h

Een traplift ja of nee? De burger niet de dupe.

30 juni 2019

Een traplift ja of nee? De burger niet de dupe.

De afgelopen week plaatste het Noordhollands Dagblad in de editie Westfriesland een aantal artikelen over een inwoner van Enkhuizen. Zij had samen met haar vriend een woning in Enkhuizen gekocht. Door haar beperking kan ze de trap niet op. Ze woonde samen met haar vriend voorheen apart in aangepaste appartementen in een naburige gemeente. Met een traplift in haar nieuwe woning kunnen ze samen lang en gelukkig in hun koopwoning blijven wonen. Of toch niet?

Dit is in het kort het verhaal. Ze dienden een aanvraag in voor een traplift in hun koopwoning. Dat moet lukken. We hebben in Nederland tenslotte besloten dat iedereen mee moet kunnen doen. Beperking of geen beperking. Toch werd de traplift in eerste instantie afgewezen.

Is dat terecht? Nee natuurlijk niet zou je denken. Wat is er dan aan de hand? Ten eerste zegt de gemeente dat zij vooraf in overleg met de gemeente had gemoeten of er binnen de gemeente een geschikte woning voor haar en haar vriend zou zijn. Bovendien woonde ze in een geschikte woning voor haar beperking. Dit riekt naar discriminatie want eigenlijk zeg je als gemeente dat mensen met een beperking geen woning mogen kopen. Of alleen een woning waar al een traplift in zit.

Zijn beide redenen legitiem? Ja en nee.

Ja: de landelijke overheid heeft zoveel taken bij de gemeente op het bord gelegd o.a. op het gebied van de WMO, de participatie en de jeugdzorg en dat gedaan met zoveel kortingen dat bijna alle gemeenten miljoenen tekort komen op het Sociaal Domein. Vanwege deze grote tekorten op dat gebied betekent het dat er keuzes gemaakt moeten worden. En daar is de burger de dupe van.

Nee: wanneer we met elkaar in Nederland afspreken dat mensen met een beperking zo normaal mogelijk moeten kunnen leven hoort daar ook bij dat een eigen keuze kan worden gemaakt of je wilt kopen of huren en waar je wel of niet wilt wonen. Dat vinden we met elkaar. Alleen: daar heeft deze regering het geld niet voor over.

Deze (bijna) nieuwe inwoners van Enkhuizen zijn nu een crowdfunding actie begonnen. Een goed initiatief maar ook te gek voor woorden.

Natuurlijk zijn er regels maar de overheid is er voor de mensen en heeft wat de SP betreft de zorgplicht om iedereen zo normaal mogelijk mee te laten doen. Daar moet altijd geld voor vrijgemaakt worden maar met 11 miljard op de plank bij de landelijke overheid moet dat zeker lukken. Dat geld gaan we als gemeenten claimen.

Wij zijn blij te horen dat de wethouder toch nog in gesprek gaat met deze bewoners. Die traplift moet er komen.  

Margreet Keesman

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier