h

OPINIE - ouderenwerk voor een koopje

2 november 2006

OPINIE - ouderenwerk voor een koopje

Raadsuitje???
In de afgelopen raadsvergadering kwam een motie van de SP over het WonenPlus budget aan de orde. De motie haalde het niet (15 tegen 2) waarmee het ouderenwerk een slechte dienst wordt bewezen.

Wat is WonenPlus?
Op de website van de provincie staat:
Het doel van WonenPlus is het verlenen van diensten t.b.v. het ondersteunen van de zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie en het zelfstandig functioneren van ouderen, gehandicapten en chronisch zieken.
http://www.wwz-nh.nl/

Wat is nu het geval? Van het totale budget voor ouderenzorg in 2006 is binnen het WonenPlus budget een voordeel gerealiseerd van 13500 euro. Dat is maar liefst een onderschrijding 45%!!! In de najaarsnota werd gesteld dat dit bedrag naar de algemene middelen moet vloeien. Wij stellen dat het geld gewoon aan het ouderenwerk, WonenPlus, moet worden gespendeerd. Stel dat het hier het riool van de stad betreft (ik zeg: stel!)! Dus we trekken een miljoen uit, er wordt een voordeel gerealiseerd van 450000 euro, en we zeggen dan "mooi, naar de algemene middelen". Dat zou wel eens dom kunnen zijn. Beter is het om het geld te reserveren voor toekomstige investeringen (hetgeen overigens ook betoogd werd bij de behandeling van het Gemeentelijk Riool Plan.)

Erg opvallend was dat de wethouder het niet kon laten Breedband te noemen. Daar ging het ons niet om, het ging en gaat ons om het ouderenwerk. Enkhuizen vergrijst, elke euro kan gebruikt worden, en om dan 45% van het budget lekker terug te laten vloeien naar de algemene middelen, is een slechte zaak. In het algemeen vindt de SP sowieso dat het budget voor ouderenwerk versterkt zou moeten worden.

Wij dachten overigens dat de motie/amendement een goede kans zou maken. Als we nl. de verkiezingsprogramma's er bij pakken dan lezen we:

VVD/D66
Wij willen rekening houden met ouderen o.a. door:
• Vormgeving van voetpaden, trottoirs en oversteekplaatsen;
• Sport bevordering 55+;
• Het openbaar vervoer (cirkelbus);
• De inrichting en bereikbaarheid van voorzieningen

Nieuw Enkhuizen
Ondanks de verschenen seniorenwijzer weten niet alle ouderen de juiste wegen te bewandelen,om de informatie te bemachtigen. De 65+ers moeten actief vanuit de lokale overheid worden bezocht om hen te wijzen op hun rechten en alle mogelijke regelingen
Wellicht kan de bibliotheek worden betrokken bij het plan om de gemeentelijke diensten centraal te huisvesten. Dan kan het huidige bibliotheekgebouw worden afgebroken, om plaats te maken voor de uitbreiding van woongemeenschap Kwakershof.
Nieuw Enkhuizen staat pal achter het nieuw te bouwen WOZOCO , met niet alleen seniorenwoningen, maar ook allerlei gezondheidsvoorzieningen, een gymzaal en een ‘Nieuwe Witte Duif’, zal ongetwijfeld een aanwinst zijn voor onze nieuwbouw.

P.v.d.A.
Sportparticipatie van ouderen dient te worden gestimuleerd.
Eén informatiepunt op het terrein van wonen, welzijn en zorg.
Ouderen en gehandicapten zolang mogelijk in hun eigen sociale omgeving te laten wonen.
Gemeente een actievere rol gaat vervullen in de inkomensondersteuning.
Inspannen voor het inzetten van kleinschalig vervoer voor ouderen en gehandicapten.
Eén informatiepunt op het terrein van wonen, welzijn en zorg.
Bij invoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning, eigen bijdrage zo laag mogelijk en inkomensafhankelijk, cliëntenorganisaties actief bij de beleidsformulering en evaluaties betrekken en kwaliteit van zorg minimaal op het huidige niveau gehandhaafd blijft.
De verhoging van de eigen bijdrage op de OV-taxi wordt terug gedraaid.

CDA
Het CDA vindt dat ouderen zo lang mogelijk in de eigen omgeving moeten kunnen blijven wonen. Daarop moeten de voorzieningen in Enkhuizen worden aangepast. Met het oog op de toename van het aantal ouderen wil het CDA dat er voldoende daarop aangepaste woningen beschikbaar komen. Bij de invoering van de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning moet de aanvraag en toedeling van de zorg op een eenvoudige en bereikbare wijze door de gemeente te worden gerealiseerd.

Groen Links
GL is voortdurend bezig met het beleid rondom ouderen. Het bouwen van woningen voor ouderen heeft een hoge prioriteit in de gemeente. De zorg voor ouderen gaat in de toekomst naar de gemeente. GL wil nu al extra geld reseveren voor die toekomst. GL vindt dus dat de zorg voor ouderen een werkelijk onderdeel is van die toekomst.
"Zorg voor Kwaliteitszorg"

SP
Bij gemeentelijke belastingen en andere aanslagen dienen gepensioneerden met een minimuminkomen automatisch kwijtschelding te krijgen. De gemeente moet een actiever beleid te voeren om deze groep te informeren over diverse minimaregelingen.

ChristenUnie
Er moet zeer regelmatig overleg zijn met deze steeds groter wordende groep.
Bouw levensloopbestendige en gelijkvloerse woningen. Onder de ouderen zijn relatief veel mantelzorgers, extra aandacht is heel nodig, wij willen deze groep graag in kaart brengen
Extra aandacht voor de minima onder de ouderen is noodzakelijk, we denken daarbij niet alleen aan geld, maar eenzaamheid is vaak een groter probleem, wij willen graag netwerken ondersteunen die de eenzaamheid te lijf gaan.
Trottoirs moeten gecontroleerd en waar nodig aangepast worden op de geschiktheid voor boosters, rolstoelen en rollators.

Terecht veel aandacht voor de positie van ouderen, maar weinig initiatief als het puntje bij het paaltje komt, en tot 1 januari 2008 blijkbaar geen kansen om die impuls aan het ouderenwerk te geven. Immers, tot dat moment hebben we stichting Breedband, en die mag in geen beding meer geld ontvangen.

Ook staat in de programmabegroting 2007 te lezen: "Het Wonen Plus programma, de Maaltijdvoorziening, de Zomerschool en het programma Meer Bewegen voor Ouderen en ondersteuning van de dienstverlening van professionele en vrijwilligersorganisaties worden voortgezet.". Mooi! Voortzetting van het project. Laat geld dat bestemd is en was voor WonenPlus daar ook vooral terecht komen!

Naast het doel om het voordeel te reserveren voor toekomstig ouderenwerk vroegen we het college ook om te kijken of aansluiting bij WonenPlus Noord-Holland mogelijk is. "WonenPlus is een serviceorganisatie voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking die thuis wonen. De professionele organisatie werkt met vrijwilligers die hun diensten aanbieden." Op de website staan vele voordelen voor woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties en gemeenten genoemd, ook op het vlak van de WMO. De moeite waard om te bekijken volgens ons.


Christian Bokhove

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier