h

Verslag raadsvergadering 3/2

4 februari 2009

Verslag raadsvergadering 3/2

In chronologische volgorde: Karin Kunst werd beedigd als raadslid voor de PvdA


De SP stelde twee vragen bij het vragenhalfuur:
De eerste ging over de stand van zaken over de N23. Na een lange intro over "het is niet Wf-weg maar N23" was de boodschap min of meer dat op de website alles te lezen valt. Er zou nu onderhandeld worden tussen ambtenaren van het ministerie en "N23". Nog even geduld kan best, maar niet snel geld van de overheid, dan gaat het gewoon niet door. Dat is niet omdat we niet willen, maar omdat we dat zo hebben afgesproken.
De tweede vraag betrof het SMC: een verslag van het overleg tussen de Nijs en de gemeente.
"Nee, er is nooit toegezegd dat het dan al duidelijk zou zijn. Ik kan er nu niets over zeggen." In de net verschenen raadsbrief: "volgende week een tijdspad".
Niets tijdpad. Duidelijkheid over wie en hoe de zorg wordt ingevuld!!!
4 juni 2007: "Aan het verzoek van De Nijs tot overleg met de zorginstellingen, willen wij graag
voldoen."
4 september 2007: "Wij zijn van mening dat met deze raadsbrief alle informatie voor handen is om over
te gaan tot beraadslaging en besluitvorming over ons raadsvoorstel betreffende het
resultaat van de biedingsprocedure."
Toen kwam de val van het college en bleef het weer maanden stil.
8 januari 2008: "binnen redelijke termijn zekerheid moet worden geboden met betrekking tot huur- of
koopovereenkomsten met gewenste zorgpartijen"
19 augustus 2008: "Het totale beeld over functies welke binnen het SMC gerealiseerd kunnen worden,
dient binnen twee maanden helder te zijn."
14 oktober 2008: "Gegeven het feit dat er nu twee zorgcentra in de binnenstad ontstaan, blijft het
voor een groot deel nog onduidelijk welke zorgaanbieder zal kiezen voor welke
locatie."
Commissie Grondgebied 18 november: dhr. Wijchers: "gaat er ook vanuit dat er begin volgend
jaar duidelijkheid komt". dhr. Boland: "Brengt aan De Nijs de wens over dat de commissie medio januari wil
weten welke kant het opgaat."
Op 3 februari een brief dat er over een week een tijdpad komt. Ik kan begrip hebben voor de opmerking dat het best ingewikkelde onderhandelingen zijn. Maar zoals het college eerder niet naliet om te vermelden: dat is de Nijs' pakkie-an. De Nijs roept al 20 maanden dat er nader overleg met zorgpartijen moet komen. Het college heeft begrip voor het feit dat ze het zo moeilijk hebben. Ik niet, 8 januari was blufpoker van het zuiverste soort, met de aanname dat de zorgpartijen van het huidige SMC wel zouden inbinden en mee zouden doen met de Nijs. Die hebben samen met Woondiensten echter een eigen plan getrokken. Dat kun je als de Nijs en gemeente vervelend vinden, maar dat zat er aan te komen EN is het resultaat van het door het college uitgevoerde bestuursopdracht. Ik heb daar dus geen begrip meer voor. 10 februari wil ik weten hoe het er uit komt te zien.

Kortom, de gemeente stelt geen enkele grens aan de tijd die (weten we het nog, de coalitie-motie, binnen een redelijke termijn. Nu al 13 maanden!) Wat me dan ook nog eens stoort is de oorverdovende stilte van de coalitiepartijen. Niet dat het dan allemaal sterke reacties zijn "gaat het om snelheid of om kwaliteit". Het gaat om duidelijke eisen stellen en afspraken nakomen. Des te langer dit duurt, des te meer lijkt het er op dat het college niet onder "de Nijs" uit kan, ondanks alle beloofde "voorbehouden".


Verslag raadsvergadering vorige keer: naar aanleiding van een opmerking van Pim's blog laten toevoegen dat inspreker een bedrijfsresultaat noemde. Zelf laten toevoegen dat ik heb gezegd dat 'ik er van uit ga dat de taxatie klopt".
Kat- en hondbrug: geen overschrijding meer is geen overschrijding meer, zeker als de fout bij slecht werk van de gemeente ligt. "Ja maar die rekening ligt er". Zal best zijn, maar ik houd de wethouder politiek verantwoordelijk. Krijgt hij een gat in de begroting omdat hij "deze rekening toch moet betalen", dan is dat zijn probleem. Ik reken hem daar op af, en ben er niet om overschrijdingen goed te keuren omdat "die toch al gemaakt zijn". Denk ook eens na over de precedentwerking: een college kan zijn eigen gang gaan, en achteraf op die manier en met die argumenten het geld regelen. Budgetrecht is aan de raad. Punt uit.
Duurzame energie: klein bedrag. Prima. Ook het PvdA amendement werd door de wethouder overgenomen. (Maar...hebben CARA patienten ook geen last van glaswol?)
Voorstel "het hek". Hek wel, inrichting niet en nog uitwerken. Wel zo open mogelijk houden.
Na de raadsvergadering was er een openbare raadsbijeenkomst over de herindelingen. Een klein verslag hiervan volgt later.

U bent hier