h

Kamervragen SP over onderhoud spoor

13 juni 2014

Kamervragen SP over onderhoud spoor

Eric Smaling, Kamerlid voor de Socialistische Partij, heeft staatssecretaris Mansveld opnieuw vragen gesteld over het schrappen van de late treinen tussen Amsterdam en Enkhuizen. Sinds kort wil spoorbeheerder ProRail dat bij tussentijds klein onderhoud aan een spoor ook op naastgelegen sporen geen treinen rijden. Dit betekent dat de twee late treinen doordeweeks niet meer rijden tussen Amsterdam en Hoorn. Een drastische maatregel, stelt de SP, terwijl dit niet noodzakelijk is voor het onderhoud. ‘Inrichten van een mobiele werkplaats of het werken met speciale hekken kan voldoende zijn. En dan hoeven die treinen niet te worden geschrapt. In Duitsland is dit zelfs gebruikelijk bij spooronderhoud,’ aldus het Kamerlid.

In 2013 zegde de staatssecretaris de SP in de Tweede Kamer al toe in gesprek te gaan met ProRail over de inzet van nieuwe, innovatieve middelen bij tussentijds onderhoud. De SP riep de staatssecretaris op ProRail te verplichten bij werkzaamheden aan het spoor zo veel mogelijk te werken met magnetische hekken en mobiele werkplaatsen. Desondanks blijkt dat ProRail toch nog voor het onderhoud vasthoudt aan het volledig vrijgeven van het gehele spoortraject, waardoor in diverse delen van Nederland nachttreinen en late treinen zijn geschrapt, waaronder in West-Friesland. De SP heeft de staatssecretaris om opheldering gevraagd en vraagt zich af wat er van de gesprekken terecht is gekomen.

Minder treinen, vollere treinen

Met ingang van december vorig jaar schrapte de NS de laatste twee treinen tussen Amsterdam en Enkhuizen. De lokale SP in Hoorn, Enkhuizen en Stede Broec voerde rond de invoering actie tegen dit besluit en zamelde ruim 1100 handtekeningen in van reizigers. In navolging op deze actie heeft de SP diverse protestbrieven naar zowel de NS als ProRail gestuurd. SP-raadslid en coördinator van de acties Luciën Greefkes constateert: ‘De NS speelt de bal door aan ProRail, en ProRail stelt, ten onrechte, dat zij niet anders kan.’

Bron: SP Hoorn

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier