h

Red de bibliobus ook in Andijk

22 oktober 2008

Red de bibliobus ook in Andijk

Biblio
Vanaf 1 januari 2009 rijdt de bibliobus in Noord- en Zuid-Holland niet meer en kunt u geen gebruik meer maken van deze service. Dit betreft ook Andijk! De bibliobus is een voorziening die mogelijk is dankzij subsidie van de Povincies Noord- en Zuid-Holland. Binnenkort houdt deze subsidie op, omdat sinds enige tijd de verantwoordelijkheid voor de bibliotheek bij de gemeente ligt. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een bibliotheekfiliaal of een bibliobus.

Zonder deze subsidie zou de bibliobus voor bibliotheken en gemeenten veel duurder worden. ProBiblio heeft onderzocht of de gemeenten dit hoge tarief kunnen betalen. Helaas zijn er te weinig plaatsen waar de bus tegen deze prijs kan blijven rijden. Om deze reden heeft ProBiblio moeten besluiten om met de bibliobus te stoppen per 1 januari.

Met ingang van 2009 betaalt de provincie niet meer mee aan de bibliobus. Deze taak moet dan zijn overgenomen door de gemeentes. Sommige gemeentes zijn van plan de bus "over te nemen", maar of dit betekent dat echt alle standplaatsen worden overgenomen, is niet bekend. Andere gemeentes of regio’s hebben voor alternatieven gezorgd, zoals de biebboot in Zaandam en de rijdende kasten op Texel, maar of deze alternatieven dezelfde service bieden en net zo toegankelijk zijn, is de vraag. De SP is van mening dat de provincie de bibliobus moet ondersteunen totdat overal in de provincie een even goede vervanging is geregeld.

Zo lang de bibliobus rijdt bent u verzekerd van:

een fijnmazig en flexibel netwerk van standplaatsen
individueel advies over boeken
een ruim aanbod van boeken
internetmogelijkheden
een gemakkelijk toegankelijk bibliotheekfiliaal
een sociale ontmoetingsplek
informatie over de provincie

Voordelen die (mogelijk) verdwijnen zodra de bibliobus ophoudt met rijden.

Bibliobus

De alternatieven moeten dezelfde voordelen bieden, vindt de SP. De rijdende kasten in Texel hebben een minder veelzijdig boekenaanbod en er is niemand die u informatie en advies kan geven. En de biebboot in Zaandam is minder gemakkelijk toegankelijk voor ouderen.

Vindt u ook dat de bibliobus moet blijven rijden? Ondersteun de actie en zet uw handtekening.
De handtekeningen worden in de herfst van 2008 aangeboden aan de provincie.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier