h

OP DE MARKT IS JE EURO……..

13 december 2018

OP DE MARKT IS JE EURO……..

Vroeger had je twee markten. De rommelmarkt voor leuke spulletjes en de dagmarkt voor je verse groenten, fruit en andere levensmiddelen.

Sinds de VVD liberalen het land regeren moet je voor meer zaken naar de markt. Voor je woning, voor je openbaar vervoer, voor je elektra en gas, voor post en telefoon, voor onderwijs, voor ziekenzorg en als het aan Rutte en Koolmees ligt ook voor je pensioen.

En wat voor goeds heeft die marktwerking ons als gewone inwoners nou gebracht? Betere kwaliteit en lagere prijzen?

Nou, nee.

Ziekenhuizen die failliet gaan, onbetaalbare zorgverzekeringen, opheffen van buslijnen en spoorlijnen, sluiten van kleine schooltjes, kortom verslechteringen voor de gewone burger van dit land.

Maar voor sommigen is de marktwerking een Walhalla. De groot aandeelhouders van grote bedrijven, de grote verzekeraars, de projectontwikkelaars, en voor al die gesjeesde politici die nu voor een riant salaris directeur of bestuurder zijn van al die mega ziekenhuizen, die zorgverzekeraars, die vervoersbedrijven en die onderwijsinstellingen.

En hoe zit dat nou met die pensioenen? We hebben toch het beste pensioenstelsel van de wereld? Waarom moet er dan aan gesleuteld worden?

Omdat Rutte en zijn VVD hun vriendjes de grote verzekeraars willen helpen aan een enorme omzet en winst.

Onder Rutte 1 begon het gelazer al. De pensioenfondsen moesten ineens grote financiële buffers aanhouden, zogenaamd om verplichtingen in de toekomst te kunnen betalen.

Vervolgens werden de spelregels verandert. De Nederlandse bank en de Europese Centrale bank deden net alsof de pensioenfondsen inkomsten uit rente zouden hebben die rond de 1% liggen en dat voor de komende veertig jaar. En de hoogte van die rente werd – op papier – op 1% gezet door die banken. Kunstmatig worden zo de verplichtingen in de toekomst onbetaalbaar en dus moet er veel geld nu gereserveerd worden voor een illusie.

Dat is ook de reden, waarom de pensioenen van Rutte niet mogen stijgen.

Terwijl de werkelijkheid heel anders ligt. Jaarlijks worden er tientallen miljarden Euro’s beleggingswinst binnengeharkt door de pensioenfondsen, maar ze mogen dit niet gebruiken om de pensioenen welvaartvast te houden.

En wat is nu de inzet van Rutte en Koolmees? Iedere werknemer moet een soort privépensioen opbouwen en geen collectief pensioen. En u begrijpt al waar die privépensioenen ondergebracht moeten worden, namelijk bij de grote verzekeraars! Pensioenen worden nu geregeld in CAO’s, tussen vakbonden en werkgevers. Het kabinet heeft daar niks over te zeggen.

Maar als je heilig gelooft in marktwerking en je vriendjes bij de verzekeraars kijken gretig naar die honderden miljarden bij de pensioenfondsen, dan probeer je van alles om de pensioenen op de markt onder te brengen. Zelfs met chantage, door te dreigen de rekenregels nog meer aan te scherpen, zodat pensioenen gekort dreigen te worden.

Nee, marktwerking heeft zijn langste tijd gehad.

Er is maar één plaats waar die marktwerking thuishoort…..op de rommelmarkt.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier