h

Krakende organisatie?

20 januari 2007

Krakende organisatie?

15 januari 2007 heeft de SP fractie schriftelijke vragen ingediend voor de behandeling Notitie en Raadsbrief Vrijwilligersbeleid tijdens de commissievergadering op 22 januari. Helaas is nog steeds geen enkele vraag beantwoord.
Dit is opvallend, aangezien onze fractie vriendelijk, doch dringend werd verzocht technische vragen schriftelijk in te dienen.
Begint de ondercapaciteit zich nu te manifesteren?

* "Bij Sociale Voorzieningen zit een grote groep in het klantenbestand die met gerichte begeleiding vrijwilligerswerk kan verrichten".

Vraag: Hoe groot is deze groep daadwerkelijk en hoe is deze opgebouwd?
Graag zien wij concrete cijfers in de volgende verdeling:
Ex-Wao'-ers
Alleenstaande ouders met kinderen onder de 12 jaar
Clienten met een psychisch, lichamelijk of verslavingsprobleem
Ex-gedetineerden
45+ers
18 tot 25 jarigen
25 tot 45 jarigen
Oud en nieuwkomers met een taal en/of inburgeringsachterstand

*" Voorheen werd door de gemeente Enkhuizen een subsidie verstrekt aan de Vrijwilligerscentrale.
Deze werd in 2003 beëindigd".

Vraag: Wat was toendertijd de reden om de subsidieverstrekking stop te zetten?

*"Gelet op de ontwikkelingen en gezien de herijking van het beleid moet voor 2008 een heroverweging plaatsvinden mbt subsidieverstrekking aan de Vrijwilligerscentrale".

Vraag: Op welke termijn krijgt de Raad hierover een voorstel aangereikt?

*"Het jaar 2001 was het jaar van de vrijwilliger. Door de gemeente Enkhuizen werd in dat jaar de vrijwilligersprijs ingesteld om op die manier één vrijwilliger in het zonnetje te zetten. De prijs zou een permanent karakter krijgen. Voor zover kan worden nagegaan is de vrijwilligersprijs twee keer uitgereikt en wel in maart 2002 en in maart 2003".

Vraag: Door de laatste zin lijkt het alsof men niet weet wat ER daadwerkelijk na 2001 met deze "permanente" jaarlijkse prijs is gebeurd. Graag duidelijkheid over het wel of niet uitgereikt zijn en aan wie of wat. Is men voornemens deze prijs vanaf 2007 daadwerkelijk uit te reiken?

*" De gemeente initieert en ondersteunt mantelzorg- en vrijwilligersorganisaties als die aan de sociale kaders voldoen".

Vraag: Wat wordt hier bedoeld met het voldoen aan de sociale kaders?

*"Eerstelijnshulpverleners kunnen hierbij (uitval of overbelasting mantelzorg)een signalerende rol vervullen en - mits ze hiervoor de gemeentelijke beleidsvrijheid krijgen - voor compensatie zorgdragen".

Vraag: Worden hiervoor al stappen ondernomen? Zo ja welke?

Op zich lijken dit ons geen bijzonder ingewikkelde vragen, dus begrijpen wij het oponthoud niet en zeker niet dat wij geen enkele informatie van de betreffende afdeling hebben mogen ontvangen, ook niet dat de beantwoording op zich laat wachten oid.
Meermale heeft de SP-fractie vragen gesteld over de bezetting van de afdeling OCW, men verzekerde ons dat we ons geen zorgen hoefde te maken,door dit soort " incidenten" is bij ons de zorg alleen maar toegenomen.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier