h

Ook Enkhuizen te traag met WMO

11 december 2006

Ook Enkhuizen te traag met WMO

Staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) heeft gemeentebesturen vrijdag aangespoord meer haast te maken met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Ze maant de gemeenten dringend vanaf 1 januari een meldpunt te openen waar klanten van de thuiszorg klachten kwijt kunnen, als er iets fout gaat met hun huishoudelijke hulp.

In Enkhuizen is nog geen beslissing genomen over het instellen van een meldpunt, en bovendien ziet het College er niets in om een apart meldpunt te openen. Men gaat er vanuit dat er "voldoende" inspraak en participatiemogelijkheden zijn. De SP is het daar absoluut niet mee eens.
De wettelijke verplichting om een WMO-adviesraad in te stellen, doet het College voorkomen of deze via een voorstel is ingesteld, alleen vragen wij ons wat wat daar de status van is op dit moment.

Zelf inhuren
Verder wijst ze de burgemeesters en wethouders erop dat ze mensen moeten attenderen op de mogelijkheid om hun vaste hulp zelf in te huren met een persoonsgebonden budget (pgb). Uit de brief blijkt echter dat nog niet alle gemeenten de hoogte en de criteria voor zo’n pgb hebben vastgesteld.

Dat geldt ook voor Enkhuizen, men legt de focus nu op het laten draaien van het zorgloket, en op 21 december is er pas een voorlichtingsmiddag, dat is rijkelijk laat.
De SPfractie bekruipt het gevoel, dat hier struisvogelpolitiek wordt bedreven. Immers de verantwoorelijk wethouder blijft herhalen dat er in feite niets veranderd. Dan vragen wij ons af, waar alle commotie in den lande dan over gaat...

Verantwoordelijk
Vanaf 1 januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp voor zelfstandig wonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier