h

EINDE VERHAAL????????

15 juni 2007

EINDE VERHAAL????????

Stichting Breedband heeft het hoger beroep tegen het besluit van de gemeente Enkhuizen om de subsidie per 01-01-08 te stoppen en te verleggen naar de nieuwe welzijnsstichting verloren.
Dit bericht kwam naar voren door een kranteartikel, de uitspraak was op 7 juli en weer is de raad niet tijdig op de hoogte gesteld over wat er nu moet gebeuren en hoe hiermee om te gaan. We raken er inmiddels aan gewend dat informatie tot ons komt via de krant, en dat is een slechte zaak.

De rechter heeft geoordeeld dat een gemeente de ruimte heeft om bij "voortschrijdend inzicht" subsidiestromen te verleggen, en dat de gemeente het voornemen de subsidie per 01-01-08 niet langer te verlenen aan Stichting Breedband tijdig heeft aangekondigd. Het "voortschrijdend inzicht" bestaat uit de wens van de gemeente(raad) om wonen en welzijn te integreren, deze wens is volgens de rechter al voldoende.

De rechter heeft daarin op zich wel gelijk, alleen is het zeer teleurstellend dat hij niet in zijn uitspraak heeft laten meewegen dat het plan van de gemeente inhoudt om de subsidiestroom te verleggen naar een constructie die tot op de dag van vandaag niet is toegestaan. Hij gaf tijdens de rechtszaak al aan dat hij zich daar niet aan wilde wagen, en dat dat een zaak zou zijn voor de landsadvocaat, tja. De SP heeft het al vele,vele malen beschreven en uitgedragen dat de constructie waarbij belangenverstrengeling aan de orde is, volgens de huidige wet en regelgeving niet mag.Het VROM heeft ook steeds deze mening uitgedragen. Stichting Welzijnswerk Enkhuizen heeft immers dezelfde poppetjes op directeur en bestuursniveau, en VROM heeft dan ook laten weten dat deze constructie ontbonden dient te worden voor 10 juli 2007.

Dus wat nu? De gemeente heeft hier nog steeds een probleem, want als VROM vasthoudt aan de lijn, zal er iets moeten gebeuren in de vorm van weer een nieuwe welzijnsstichting, of er zal bij SWE een nieuwe directeur en bestuur aangesteld moeten worden om iig de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dan zal die nieuwe vorm opnieuw subsidie moeten aanvragen en zo gaat het dan maar door. Ondertussen zijn de mensen die gebruik maken van het welzijnswerk de klos door dit getouwtrek..

Het volgende probleem voor de gemeente is dat er voor het personeel van Breedband ook een oplossing zal moeten komen. Bij een jurisprudentiezaak in den lande heeft de rechter destijds geoordeeld dat het personeel van de toenmalige welzijnsstichting 1 op 1 overgenomen diende te worden.
De gemeente zal zich dan ook maximaal in moeten zetten om dit proces goed te laten verlopen.

Het is en blijft natuurlijk te gek voor woorden dat een goeddraaiende, financieel gezonde welzijnsstichting door de wens van de raad om wonen en welzijn te laten "samensmelten", op een wijze die niet is toegestaan, nu de nek wordt omgedraaid en dat we maar moeten afwachten welke kwaliteit op het gebied van het ouderen,jongeren,opbouwwerk EN niet te vergeten het peuterspeelzaalwerk geboden zal gaan worden. Uiteindelijk heeft de tactiek van een sterfhuisconstructie gewerkt.

Of dit het einde van het verhaal is, geen idee. Waarschijnlijk wel voor de Stichting Breedband, maar dan zal het verhaal nog vele hoofdstukken moeten doorlopen om tot de laatste bladzijde te komen.
Of het een happy end wordt valt te betwijfelen....

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier