h

Geslaagd politiek café in jongerencentrum Cayen

19 november 2012

Geslaagd politiek café in jongerencentrum Cayen

"Het drugs- en alcoholbeleid faalt op alle fronten".
Nee, geen uitspraak van een dwarse politicus. Een conclusie die jongeren zelf trokken tijdens een door hen georganiseerd Politiek Café.

Op zondagavond 18 november j.l. snuffelden politici en jongeren aan elkaar in Jongerencentrum Cayen. Stellingen waren door jongeren bedacht, maar werden niet vingerwijzend betrokken.
Een leerzame avond voor jongeren, maar vooral voor politici, waarbij met respect voor elkaar moeilijke zaken bespreekbaar werden gemaakt.
Hoewel er ook aandacht was voor stellingen over wonen, duurzaamheid, opjaagbeleid en gemeentelijke communicatie, was het thema dat de meeste aandacht kreeg -en af en toe heftige emoties opriep- het alcohol- en drugsbeleid.

Vertegenwoordigers van politieke partijen gaven aan, dat er teveel gefocust wordt op overlast. Hierdoor is het beleid teveel bij de Burgemeester komen te liggen. De Raad moet zich er meer mee bemoeien. Algemeen werd geconstateerd dat er veel te weinig toezicht en handhaving is op uitbaters.

Daar was de zaal het mee eens. Er werden vele voorbeelden gegeven van uitbaters die de regels overtreden. Maar er is meer nodig dan toezicht.

Alle jongeren gaven aan, dat voorlichting op scholen ver onder de maat is. Door de knullige voorlichting worden jongeren eerder nieuwsgierig naar alcohol en drugs in plaats van afgeschrikt.

Jongeren gaven aan dat beleid te vaak symptoombestrijding is. Als voorbeeld werd het verplaatsen van koffieshops die te dicht bij scholen liggen gegeven. Hierdoor zijn de "schooldealers" ontstaan. Dan is er geen controle meer op kwaliteit, waardoor er vervuilde drugs in omloop komen. Ook de mix van soft- en harddrugs is dan weer terug.

Straathandel in harddrugs is een probleem dat politici onderschatten volgens jongeren. Het probleem is veel groter dan gedacht. Ook kennis over de gevolgen van drugs ontbreekt bij politici.

Maar de hamvraag was natuurlijk, waarom er zo'n hoog gebruik van alcohol en drugs is onder jongeren.

Eenzaamheid in de vriendengroep, de cultuur van "niet zeuren, gewoon doorgaan", het zwijgen en niet kunnen praten over gevoelens en emoties, de groepsdruk en stigmatisering tot "watje", "homo" als je over gevoelens wilt praten, maken dat een vlucht in alcohol en drugs door veel jongeren als uitweg wordt gezien. Met als gevolg veel gevallen van zelfmoord.

Die cultuur van zwijgen moet doorbroken worden. Na het meest recente geval van zelfdoding heeft een aantal jongeren de moed gevat om in vriendengroepen het zwijgen aan te kaarten. Dat was heftig... maar een goed begin. De hulpverlening is niet toegesneden op het probleem. Opvang en nazorg voor de achterblijvers ontbreekt. Veelzeggend was de opmerking van een jongere: "Wij weten vaak wel wie er met zelfmoordplannen rondlopen, maar kunnen die informatie nergens kwijt."

De politiek moet daarom beleid niet alleen op de repressieve kant, dus toezicht en handhaving, richten maar vooral ook op preventie. Betere vormen van voorlichting, vertrouwenspersonen aanstellen binnen het jongerenwerk, beter luisteren naar de jongerenwerkers -die weten wat er speelt-, meer regionale samenwerking binnen het jongerenwerk en dit faciliteren zijn zaken die politici kunnen aanpakken.

Rond de onderwerpen wonen, duurzaamheid, opjaagbeleid en gemeentelijke communicatie was het debat minder emotioneel beladen. Kom zelf met plannen, laat ons weten wat er speelt onder jongeren en neem vooral ook als jongeren zelf initiatief, was over het algemeen de boodschap vanuit de politiek.

Er moet een platform komen van jongeren, een nieuwe vorm ter vervanging van de Jeugd Advies Commissie die niet meer functioneert en in een (te?) breed samengesteld "Participatieplatform" dreigt op te gaan. En dan geen "formeel" groepje dat moeilijke documenten van de gemeente van advies voorziet. Maar een soort jongerenpanel dat gevraagd en ongevraagd meningen van jongeren over belangrijke vraagstukken kan ventileren en dat regelmatig ideeën uitwisselt met de fracties in de gemeenteraad. Bij belangrijke zaken is een open discussie aan het begin van beleidsvorming namelijk veel effectiever dan aan het eind van een besluitvormingsproces.

Dit politiek café was een goede start. Zowel jongeren als politici gaven aan dat er meer moeten volgen.

Ook de SP heeft goed geluisterd. Binnen en buiten de gemeenteraad zal zij zich o.a. hard maken voor een beter drank- en drugsbeleid, voor het faciliteren van een Jeugdraad en voor het ondersteunen van initiatieven van jongeren zelf om "het grote stilzwijgen" te doorbreken.

SP nota "Jeugd en Alcohol"
Jongerencentrum Cayen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier