wanneer het door omstandigheden iets langer duurde. Voor haar een reden om zich aan te melden bij de vakbond en te onderzoeken hoe ze betrokkenheid onder collega's kon vergroten. Het aandeel vakbondsleden nam in korte tijd toe van 12 naar ruim 80 procent. Een massaal ondertekende petitie had nog weinig effect, maar de medewerkers van het Sarphatihuis zetten door. Een druk bezochte bijeenkomst vlakbij het verpleeghuis mondde uit in een wilde bezetting van het verzorgingstehuis, waarbij er in één keer 80 verzorgenden waren voor de bewoners. Stap voor stap krijgen de medewerkers er momenteel meer voor elkaar. Nu nog zijn ze aan het strijden voor betere zorg en betere werkomstandigheden.
Vrij veel aanmeldingen voor actieve bijdrage zorgplatform
Het aantal aanmeldingen voor een actieve bijdrage aan het zorgplatform is, zoals gesteld, vrij hoog. De SP is als initiatiefnemer hoopvol, maar heeft nog geen lauweren om op te rusten.
Actiesecretaris voor SP Hoorn e.o. Luciën Greefkes: ‘Op korte termijn roepen we de mensen die zich hebben gemeld op om bij elkaar te komen. We hopen dat ook medewerkers van andere instellingen zich zullen aansluiten, en als het even kan nog wat meer mantelzorgers en mensen die zorg ontvangen. De eerste stap naar één groot zorgplatform voor West-Friesland is gezet! En de Abvakabo FNV heeft zich zeer enthousiast getoond.’
Aanmelden voor het zorgplatform
Aanmelden voor het zorgplatform? Dat kan via het bestuur van SP Hoorn, Koggenland en Medemblik of de SP-afdeling Westfriesland-oost. Zodra het platform een eigen website heeft, wordt dat hier bekend gemaakt.
Presentatie De Omring
Nieuwsbrief
- Zie ook:
- Activiteiten
- Bezuinigingen in de zorg
Nieuws
Reageren?
Wilt u reageren op een bericht?
Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.
Een paar spelregels:
- Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
- Anonieme reacties worden niet geplaatst
- Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina