h

De Cuyp

26 januari 2007

De Cuyp

Het College heeft een voorstel gedaan om het bestemmingsplan De Cuyp te wijzigen.
Men heeft grote plannen. Deze werden tijdens de commissievergadering Grondgebied besproken.

In het NHD stond te lezen dat oa de SP geen bezwaar heeft tegen woningbouw, dat bericht bracht een inwoner van Enkhuizen ertoe om de telefoon te pakken en om uitleg te vragen. Het is toch bekend dat de SP niet staat te trappelen als het om projectontwikkelaars en onbetaalbare woningen gaat? Immers, de plannen houden in dat het College heel enthousiast is over de wens van de projectontwikkelaar om op die plek grote villa's EN appartmenten met penthouses neer te zetten in een "parkachtige" omgeving, zeg maar een spiegeling van het Snoeck van Loosenpark.

Ik heb deze inwoner uitgelegd dat de SP an sich geen problemen zou hebben met woningbouw, maar wel met het voorgestelde.
Wij vinden dat een mix van betaalbare starterswoningen en sociale woningbouw veel beter zou zijn.
Daarbij kan je ook nog denken aan inpassing van een multifunctioneel gebouw die past in de bouwstijl, waar bijvoorbeeld een depandance van de bibliotheek en de buurtvereniging Plan Zuid een goed onderkomen zou kunnen krijgen.

Ondanks dat de wethouder aangeeft dat St. Woondiensten boven de in prestatieafspraken gestelde aantal
sociale huurwoningen zit en de grond niet van de gemeente is zijn wij toch van mening dat er momenteel
wel erg veel woningen worden gebouwd voor diegeen die een dikke knip bezitten.

Wat wij verder heel belangrijk vinden en wat ook is aangegeven , is dat de buurt dmv "voorspraak"betrokken zou moeten worden bij deze plannen.Maw, de gemeente heeft een plan, en voordat we daarmee aan de haal gaan, wordt dit plan voorgelegd aan de buurt om te peilen of er uberhaupt draagvlak is.
De wethouder houdt daar niet zo van, maar heeft desondanks toegezegd in contact te zullen treden met de buurt.

We zitten nu wel in een vreemde spagaat: of we blijven zitten met het huidige bestemmingsplan, waarvan het nog maar de vraag is hoe met de leegstaande panden om te gaan (behouden/renoveren of slopen en nieuwbouw), of akkoord gaan met het voorgestelde. Persoonlijk ben ik van mening dat dit (zoals vaker gebeurd) eigenlijk geen keus is, als je meegaat in woningbouw zou je daar als Raad toch een vinger in de pap horen te hebben over de invulling daarvan. Nu wordt je overgeleverd aan projectontwikkelaars die het voor het zeggen hebben en uiteraard voor de meeste pegels gaan, het staat ook in schril contrast met het aangenomen voorstel van het College om actief grondbeleid te gaan voeren.

De persoon die contact had opgenomen is in ieder geval overtuigd, dat de SP niet zonder slag of stoot mee zal gaan in de voorgelegde plannen en dat het NHD het wel erg kort door de bocht heeft gepubliceerd.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier