h

FRACTIE - Persbericht coalitiebesprekingen

30 april 2010

FRACTIE - Persbericht coalitiebesprekingen

Op 29 april is de coalitievorming in Enkhuizen voor de tweede keer mislukt.

Het coalitieproces in Enkhuizen was een achtbaan die meer over vertrouwen ging dan inhoud. Tijdens de formatie nam de SP haar verantwoordelijkheid als grootste partij. We gingen voor verandering van het parkeerbeleid, een goede invulling van de bezuinigingen en andere politieke verhoudingen. Verhoudingen die ons inziens na de verkiezingen van 3 maart gewenst waren.

We moeten vaststellen dat er bij de oude coalitiepartijen te weinig wil is om tot andere verhoudingen te komen. We betreuren het vooral ook dat andere partijen geen open kaart speelden en ons de lange duur van de formatie verweten. Eerst draait het weken om een vaag begrip van vertrouwen. Vervolgens stapt VVD-D66 op omdat we CU/SGP de voorkeur geven boven NE. En tenslotte stapt het CDA twee uur voor het afhameren van de coalitietekst op.

Op het laatste punt, het SMC, was op woensdagochtend overeenstemming bereikt. Het CDA was daar bij. Dat acht uur later gezegd zou worden dat er toch gebrek aan vertrouwen in de PvdA (naar later bleek in 1 persoon) was, was voor alle betrokkenen een schok. We zien hier vele uren werk, een mooi akkoord en -naar wij dachten- goede verstandhoudingen opgeofferd aan op te lossen onmin richting 1 persoon.

Wij komen tot de conclusie dat het definitief niet meer mogelijk is een meerderheidscollege te formeren. Ons is verweten dat we niet “gewoon” aanschuiven bij de oude coalitie. We zien niet hoe Enkhuizen daarmee het andere bestuur kan krijgen dat zij wenst. Daarom zit onze taak er nu sowieso op. Er ligt een mooi, realistisch, sociaal akkoord met behoorlijk wat draagvlak. Naast de acht zetels die er nu nog steeds achter staan, kon het CDA er tekstueel namelijk ook nog mee instemmen.

Het is te lezen op onze website. (link)

We nodigen alle partijen uit om te proberen een akkoord met meer draagvlak te maken, of zich aan te sluiten bij dit akkoord. Mocht er nog een ander akkoord komen dan vragen wij u om deze naast "ons" akkoord te leggen.

Wij denken dat geen enkel akkoord beter de aan wens van de Enkhuizer kiezer zal voldoen dan wat wij al hadden gesloten. De tijd zal dat leren.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier