h

REZ - lees hier nog een keer hoe het zit!

13 maart 2022

REZ - lees hier nog een keer hoe het zit!

Foto: Baris Ermis

In 2006 heeft de gemeenteraad gekeken naar het opknappen van het recreatieterrein. Dat kostte destijds al 16 miljoen euro. Geld wat de gemeente Enkhuizen destijds niet had en geld wat de gemeente Enkhuizen nu nog niet heeft. Opknappen is van groot belang voor Enkhuizen, haar inwoners en vergeet vooral de middenstanders niet. Veel Enkhuizers klagen over leegstand in de binnenstad. Een opgeknapt REZ levert een grote bijdrage aan de klandizie voor middenstand en horeca en daarmee aan een levendig centrum. 

We hebben bekeken hoe het dan opgeknapt kan worden. En dan heb je een kostendrager nodig. De kostendrager is het bungalowpark geworden. 

Er is een aanbestedingstraject uitgezet. Het moest minimaal budgetneutraal zijn. Degene die het bungalowpark gaat bouwen moet eerst de camping verplaatsen (dat is inmiddels gebeurd), het hele openbare gebied opknappen, een strandboog aanleggen waardoor het strand naar 1,6 kilometer en 30 meter breed gaat, golfbrekers aanleggen, ze moeten ook nog een bijdrage leveren aan het zwembad, de bovenwijkse voorzieningen aanleggen (dat is bijvoorbeeld het fietspad van de begraafplaats naar de sportvelden). Aan alles hangt een waarde. Het hele plan bestaat dus uit het uitruilen van gronden en diensten. 

Pas dan mogen zij de bungalows gaan bouwen. Verder moet de ontwikkelaar nadat alles klaar is het hele gebied nog 10 jaar onderhouden. Zij moeten het daarna weer overdragen aan de gemeente en dan moet het 15 jaar nog mee kunnen, behalve natuurlijk het maaien van het gras en het snoeien van de struiken. Het hele gebied blijft openbaar toegankelijk. Dus ook het vakantiepark. Het openbare gebied is voor €1 overgedragen aan de projectontwikkelaar en gaat dus na oplevering en na 10 jaar onderhoud weer voor €1 terug naar de gemeente. En ohhh ja, buitendijks bouwen voor jongeren bijvoorbeeld is verboden door Rijkswaterstaat in verband met de stijging van het IJsselmeerpeil. 

Wat speelt er nu nog? De oorspronkelijke plannen van een bungalowpark in de vorm van het dure bastionmodel zijn afgekeurd door de provincie Noord-Holland. Er zijn minder stacaravans meeverhuisd naar de nieuwe camping. Daardoor heeft de projectontwikkelaar de gelegenheid om veel meer chalets neer te zetten, het park wordt kleiner. Er is nu een heronderhandeling gaande. Nadat deze laatste onderhandelingen zijn voltooid wordt ook het taxatierapport uit 2017 openbaar gemaakt. Al het andere is openbaar gemaakt. Dat is hier te vinden bij de raadsbrief met nummer 20210628 Raadsbrieven Gemeente Enkhuizen (raadsinformatie.nl) .Dat zijn 43 verschillende documenten behalve het taxatierapport. En dat heeft te maken met de onderhandelingen die nu gaande zijn. Daarin is Enkhuizen overigens niet uniek, dat is nou eenmaal gebruikelijk bij marktwerking en aanbestedingstrajecten.  

De reden waarom de SP hier uiteindelijk mee ingestemd heeft, en geloof me wij hebben daar heel lang over gediscussieerd, is dat inwoners uit Enkhuizen die geen dikke knip hebben om naar Griekenland, Frankrijk of zelfs naar de Veluwe op vakantie kunnen gaan toch de gelegenheid te bieden te recreëren in hun eigen woonplaats om daar vakantie te vieren. 

Het recreatieoord is opgespoten buitendijks gebied aangelegd ten behoeve van de recreatie voor de inwoners van deze stad en regio. Dit recreatiegebied is na de overdracht van het SOW jaren en jaren geleden nauwelijks onderhouden en daarmee behoorlijk achtergeboerd. Dat proberen we nu te herstellen. 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier