h

FRACTIE - motie SP aangenomen

6 oktober 2006

FRACTIE - motie SP aangenomen

Motie SP over SVB (Sociale Verzekeringsbank)en bijstand ingediend op 3 oktober 2006

De SP wilde met deze motie dat de uitvoering van de aanvullende bijstand door de gemeenten voor personen van 65 jaar en ouder met een onvolledige AOW-uitkering wordt overgedragen aan de SVB (nu voeren de gemeente en de SVB elk een deel van deze taken uit), aangezien de SVB daarvoor een pilot-project heeft waar gemeentes zich bij kunnen aansluiten.

Doelen
Centraal doel is het optimaliseren van de lokale dienstverlening voor ouderen in een kwetsbare inkomenspositie.

De rol van de SVB

De uitvoering van de bijstand door de SVB strekt zich uit over het hele proces: het verstrekken van informatie aan- en het aanmoedigen van gebruik van het recht op bijstand en verwante voorzieningen door inwoners met een onvolledig AOW- pensioen, het beoordelen en verwerken van aanvragen inclusief de uitvraag van gegevens, de uitbetaling van uitkeringen, het verwerken van mutaties, de controle op de naleving van verplichtingen, het indien nodig opleggen van sancties en het terugvorderen van te veel betaalde uitkeringen, het beslissen op een bezwaarschrift en het vertegenwoordigen van de gemeente in (hoger) beroepsprocedures en het vaststellen van beleidsregels.

Voordelen

a) Optimaliseren van de dienstverlening
Het optimaliseren van de dienstverlening voor ouderen staat bij deze dienst voorop, waarbij transparantie en administratieve lastenvermindering centraal staan.
De oudere bijstandsgerechtigde ontvangt maandelijks één geïntegreerd bedrag en één jaaropgave. Gegevens worden nog maar één keer opgevraagd en gecontroleerd. Deze “één-loket-functie” betekent voor AOW’ers met aanvullende bijstand “een belangrijke bron van irritatie en betutteling minder”.

b) Terugdringing niet-gebruik sociale voorzieningen
Terugdringing van het niet gebruik van sociale voorzieningen door ouderen is een belangrijk sociaal thema. Niet-gebruik van voorzieningen is vaak een teken én oorzaak van maatschappelijk isolement. Door middel van deze dienst bevorderen SVB en gemeente Enkhuizen samen de benutting van (lokale) regelingen om de kwetsbare positie van ouderen met een minimuminkomen te verbeteren. Eventuele drempels om (aanvullende) bijstand aan te vragen worden hierdoor verminderd.

c) Kostenbesparing voor de gemeente
De SVB kan door het administratieve karakter van haar organisatie en schaalvoordelen de (aanvullende) WWB tegen lagere kosten uitvoeren dan gemeenten.

Dekking en kosten
Deze motie draagt het college op om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van voornoemd project. Hierbij zou ook de financiële dekking betrokken moeten worden. Uit correspondentie met het SVB is echter al een kostenindicatie op te maken (zie bijlage A)

Vaste kosten: 1000 per jaar
Variabele kosten : 37x200= 7400 euro (excl. eventuele subsidie)
Totaal: 8400 euro

Dit geld zou bijvoorbeeld gedekt kunnen worden door
- besparing WWB
- gebruik van de reserve WWB. In de programmarekening 2005 valt op blz. 44 te lezen: "De lasten welke direct samenhangen met de uitkeringen WWB zijn 115000 lager dan begroot, de ontvangen subsidie WWB is 85000 lager dan begroot. Per saldo is er een overschot van 30000. Dit overschot wordt via functie 980 in de reserve WWB gestort."

HIERBIJ DE LETTERLIJKE TEKST VAN DE INGEDIENDE MOTIE:

MOTIE
De gemeenteraad van Enkhuizen, in vergadering bijeen op 3 oktober 2006

Draagt het college op om
- onderzoek te doen naar de mogelijkheid om aan dit project deel te nemen, door contact op te nemen met dhr. Van Hoof (zie bijlage)
- hierop met een voorstel te komen.

Deze motie werd door zowel door het College als de Raad aangenomen.

Overigens werd tijdens de vergadering verbazing uitgesproken over het feit dat we voor een uitbesteding waren. Dit was niet de belangrijkste reden om de motie in te dienen. Veruit het belangrijkst is het terugdringen van het niet-gebruik.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier