h

SP stelt vragen over ontruiming Bloemenbuurt

30 september 2020

SP stelt vragen over ontruiming Bloemenbuurt

Foto: M. Keesman

Wij stelden in de raadsvergadering vragen over de ontruiming van de sloopwoningen aan de Begoniastraat. Maandagavond bereikten ons berichten vanuit de buurt dat bewoners van de sloopwoningen in de Begoniastraat te horen hebben gekregen dat ze hun woning donderdagmorgen moeten verlaten. Drie dagen ervoor dus. 

Wij vroegen de wethouder:

Is het college op de hoogte van het feit dat bewoners van een aantal sloopwoningen deze donderdag moeten verlaten?

Is het college bereid er met klem bij WelWonen op aan te dringen dit op te schorten om te onderzoeken of het klopt dat deze bewoners dit pas gisteren hebben gehoord en WelWonen dan de eigen afspraken niet in acht neemt?

De eigen afspraak is namelijk dat WelWonen een opzegtermijn heeft van drie maanden en dat de opzegging via een aangetekende brief of deurwaardersexploit moet geschieden. 

In juli 2016 zijn de eerste sloopwoningen bewoond. Op het moment dat je sloopwoningen laat bewonen weet je ook dat er op een dag een stuwmeer aan woningzoekenden ontstaat en dat daar een oplossing voor gezocht moet worden. 

Komt daarbij dat de vraag of het college op de hoogte is van het feit dat de dak- en thuislozenopvang in Hoorn vol zit en een wachtlijst  hanteert?

Natuurlijk wisten de bewoners dat dit moment eraan zou komen. Maar wij vroegen de wethouder te onderzoeken of dit via de juiste weg is gebeurd.

Het falende woonbeleid van de landelijke overheid onder aanvoering van de VVD wordt hier weer schrijnend zichtbaar. Onvoldoende woningen, wachtlijsten bij de opvang.

We hebben als gemeente afgesproken dat we geen kinderen op straat zetten. En dat dreigt nu wel te gebeuren. Deze bewoners zijn mensen die hier zitten vanuit een echtscheiding of omdat ze met hulp en ondersteuning bezig zijn om hun kwetsbare leven weer op de rit te krijgen. En natuurlijk zijn we Welwonen dankbaar dat deze sloopwoningen tijdelijk bewoond kunnen worden. 

Willen we dan nu mensen op straat zetten? Wat ons betreft willen we dit niet. Welke mogelijkheden heeft de gemeente om tot een oplossing te komen was dan ook onze vraag. Wat kunnen we doen aan deze schrijnende situaties? We zitten met elkaar in dit zelfde schuitje. En we moeten met elkaar tot een oplossing komen. 

Inmiddels lijkt het erop dat de vergunningen voor tijdelijke verhuur niet juist door de gmeente zijn verstrekt. De leegstandswet staat toe dat koopwoningen, na vergunningverlening van de gemeente, gedurende 5 jaar verhuurd mogen worden zonder huurbescherming. Voor huurwoningen die gerenoveerd of gesloopt gaan worden staat de wet een vergunning toe voor 2 jaar met de mogelijkheid om dit jaarlijks te verlengen gedurende 5 jaar. Zo wordt een jaarlijks toetsmoment gecreëerd of de vergunning nog voldoet.

Het lijkt erop alsof er vergunningen voor de duur van 5 jaar zijn verstrekt. 

Dit hebben we inmiddels de wethouders laten weten. We houden vinger aan de pols. 

 

 

 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier