h

Jeugdbelangen Enkhuizen wint SP 100%-sociaal-prijs 2016

29 december 2016

Jeugdbelangen Enkhuizen wint SP 100%-sociaal-prijs 2016

Foto: SP
In een vol Café De Slof heeft Marcel Olierook, voorzitter van de jury, de eerste 100%-sociaal-prijs uitgereikt aan Jeugdbelangen Enkhuizen.
Jeugdbelangen was, naast Helpende Handen en de vrijwilligers van WASE, buurtbus 438, één van de genomineerden voor deze sociale prijs.
Onze SP-afdeling heeft de 100%-sociaal-prijs ingesteld om onze waardering uit te spreken voor de vele vrijwilligers, al dan niet georganiseerd, die elke dag weer klaar staan voor de medemens. "Vrijwilligers zijn voor de SP het cement in de samenleving", aldus Marcel.

De jury, naast Marcel bestaande uit Kees van Spronsen en Christian Iles, heeft ook voor de Stichting Helpende Handen en WASE, die met bijna vijftig vrijwilligers de buurtbus tussen Wervershoof, Andijk, Stede Broec en Enkhuizen rijdende houdt, erg veel waardering.

"Maar: er kan er maar één echt winnen. We kozen voor Jeugdbelangen, een vereniging die veel activiteiten organiseert voor de jeugd tussen 6 en 16 jaar. Op dit moment doen ze dat in Wijkcentrum IJsselzand. Extra bijzonder is dat Jeugdbelangen in april maar liefst zeventig jaar bestaat!"

Foto: SP
Tientallen gasten op de Oudejaarsborrel zagen voorzitter Sandra Mullens de troffee in ontvangst nemen. Volgend jaar, in december 2017, zijn er voor ieder nieuwe kansen. Een mooie traditie lijkt geboren ....

Foto: SP

Hieronder kunt u de jurytoespraak nog even nalezen.


In Nederland wordt er door burgers 1 miljard uren besteed aan vrijwilligerswerk

Als je dat in geld moet uitdrukken is dat zo’n 17 miljard euro. Maar vrijwilligerswerk is voor de Socialistische Partij van onschatbare waarde. Vrijwilligers vormen het cement in het sociale gebouw van Nederland.

De Socialistische partij West Friesland Oost, waaronder Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland vallen, heeft daarom een prijs ingesteld om al die vrijwilligers te eren, de 100%-Sociaal-Prijs.

Deze wordt nu voor het eerst uitgereikt. De prijs wordt gegeven aan een persoon of een vrijwilligersorganisatie die zich uiterst verdienstelijk heeft gemaakt door medeburgers bij te staan in welke vorm dan ook.

Wij hebben leden en sympathisanten gevraagd wie zij wilden voordragen. Uit de aangedragen suggesties sprongen er drie organisatie uit, die de jury daarom heeft genomineerd.

Het is voor mij een groot genoegen om u de drie genomineerden voor te stellen. U zult begrijpen dat slechts één van de genomineerde organisaties de prijs mee naar huis mag nemen. Wel krijgt iedere genomineerde organisatie een oorkonde.

In alfabetische volgorde: Buurtbus Wase, Helpende Handen en Jeugdbelangen.

Buurtbus Wase verzorgt met uitsluitend vrijwilligers het vervoer tussen Enkhuizen, Stede Broec, Andijk en Wervershoof. Zij bestaan sinds maart 2015, maar wat verzetten ze een berg werk! Met meer dan 50 vrijwilligers vervoeren zij 35.000 passagiers per jaar, met nu drie busjes.

Zij rijden door en voor de bewoners. Helaas keek de Provincie alleen naar het geld, maar Wase kijkt naar de mensen die het Openbaar Vervoer nodig hebben. En dat vinden wij nou 100% Sociaal.

En dan Helpende handen: Deze stichting staat met vele vrijwilligers al meer dan 25 jaar de burgers in Enkhuizen met raad en daad terzijde.
Burgers die kwetsbaar zijn, vaak op hoge leeftijd en hulpbehoevend.
Soms voor een klusje, of om boodschappen te doen.
Ook om op te passen bij dementie, zodat de mantelzorger, vaak de partner, even de zware last van zich af kan zetten omdat een vertrouwde vrijwilliger die taak even overneemt. En ook dat vinden wij 100% Sociaal.

Dan tot slot, Jeugdbelangen: Jeugdbelangen zet zich al bijna 70 jaar, jawel, volgend jaar april wordt dat gevierd, zoals gezegd al 70 jaar zet een grote groep vrijwilligers zich in voor de jeugd van 6 tot 16.
Jeugdbelangen heeft op vele plekken gezeten en moest telkens weer knokken om te overleven en weer een ruimte te krijgen. Volledig belangeloos zetten de vrijwilligers zich in om kinderen naschools een keur aan activiteiten aan te bieden.

Want je kunt met een van de handarbeidclubs meedoen. Of met de tekenclub. En voor alle wizzkids is er de digiclub, maar ook koken leer je met smaak bij jeugdbelangen.

En nu Ysselzand weer als huis voor de buurt nieuw leven wordt ingeblazen en er weer tienerwerk wordt aangeboden, naast het tienerwerk van jeugdbelangen, is er de tienermixclub ontstaan. Een samenwerking tussen jeugdbelangen en Welwonen.

En wat betreft samenwerking: Het afgelopen jaar is op 5 mei door Jeugdbelangen, samen met de speeltuinvereniging, de Witte Schuur, het Hertenkamp en het welzijnswerk een prachtig bevrijdingsfeest voor de kinderen en hun ouders in het Wilhelminapark georganiseerd.

En wat fantastisch dat zo’n krasse 70-jarige nog zoveel vernieuwing op haar naam kan schrijven.

U kent nu de drie genomineerden en u zult begrijpen dat het voor de jury een lastige vraag was, wie nu de 100% Sociaal Prijs dit jaar mag ontvangen.

Het lefst hadden we alledrie de prijs gegeven, maar uiteindelijk moesten we toch een keus maken.

De winnaar van dit jaar, die de 100% Sociaal Prijs mag ontvangen is geworden:

Jeugdbelangen

Reacties

Dat zag er gezellig uit!
Helaas kreeg ik de uitnodiging enkele uren voordat deze bijeenkomst zou beginnen op de mat... dat was rijkelijk te laat. Of zijn sommige leden niet welkom op bijeenkomsten zoals deze?

Afdelingsvoorzitter heeft mail verzonden aan Wijnand.
Uitnodigingen stonden ook veel eerder op site, en via advertentie in De Drom, in de week voor kerst.
Uiteraard: alle leden waren van harte welkom!

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier