h

Hup, Holland! Hup!

27 augustus 2008

Hup, Holland! Hup!

De Vaderlandse Trots, onze topatleten, ze zijn weer op eigen bodem, en de Olympische Spelen zijn alweer een tijdje afgelopen. Kort na de Spelen ben ik enkele dagen in het donker op zolder gaan zitten, moed verzamelen voor het volgende:

Met het schaamrood op de wangen moet ik nu bekennen, dat ik niets, maar dan ook niets van de Spelen zelf heb gezien. Schandalig, ik weet het. Ik was teveel in mijn hoofd met andere dingen bezig. Op vakantie enzo, lekker egoïstisch. Het was alweer afgelopen toen ik de kans had te kijken. En die arme sporters maar sporten.
Er is natuurlijk wel veel kritiek geweest op het feit dat het deze keer in China werd georganiseerd. Dit bleef ook op mijn werk niet onbesproken. Zo opperde een collega vorige week dat het toch echt anders moet met die organisatie. Het is namelijk zo, vertelde ze, dat de vrijwilligers en medewerkers niet eens gratis kaartjes kregen, maar wel heel hard moesten werken. Belachelijk, vind ik ook. En ze kunnen niet eens kaartjes kopen, want hun loon is daarvoor veel te laag en in China hebben ze geen Lenen.nl. Maar de collega dacht dat het toch niet zo verschrikkelijk veel geld kan opleveren, die Spelen, aangezien het zo immens veel kost.
Ik hoorde dat er in de buurt van het Olympisch stadion een hele wijk platgegooid is, goedkopere woningen, waarvan de bewoners gewoon op straat gezet werden. Zonder pardon en zonder kansen. Demonstranten worden in de gevangenis gegooid. China hanteert de doodstraf op een zeer onverantwoordelijke (lees: corrupte) wijze. De orgaanhandel is nog steeds zeer machtig en het land kent nog dezelfde imperialistische aspiraties als toen het Tibet binnenviel.
Maar wat maakt het uit!
Iemand riep dat een boycot hypocriet zou zijn, aangezien de Spelen al jaren geleden aangekondigd werden, en de handelsrelaties met China eerst gewijzigd zouden moeten worden.
Toen begreep ik het pas; dit rechtvaardigde alles! Nee, dit is niet waar, maar ik ben blij dat de Spelen gewoon zijn doorgegaan (ik kijk wel op dvd ofzo). U moet begrijpen dat de sporters keihard hebben getraind en het zou wel heel erg lullig zijn alles zomaar af te blazen (haha “lullig”en “afblazen” in één zin!).
U kunt zich niet voorstellen hoeveel pijn en moeite het die fantastische atleten heeft gekost. Al die training, doorzettingsvermogen. En de Nederlandse regering heeft er wat van gezegd hoor, van die mensenrechten enzo, ja ja!
En China is ver weg en er zijn heel veel Chinezen. Dus wat valt er nou te zeggen van de mensen die de Spelen op de voet hebben gevolgd? Wat is daar verkeerd aan? U helpt ook nog eens in de ontwikkeling van China als u de Spelen heeft gesteund en in die van allemaal hele leuke, grote bedrijven, die heel veel werkgelegenheid verschaffen. Go China!
En de volgende Spelen ga ik zeker kijken!

Youri van den Bosch

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier