h

Verslag commissie GG: ook het SMC

25 februari 2009

Verslag commissie GG: ook het SMC

Het was me weer het avondje wel.

Plan noord

Eerst een presentatie plan noord van Woondiensten. Een goede zaak.
Heb wel nog drie vragen opgestuurd:

  • Is het doorgaan van deze revitalisering verzekerd (dit mede nav. de kredietcrisis, maar ook de gelden die de overheid van de corporaties afpakte, en het daarmee samenhangende (?) afblazen van het project Piet Rodenburg flat.
  • Hoe wordt gewaarborgd dat de huurkosten -er werd gisteren bijvoorbeeld gerefereerd aan het feit dat de flats "goedkoop" waren- niet navenant stijgen?
  • Hoe wordt de opvang van mensen geregeld als er gerenoveerd wordt? Kunnen ze gewoon blijven zitten en hoe zit het dan met evt. overlast?

Wonen op water

Vervolgens de commissievergadering
Ten eerste heb ik daar maar weer eens benadrukt dat Wonen op Water geagendeerd zal moeten worden. Gisteren verscheen een tweede raadsbrief (wel heel toevallig WEDEROM op de dag dat ik een vraag wil stellen) die ik nog moet bestuderen. Vandaar er verder niet op ingegaan.


Sociaal Medisch Centrum

Dan het heikele punt: het SMC. Het valt niet mee om een weerslag te geven van het gekakel. Piet de Wit sprak in met de vraag "kunnen we niet beter stoppen en er opnieuw goed over nadenken".

Wat ons betreft wel. Wethouder Boland verzuimde om aan te geven waarom het niet zou kunnen, maar gaf
aan dat dit wel juridisch uitgezocht zou worden. Wederom werd gesuggereerd dat de opdracht multi-interpretabel zou zijn op het gebied van zorg. Leest u even mee:

Doelstelling
Voor het Sociaal Medisch Centrum aan de Vijzelstraat gelden de volgende doestellingen:
1. het handhaven van de bestaande gezondheidsvoorzieningen in de binnenstad van Enkhuizen;
2. het scheppen van voorwaarden om te komen tot een versterking van de 1e en 2e lijns gezondheidszorg in de binnenstad;
3. het in aansluiting op punt 2 komen tot een vraaggestuurd aanbod van voorzieningen op het terrein van wonen, welzijn en zorg;
4. het privaatrechtelijk overdragen van het eigendom, het beheer en de exploitatie van het Sociaal Medisch Centrum aan een marktpartij, overeenkomstig marktconforme voorwaarden.

Het staat er duidelijk: versterking 1e en 2e lijn in het SMC!!!
Als de gemeente hier niet van af zou kunnen, dan moet Enkhuizen -na Heddes/Gependam en Scholtens/Boschplein- zich eens gaan beraden over hoe zij haar contracten sluit. Het kan toch niet zo zijn dat een projectontwikkelaar een gunning "wint" en dat alle risico's bij de gemeente liggen.

Ook ging het over de misgelopen vier ton aan ISV gelden. We wisten het niet, hoorden het gisteren, hoewel al oktober bekend. Dat krijg je met gedraal. Al vanaf juni 2007 is dit verhaal uitgesteld om de Nijs tijd te gunnen met zorgleveranciers te praten. Nu hoor je dat je geld bent misgelopen.

Verder heb ik genoemd dat het "opeens" bouwen van twee keer zoveel woningen wel ergens op gebaseerd moet zijn. We moeten nadenken wat we willen. Sterker nog, daar is de stadsvisie voor maar ook de Nota Lokaal Wonen, die al in 2006 afliep, komt er maar niet. Dat schijnt met de regionale woonvisie te maken te hebben, die moet er eerst zijn. Maar daar heb je het al: EERST NADENKEN dan DOEN. Hier is het de omgekeerde wereld. De huisartsen kregen nog even een sneer want die "wilden niet naar het SMC". Nee die wilden *niet meer*. Wederom door gedraal.

Ik vond de coalitiepartijen weinig kritisch op de voortgang. Het woord "kans" was favoriet. Het ging weer over duizenden meters extra zorg, waarvan twee jaar dato nog steeds niet duidelijk is welke zorg. Op de oppositie waren ze des te kritischer. Ook de wethouder deed (wederom) een duit in het zakje door te stellen dat we alleen maar kritisch zijn omdat "we onze zin niet kregen". Een goedkope opmerking. Ik merk ook op dat de uitspraak van de CU: "Er zit beweging in" vooral zit in het standpunt van de coalitiepartijen. De verantwoordelijkheid voor de invulling ligt volgens het college bij de Nijs maar als het moeizaam gaat wuift men graag mee met de wensen van de Nijs, ondertussen verwijzend naar allerlei
"overmacht". Onzin die overmacht want de Nijs wist waar ze op inschreef (ook dat er snel spijkers met koppen moesten komen, vanwege te missen subsidie), en nu is het plan compleet veranderd.

Ik ben dan ook erg benieuwd wat de insteek van het juridische onderzoek wordt: wordt het "Kunnen we de opdracht zo rekken en interpreteren dat gebeurt wat de Nijs wil?" of "Voldoen de huidige plannen aan de meegegeven bestuursopdracht." Volgens mij kun je de laatste vraag onmogelijk met ja beantwoorden. Ik vraag me eigenlijk af of college en coalitie eigenlijk wel een moment zullen hebben waarop ze zeggen "genoeg is genoeg". We zullen moet wachten tot juni om dit te weten te komen.


Zilverstraat

Het terrein aan de Zilverstraat wordt gesaneerd. Mooi zo, maar volgens ons worden de gevolgen van sterk verontreinigde grond soms wel eens onderschat.


Dirk Chinaplein

Als laatste het krediet voor het Dirk Chinaplein. Een goed plan, maar ik schrok toch wel erg van de "afrekening Gependam". Er lijkt geen geld over te zijn en er is een geheel nieuw krediet nodig. Schandalig aangezien Heddes haar beloftes niet lijkt te hebben waargemaakt (waar hebben we dat meer gehoord :-O). En dan kost het ons ook nog een lieve som? Verder wou ik ook weten in hoeverre het college voornemens is om de (strenge) regels tav. het gebied aan te passen. Zo mogen er nu maximaal 3 evenementen per jaar plaatsvinden (door een vrijstelling). Doe je er meer dan kan de overlast toenemen. Daar moet je gewoon van tevoren over nadenken, zeker als de wethouder zelf al aangeeft dat er veel vraag is naar evenementen op dat terrein.


Kredietcrisis

Na afloop een presentatie over de kredietcrisis. Verhelderend, maar ik zag wel een fixatie op infrastructurele projecten als het gaat om het naar voren schuiven van investeringen. Maar dat kan ook anders, in:
- Sociaal-maatschappelijk middenveld, bijv. Baanbreker
- Bouwen voor de zorg
- Investeren in (extra) raadsliedenwerk en schuldhulpverlening
Kortom, de sociale kant van het verhaal.

U bent hier