h

Hondenmensen

2 juni 2008

Hondenmensen

Zelf heb ik slechts één kat, maar ik ben opgegroeid met honden, mijn ouders hebben altijd wel twee of drie honden gehad. Ik hoor praten over “kattenmensen” en “hondenmensen”.
Als er in een politieke context over honden gesproken wordt, zal er natuurlijk gelijk gesproken worden over “ergernis nummer 1” en over de laksheid van sommige baasjes.
Volgens sommigen zijn het maar haarballen die zich obsceen gedragen en alles onderschijten, maar dat geldt meer voor de honden dan voor de baasjes, vind ik zelf.

Het probleem ligt volgens mij hoofdzakelijk op twee punten; 1. De omgang met de hond, en 2. De kattenmensen.
In de laatstverschenen uitgave van de Tribune las ik ook weer hoe een vrouw haar, ongetwijfeld grotendeels terechte ergernis uitsprak over de houding van veel hondenbezitters. Een hond dient, net als een kind, goed opgevoed te worden. Daarom is het commentaar dat zij kreeg, na een opmerking gemaakt te hebben over een loslopende hond, misschien nog niet zo vreemd (“Hou zelf je kind maar bij je”).
Een hond heeft opvoeding nodig en daarom zou, mijns inziens, de drempel ook zeer verhoogd moeten worden om een hond aan te schaffen. Maar omgang met honden betekent ook dat een gemeente zich bewust moet zijn van haar inwonende hondenbezitters en dat daar dus ook de ruimte voor moet worden geschapen en gehandhaafd.
Het probleem ligt bij ontactisch ingedeelde woonwijken, gebrek aan plantsoen.
En aan de auto’s. Eigenlijk ligt het allemaal aan de auto’s, want als ik ergens in een stad loop en constant die rijen auto’s moet ontwijken, langs de stoep, half over de stoep geparkeerd, omdat het er veelteveel zijn, juist dán stap ik in de stront.
En zo groeien de kattenmensen in aantal; zij zijn diegenen die niet van honden houden, als logisch gevolg van een hondenloze opvoeding, om vervolgens de hond alleen negatief te leren kennen. Er moeten, vooral voor de steden, heldere afspraken gemaakt worden. Het liefst zonder DNA-tests als het aan mij ligt.
En als ze dat toch willen doen; gelijk een tip: DNA-tests op weggegooide sigarettenpeuken. Zo kun je gelijk zien wie er tóch stiekem rookt, interessant voor de zorgverzekeraar.

Youri van den Bosch

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier