h

COLUMN - Bert Putters / Het Apenspel

25 september 2010

COLUMN - Bert Putters / Het Apenspel

Het politieke seizoen in de Provinciale Staten is weer begonnen op 6 september. Bij ons komt er geen koningin de Provinciale Staten openen. Wij beginnen gewoon net zoals in de gemeente politiek, zou ook eigenlijk moeten gebeuren bij de Tweede Kamer.

Het politieke seizoen in de Provinciale Staten is weer begonnen op 6 september. Bij ons komt er geen koningin de Provinciale Staten openen. Wij beginnen gewoon net zoals in de gemeente politiek, zou ook eigenlijk moeten gebeuren bij de Tweede Kamer.

In de eerste commissie vergaderingen, waar ik als vertegenwoordiger van onze SP-fractie bij aanwezig ben geweest zijn; Wegen, Verkeer en Vervoer (WVV) en Sociale Infrastructuur (SI) was de agenda weer overvol. In de laatste ben ik woordvoerder Sport en Media. Omdat het in de laatste vergadering ging over de vakleerkracht Gymnastiek, moest ik mij haasten vanuit de ene naar de andere vergadering. De commissie WVV is meestal regulier in de middag en SI in de avond. Soms ook wel eens door de grote hoeveelheid aan onderwerpen uitgeweken naar een andere dag.

Bij het initiatief van Onno van Ulzen (GL) om de gymnastiekleraar weer op te nemen bij het lerarenkorps op de basisscholen en de SP hem daar van harte in steunt, moest ik denken aan mijn schooltijd in Zaandam. Op de Kattengatschool, officieel de Sweelinckschool (vernoemd naar Jan Pieterszoon Sweelinck, componist uit de 16e eeuw) hadden wij geen gymnastieklokaal en moesten wij uitwijken naar het Vissershop, waar die school aan de Esdoornlaan wel een gymnastiek lokaal had. Wij gingen daar lopend naar toe klassikaal en later op de fiets over de drukste straat in die tijd; De Zuiddijk. A8, Kepplerstraat e.d. grote wegen waren er toen nog niet. Men ging via de Zuiddijk of via de pont bij de Hembrug naar Amsterdam. De Kattengatschool is afgebroken maar aan de Esdoornlaan op het Vissershop staat nu een nieuw schoolgebouw.

Meester Hes was onze gymnastiekleraar. Niet zo lang geleden hadden wij een reünie van de school en zat meester Hes in het midden van de zaal waar de reünie werd gehouden….In de negentig en nog steeds helder van geest. “Ha die Bertje”, zei hij enthousiast, omdat hij mij uit de vele oud-leerlingen wist te herkennen. Minstens twee keer per week en ook op zaterdagmorgen gingen wij gymmen. Bij het kiezen van de spelletjes, was duidelijk de voorkeur waarneembaar van deze Gymleraar. Korfbal, voetbal of zelfs een sport in opkomst volleybal. Voor de laatste sport koos meester Hes. Voetbal ook, maar dit moest hij wel vanwege het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi tijdens de Pasen. Wij hadden enige sterren in ons elftal, maar prijzen hebben wij nooit gewonnen.

Het mooiste was echter een keer per jaar het Apenspel. Alle attributen van de gymnastieksport werden daarvoor gebruikt. Je mocht de grond niet raken, want dan was je af en kreeg jouw team een strafpunt. Slingeren aan de touwen en ringen het was een waar feest, met aan het einde een flesje fris of cola???.

“Meneer Putters”…we weten genoeg, was de mededeling van de voorzitter van de commissie SI. Want met de hiervoor geschreven gedachte in het achterhoofd, gaf ik aan hoe belangrijk het toch is een vakkracht voor de gymnastiek les op de basisscholen. Kinderen krijgen, zo lijkt het, te weinig beweging. Er is, zo zei de gedeputeerde, geen geld voor vanuit de provincie en is het in eerste instantie een zaak van de rijksoverheid…….”Ik moest gelijk weer denken aan het Apenspel”….. Hoe houd ik mijn voeten van de vloer (droog??).

Bert Putters, Statenlid, Noord-Holland, SP

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier