h

SP-West-Friesland kritisch over concept RES 1.0

11 oktober 2020

SP-West-Friesland kritisch over concept RES 1.0

Foto: Wim Hoogervorst

Tijdens de afgelopen raadsvergadering bespraken we de resultaten van het proces dat heeft geleid tot het eerste conceptrapport Regionale Energie Strategie. De regio Noord-Holland-Noord (waar ook West-Friesland) in valt, moet in het kader van de energietransitie een bod doen aan de rijksoverheid wat betreft de hoeveelheid op te wekken energie ‘wind en zon’. Voor onze regio is dat, zo blijkt uit het conceptrapport, 4,2 TWh (terrawattuur).

De SP heeft veel moeite met het onderdeel burgerparticipatie in het proces van totstandkoming van het RES-rapport. Van echt meepraten over oplossingen en aanpak was geen sprake – geïnteresseerden mochten slechts plekken aanwijzen (de zgn. zoekgebieden) waar ‘wij’ windturbines en zonneparken kunnen plaatsen.

Als we niet attent zijn, staat ons mooie Westfriese landschap straks vol met turbines, en worden veel landbouwakkers volgeplempt met zonneparken. Bovendien zal veel initiatief in handen worden gelegd van investeerders, met als resultaat dat de gewone inwoners nauwelijks meeprofiteren van de ‘nieuwe energie’. Dat vindt de SP onacceptabel. Er moet vooral ook gedacht worden aan de mensen met een laag of middeninkomen, voor wie het al snel onmogelijk is om deelnemer te worden of zijn aan de energietransitie.

In de raad kwam de VVD nog met een amendement op de concept-RES, dat meerdere partijen ook al in Hoorn hadden ingediend. De SP steunde dit wijzigingsvoorstel, nadat de initiatiefnemers een opmerking hadden opgenomen waarin ‘afstand van een turbine tot bewoning’ werd vergroot tot minimaal 600 meter, en voor hoge turbines zelfs een afstand van 10x de hoogte van de turbine.

De SP heeft een energieladder ontwikkeld – daarbij speelt energiebesparing een belangrijke rol. Verder zijn de grootste verbruikers als eerste aan zet, moet windenergie vooral op zee en zonnepanelen in eerste instantie op daken waar dat kan. Daarnaast moet er voor de maatregelen voldoende draagvlak zijn en streven we naar een rechtvaardige verdeling van lusten en lasten. Tot slot vindt het SP het van groot belang dat het hele proces democratisch is – de juiste personen en vertegenwoordigingen moeten er over praten en besluiten nemen. Zo komen we tot een energietransitie van vier D’s: duidelijk, democratisch, draagvlak en duurzaam.

De SP stemde overigens    ……..   de concept RES 1.0 .

 

 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier