h

Schaalvergroting ja of nee?

2 februari 2007

Schaalvergroting ja of nee?

'Kleine' burgemeesters tegen schaalvergroting
Geen gedwongen schaalvergroting. Zo luidt de noodkreet van 73 - en de teller loopt - kleine gemeenten in een brief aan informateur Wijffels. Het inwoneraantal is geen goed criterium om 'bestuurlijke drukte' mee te voorkomen, vinden zij.

De brief, die woensdag aan de informateur werd verstuurd, is een reactie op het pleidooi voor bestuurlijke vernieuwing van minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken. Afgelopen oktober pleitte Remkes voor invoering van het ‘Deense model’. Gemeenten met een inwoneraantal van onder de twintigduizend kregen twee jaar de tijd om tot een herindeling te komen. Als ze dat niet zelf voor elkaar kregen, zouden eerst de provincies en daarna het Rijk de regie overnemen.

Op 20 oktober reageerde burgemeester Martijn Smit van Zeevang (Noord-Holland) via een ingezonden brief in Binnenlands Bestuur op het voorstel van de minister. ‘Gemeentebesturen zijn uitstekend in staat de afweging te maken of schaalvergroting noodzakelijk is,’ schreef hij. Hij noemde hiervoor drie criteria: de veiligheid, de dienstverlening en de financiële situatie van een gemeente.

Deze brief heeft Smit nu laten ondertekenen door 73 burgemeesters van kleine gemeenten die het met hem eens zijn. Er volgen meer reacties, zegt Smit. De gemeenten zijn niet tegen schaalvergroting, benadrukt hij, maar tegen het inwonertal als criterium. ‘Dat wordt wat dogmatisch uit de kast gehaald. Logisch, want het is een simpele rekeneenheid. Maar het gaat veel meer om de dynamiek van een gemeente’, zegt Smit.

Bron: Binnenlands Bestuur.nl
Gepost door: S.Quasten

NB: Het SPstandpunt is inmiddels wel bekend en ook in het archief op deze site terug te vinden.Burgers horen ten aller tijden dmv een referendum zich uit te kunnen spreken over dit soort ingrijpende wensen van bestuurders.
Daarbij zijn wij voorstander van (verregaande) samenwerking waar mogelijk en gewenst en zien wij niets in schaalvergroting dmv opgelegde herindeling en of fusies.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier