h

bijdrage SP vergadering 26 september 2006

11 oktober 2006

bijdrage SP vergadering 26 september 2006

Het voornaamste behandelpunt was de WMO, de vergadering was zeer chaotisch, en hierbij een welgemeende poging om duidelijkte maken wat er zoal op tafel kwam.

5.Gelegenheid tot het stellen van vragen.

Mevrouw Quasten (SP) vraagt of het wethouder Van Pijkeren bekend is dat het ministerie van VROM op 22 september jongstleden aan de SWd een e-mail heeft gestuurd, waarin wordt gesteld dat de gekozen constructie niet is toegestaan? Zo nee, dan verzoekt de fractie van de Socialistische Partij een kopie van de desbetreffende e-mail aan alle gemeenteraadsleden uit te delen en het op deze materie betrekking hebbende raadsvoorstel van de agenda voor de vergadering van 3 oktober aanstaande af te voeren.

Wethouder Van Pijkeren (CU) kent het bericht dat blijkbaar aan de SWd is verzonden niet en kan daarop dus niet reageren.

De voorzitter lijkt het niet verstandig nu al te besluiten een bepaald onderwerp van de agenda voor de op 3 oktober te houden raadsvergadering te halen. Aanstaande dinsdag kan onder het agendapunt ‘Definitieve vaststelling agenda’ over dat voorstel van de SP-fractie worden gesproken.
Verder staat het mevrouw Quasten uiteraard vrij na deze raadsvergadering het bericht van het ministerie VROM aan eenieder rond te delen.
De voorzitter heropent de vergadering en wijst erop dat drie amendementen zijn ingediend, te weten twee van de NE-fractie en één van de SP-fractie.

Beleidsnota WMO.

Mevrouw Quasten (SP) vermeldt dat het SP-amendement – nummer 1, zie bijlagen – als strekking heeft op korte termijn een dusdanige koppeling van bestanden te maken dat aanvragen voor bijzondere bijstand eenvoudig kunnen worden beoordeeld en niet oningevuld blijven liggen. Dat is niet alleen klantvriendelijk, maar scheelt ook ambtelijke capaciteit.
Met betrekking tot de WMO Adviesraad Enkhuizen zal de fractie graag zien dat de officiële status van de adviesraad spoedig wordt bekrachtigd.

Wethouder Van Pijkeren
Amendement 1 (SP-fractie). Het college zal primair aan de WMO gestalte geven. Gaande het traject zal het mogelijk zijn bestanden te koppelen, maar niet op korte termijn. In de visie van B&W is het SP-amendement overbodig, want aan de koppeling van bestanden wordt al gedacht.

Mevrouw Quasten (SP): Kennelijk is bestandskoppeling nu al mogelijk, maar zo-even heeft de wethouder gezegd dat die niet op korte termijn zal plaatsvinden. De fractie van de Socialistische Partij wil weten op wèlk moment bestanden zullen worden gekoppeld. Als dat pas in de loop van 2007 of 2008 zal plaatsvinden, ontstaat een hiaat; dan kan geen optimaal gebruik van de bijzondere bijstand worden gemaakt.

Wethouder Van Pijkeren (CU): In de beleidsnota staat dat in de gemeentelijke programmabegroting 2007 de doelstelling opgenomen ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijke groep huishoudens met een inkomen op of rond het sociaal minimum optimaal van het gemeentelijke minimabeleid profiteert. Het gebruik van deze regeling wordt gestimuleerd en zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Niet alleen kunnen de formulieren worden vereenvoudigd of samengevoegd, maar ook bestandkoppeling is nu al mogelijk; zie pagina 54 van de beleidsnota. Het amendement voegt dus niets toe. Zodra de vraag zich aandient, zal zeker een koppeling van bestanden plaatsvinden.

De heer Fijma (PvdA): Zo-even is al gezegd dat de gewenste koppeling van bestanden aansluit bij datgene wat de PvdA-fractie voor ogen staat, te weten dat mensen die recht hebben op bepaalde voorzieningen die in één keer moeten kunnen aanvragen.
De heer Kok (CDA): met de door de SP-fractie voorgestelde koppeling van bestanden kan akkoord worden gaan.
De heer Boland (VVD/D66): Het koppelen van bestanden lijkt ook de fractie van de VVD/D66 zinnig.

De voorzitter schorst hierna de beraadslagingen voor tien minuten.

Mevrouw Quasten (SP) wijzigt het SP-amendement als volgt. De woorden ‘op korte termijn’ worden vervangen door: per 1 januari 2007.

De heer Van der Pluym (GL): Gewijzigd amendement 1 (SP-fractie). Waarschijnlijk heeft de SP-fractie haar amendement aangescherpt, omdat de beantwoording ondanks meerdere pogingen niet volslagen helder is. Hoe dan ook, de GL-fractie zal het aangepaste amendement ondersteunen.

De heer Kok (CDA) : dit amendement heeft de steun van de CDA-fractie.

De heer Fijma (PvdA: ). Dit aangescherpte amendement gaat de fractie net iets tè ver.

Mevrouw Compaan-Wisselink (CU): In de ogen van de CU-fractie is de aanscherping onnodig.

De heer Boland (VVD/D66):De raad moet zich niet bemoeien met zaken zoals het tijdstip waarop een koppeling van bestanden dient plaats te vinden – SP-fractie – want dat zijn stappen die in de volgende fase aan de orde zullen komen.
De heer Langbroek (NE): ). De fractie van Nieuw Enkhuizen schaart zich achter dit aangescherpte amendement.

Mevrouw Quasten (SP):
Gewijzigde amendement 1 (SP-fractie). Vreemd dat sommige fracties zich niet in het aangescherpte amendement kunnen vinden. De wethouder heeft laten weten dat bestandskoppelingen nu al mogelijk zijn. Een goede reden om daaraan bij de invoering direct gestalte te geven; dat schept voor iedereen de gewenste helderheid. Tot slot. Het moet spreekster van het hart dat de beantwoording als ‘zwak’ kan worden gekenschetst. Weliswaar wordt op de vragen en opmerkingen uiteindelijk wel gereageerd, maar dat gebeurt bijzonder moeizaam.

Mevrouw Kuijsten-Bouma (CU): Daar staat tegenover dat de raad zich vanavond niet bijster gedisciplineerd gedraagt, zoals de heer Boland terecht constateert. Waarschijnlijk is dat een gevolg van de vrees dat straks allerlei zaken zullen misgaan. De raad behoort zowel het college als het ambtelijk apparaat het vertrouwen te geven dat alles in goede banen zal worden geleid. Verder is het onvermijdelijk dat soms algemene antwoorden worden gegeven op vragen en opmerkingen over zaken die zich nog in een zekere ontwikkelingsfase bevinden.

Mevrouw Quasten (SP): Er zijn concrete vragen gesteld waarop een portefeuillehouder die zich in de materie heeft ingewerkt concrete antwoorden moet kunnen geven.

Wethouder Van Pijkeren (CU) reageert als volgt.
Gewijzigde amendement 1 (SP-fractie). Het college zegt toe dat zo spoedig als tèchnisch mogelijk is de gewenste bestandskoppelingen tot stand zullen worden gebracht. Dit aangaande zal een bedrijfsplan met een duidelijke beschrijving worden gemaakt.

De voorzitter voegt aan de beantwoording het volgende toe:
Zoals gezegd, het college ontraadt dit amendement, omdat het op de uitvoering is gericht. Het college zegt toe dat dusdanig slim zal worden gewerkt dat de cliënten die meerdere aanvragen indienen met zo min mogelijk rompslomp worden geconfronteerd. Als daarvoor bestandskoppelingen nodig zijn, zullen die technisch en administratief zo snel mogelijk worden geconcretiseerd, want het ambtelijk apparaat zit echt niet op extra werk te wachten.
Vervolgens schorst hij op verzoek van de heer Van der Veen de beraadslagingen voor vijf minuten.

Wethouder Van Pijkeren (CU) geeft namens het college in overweging het gewijzigde amendement 1 (SP-fractie) om te zetten in een motie, waarvan het dictum luidt:
‘Er wordt zo spoedig mogelijk een koppeling van bestanden tot stand gebracht om zo de aanvraag van de kosten die vergoed dienen te worden door middel van de bijzondere bijstand te vereenvoudigen.’

De heer Van der Pluym (GL) herinnert eraan dat al twee à die jaar geleden is uitgesproken dat de gemeente mensen die voor bijzondere bijstand in aanmerking komen actief zal opzoeken en helpen. Dat is oud beleid waaraan onvoldoende gestalte is gegeven. Het SP-amendement probeert die omissie via een inhaalslag – bestandkoppelingen op uiterlijk 1 januari 2007 – ongedaan te maken.

De voorzitter wijst er nogmaals op dat vermelding van die datum in de beleidsnota onlogisch is. Als de raad besluit de zojuist voorgelezen motie te aanvaarden, zullen zo spoedig mogelijk verbindingen worden gemaakt tussen alle daarvoor in aanmerking komende bestanden. Sommige bestanden lenen zich nú reeds daarvoor, maar voor andere geldt dat eerst technische voorzieningen moeten worden getroffen. Met andere woorden: niet àlle bestanden kunnen op 1 januari aanstaande zijn gekoppeld. Vandaar dat het verstandig is burgemeester en wethouders op te dragen zo spoedig mogelijk zoveel mogelijk bestanden te koppelen.

De heer Langbroek (NE) beschouwt het collegevoorstel als ‘een goede optie’. Zijn fractie zal wel graag regelmatig in de commissie vernemen hoever het ambtelijk apparaat is gevorderd.

Mevrouw Quasten (SP) kan de gedachtegang van het college volgen, maar meent toch dat ‘zo spoedig mogelijk’ een nogal ruim begrip is.
De voorzitter: U moet ‘zo spoedig mogelijk’ opvatten als ‘indien het kan op 1 januari 2007’.

Mevrouw Kuijsten-Bouma (CU): Nu wordt aan de motie een wezenlijk andere lading gegeven.
De voorzitter: Ik tracht slechts behulpzaam te zijn.

Mevrouw Quasten (SP): Jawel, maar er heerst toch enige huiver. Aan de goede wil van het ambtelijk apparaat wordt echter niet getwijfeld. Op 2 januari verneemt de fractie graag de stand van zaken.

Mevrouw Kuijsten-Bouma (CU): Verbindt de SP-fractie consequenties aan de mogelijkheid dat op 1 januari 2007 niet de situatie zal zijn bereikt die nu wordt gewenst?
Mevrouw Quasten (SP): Wij zullen dan zeer teleurgesteld zijn!

De heer Boland (VVD/D66) verbaast zich hogelijk over de vraag van mevrouw Kuijsten. Als de raad de motie aanvaardt, dienen daaraan consequenties te worden verbonden. Mochten bepaalde fracties dat níét willen, dan moeten die tegen de motie stemmen.

Mevrouw Kuijsten-Bouma (CU): Het college van B&W heeft helder uitgelegd dat, ondanks alle inspanningen, niet kan worden toegezegd dat op 1 januari 2007 de situatie zal zijn bereikt die iedereen graag wil. Vandaar dat de fractie van de ChristenUnie die datum niet wil vastleggen. De fractie vertrouwt erop dat één en ander echt zo spoedig mogelijk zal gebeuren en dat de vorderingen op dit gebied regelmatig zullen worden gerapporteerd.

De heer Van der Veen (PvdA) weet zo langzamerhand niet meer waarover nog wordt gepraat! Hij had verwacht dat na de schorsing tot stemming zou worden overgegaan. Het collegevoorstel was een verrassing, want niets in de beantwoording wees in die richting. Wat wordt in stemming gebracht?

De voorzitter: Wat aanvankelijk het gewijzigde amendement 1 (SP-fractie) was en nu een motie is geworden. Thans gaat het alleen nog om de vraag of in de motie de datum 1 januari 2007 moet worden genoemd of met de omschrijving ‘zo spoedig mogelijk’ kan worden volstaan.

Mevrouw Quasten (SP): 1 januari 2007.
De voorzitter: Goed, dan luidt de motie nu:
‘Er wordt op 1 januari een koppeling van bestanden tot stand gebracht om zo de aanvraag van de kosten die vergoed dienen te worden door middel van de bijzondere bijstand te vereenvoudigen.’

Vervolgens wordt de motie bij handopsteken in stemming gebracht en met 12 tegen 5 stemmen verworpen.

Verordening WMO

Mevrouw Quasten (SP) roert het compensatiebeginsel aan. De fractie van de Socialistische Partij heeft zich in de commissie op het standpunt gesteld dat het compensatiebeginsel moet worden vervangen door een compensatieplìcht. Uit de antwoorden van het ambtelijk apparaat blijkt immers dat jurisprudentie duidelijk zal moeten maken hoe gemeenten in de praktijk met het compensatiebegìnsel dienen om te gaan. Dat schept vooralsnog onduidelijkheid en daarom wil de SP-fractie de term ‘compensatieplìcht’ in de verordening opnemen.

Wethouder Van Pijkeren (CU): Het uitgangspunt is dat bij elke WMO-aanvraag de zorgplicht vaststaat. Bij het beoordelen van de aanvraag vindt altijd een individuele belangenafweging plaats. Het is altijd mogelijk dat van de algemene verplichtingen wordt afgeweken. De hardheidsclausule kan de escape zijn om in een bijzonder geval of situatie compensatie te zoeken voor de oplossing van de hulpvraag. Het compensatiebeginsel staat nu in de verordening.
In 2007 zal ongetwijfeld jurisprudentie ontstaan over de toepassing van de verordening en hoe met de zorgvraag moet worden omgegaan. Tijdens de evaluatie in 2007 zal aan de hand van de ontwikkelingen worden bekeken of aanpassing noodzakelijk is. Nu, op voorhand, het beginsel te vervangen door compensatieplicht acht het college van B&W overbodig.

Mevrouw Quasten (SP) voelt al uit welke hoek de wind waait! De fractie van de Socialistische Partij trekt haar amendement in.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier