h

FRACTIE = Referendum voor herindelingen

14 mei 2008

FRACTIE = Referendum voor herindelingen

SP en fractie Quasten willen referendum bij herindeling

In de regio West-Friesland is veel commotie ontstaan over de voorgenomen fusie van Andijk met Medemblik en Wervershoof.

Zowel Stede Broec als Enkhuizen zijn van mening dat de voorgenomen fusie een mogelijke totaalvisie op de regio in de weg zal zitten. Op dit moment speelt deze discussie zich af op het bestuurlijke vlak. Wij zijn van mening dat dergelijke verregaande beslissingen gedragen moeten worden door de bevolking. De burger moet gebruik kunnen maken van een verregaande vorm van beginspraak. Wij vinden daarom dat een correctieve referendum moet plaatsvinden in de gemeente Enkhuizen. Aangezien herindelingen tot nu toe steeds tot gevolg hebben gehad dat de afstand tussen politiek en burger vergroot werd, is –als we dit als onwenselijk beschouwen- het belangrijk dat er draagvlak voor een herindeling is. Draagvlak onder de bevolking, gemeten door een referendum.

Op dit moment is er geen (tijdelijke) referendumverordening meer. Een voorgenomen herindeling leent zich uitstekend voor het gebruik van dit democratische instrument. Wij zullen daarom in de gemeenteraad en buiten de gemeenteraad strijden voor instelling van een referendum.


Overwegende

dat het van belang is dat de mening van de burgers van Enkhuizen belangrijk is bij een beslissing inzake een herindeling;

De raad bijeen op 20 mei 2008.

Besluit om:

Aan het voorstel toe te voegen:

7. Bij een toekomstige herindeling zal de bevolking van Enkhuizen geraadpleegd worden middels een correctief referendum

En gaat over tot de orde van de dag.

Enkhuizen, 20 mei 2008

Toelichting:

Een herindeling is een ingrijpende gebeurtenis die alle burgers van Enkhuizen aan gaat. Herindelingen hebben niet zelden tot gevolg dat de afstand tussen burger en politiek groter wordt. Om die reden is het van belang dat er draagvlak is onder de bevolking. Dit draagvlak kan gepeild worden door middel van een referendum. Dit is in lijn met de vorig jaar besproken notitie beginspraak: in een vroeg stadium kan en mag de bevolking zich uitspreken over kwesties die haar aan gaan. Daar een herindeling zonder draagvlak onder de bevolking onwenselijk is, ligt een correctief referendum hierbij voor de hand.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier