Onderzoek SMC
Onderzoek SMC
Gisteravond was het openbare presidiumvergadering. De pers was er bij (vanmorgen ook een stukje in de krant). Dat is heel mooi en zo hoort het ook. Wat opmerkingen over de discussie over het SMC onderzoek:
- Ten eerste wou ik wat meer uitleg over het onderzoek. Ik ga sowieso niet veel geld uitgeven aan een onderzoek waar ik niets van weet. (een onderzoek is dit onderzoek naar een referendum in Groningen)
- Ik blijf hier een onbestemd gevoel over houden. De grens van voor- en tegenstanders van het onderzoek lijkt toch weer te liggen als coalitie tegen/oppositie voor, waarbij sommige partijen "het verstandig vinden" of "bereid zijn" om toch een onderzoek te laten doen. Om eerlijk te zijn vind ik dat nobel maar weinig hoopgevend voor "geleerde lessen".
- En dat zijn de hamvragen. Gaat dit onderzoek nieuwe zaken opleveren? Qua feiten denk ik niet. Het zal zeggen dat we als raad de grip verloren met het verstrekken van een bestuursopdracht. Mijn geleerde les is om als raad als je grip wilt houden geen bestuursopdracht te verlenen. En daarna: gaat er wat gedaan worden met de conclusies en aanbevelingen? Dat zal vast, maar tijdens de vergadering bleek al dat zelfs een rapport van Loeff"volgens beide kanten multi-interpretabel is. De oppositie zei "zie je wel we hadden nog wat te zeggen" en college "zie je wel jullie hadden niets te zeggen". Op de meest essentiele vraag "Wanneer wist het College dat de raad hierover niets meer te vertellen had? Dat kan het college toch zo zeggen?" kan ik me niet voorstellen dat het rapport eenduidig zal zeggen "het college wist het al maar vertelde het niet" of "de oppositie had kunnen weten dat zij er niets meer over te zeggen had".
- Dat is ook niet wenselijk, werd gezegd, want het moet niet "met de vinger de schuldige aanwijzen" worden. Helemaal mee eens. Nu bestaat alleen het gevaar dat men "de lieve vrede" straks gaat bewaren en helemaal niets kritisch meer durft te zeggen. Als dat uit het rapport komt, OK, maar als het wel kritisch is, moet je daar gewoon in het licht van verantwoordelijkheid nemen, over kunnen praten. Dat dreigt misschien wel niet te gebeuren, en moet dat dan 20000 tot 40000 euro kosten?
- Na het NHD artikel vond ik de PvdA wel heel erg vlammend betogen dat een onderzoek "best geld mocht kosten". Zij verwees de krant zelfs naar mij door voor een reactie. Harstikke aardig, maar alle skepsis laten varen opeens...
- Dan heb je ook het college. Die kan eigenmachtig ook onderzoek laten doen voor haar "lessons learned". Het werd nu veel te veel gekoppeld aan dat ook de raad dat moet doen. Op zichzelf vind ik dat een goed idee, maar ik mag toch hopen dat het college ook zo al, ook nu al, een paar lessen weet te trekken. Zoals ik al zei "Wanneer wist het College dat de raad hierover niets meer te vertellen had? Dat kan het college toch zo zeggen?"
- Om die reden neig ik naar wel een onderzoek, althans zelfvorsing van raad en college op de vragen die er liggen, maar niet zoals voorgesteld. Ik vind het trouwens jammer dat ik dan in "hetzelfdekamp" zit als mensen die zeggen "het is niet nodig".
- Zie ook:
- SP WFO