h

Boeren op de blaren

15 juli 2022

Boeren op de blaren

Foto: Foto / Monique de Vogel

De fractievoorzitter van SP Stede Broec, Monique de Vogel, ging op 13 juli jl. op het Streekplein in gesprek met Westfriese boeren en tuinders. De plannen van het kabinet treffen hen in het hart. Daarom kwam er een delegatie naar het gemeentehuis om van zich te laten horen. Helaas was de SP de enige die met deze mensen in gesprek ging.

Eén van de aanwezigen: “Wij hebben als geen ander kennis van wat goed is voor mens en dier. Geef ons gewoon goede voorwaarden en een eerlijke prijs zodat we kunnen doen wat goed is voor ons allemaal!” In gesprek met de boeren blijkt al gauw dat niet de stikstofuitstoot het grootste probleem is, maar vooral de manier waarop het kabinet de sector de prijs wil laten betalen voor het decennia lang stimuleren van schaalvergroting. SP-fractievoorzitter Monique de Vogel: “De SP steunt de stikstofplannen van het kabinet niet. Met crisis op crisis zien we de gevolgen van verkeerde politieke keuzes. De keuzes die het kabinet maakt om de gevolgen van verkeerd beleid te remmen, treffen de samenleving hard”. De SP is voorstander van een duurzame landbouw en het terugdringen van de uitstoot van de industrie en de luchtvaart. In plaats van een aanpak van alle uitstoters, is door het kabinet gekozen voor een beleid dat zich vooral richt op de boeren.

Jarenlang heeft het kabinet, met de banken, groothandel en de veevoederindustrie voorop, actief schaalvergroting in de landbouw aangejaagd. Veel boeren zitten daardoor klem. De SP roept op tot een rechtvaardige oplossing voor de problemen waar we nu voor staan. De oplossingen van het kabinet zullen de economie en dus de samenleving keihard raken.


Kijk voor de landbouwvisie van de SP in dit rapport: “Aarde, Boer en Consument verdienen beter”.
Lees het blad Spanning (Wetenschappelijk Bureau van de SP); hier is een gehele editie gewijd aan “Voedsel en Kapitaal”

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier