h

SP wil verder onderzoek naar vervuiling De Bult

11 juli 2020

SP wil verder onderzoek naar vervuiling De Bult

Foto: Baris Ermis

De SP in Enkhuizen wil dat de gemeente nader onderzoek laat doen naar de aard en mate van vervuiling van voormalige stortplaats De Bult. Antwoorden van het College van Burgemeester en Wethouders op eerdere vragen die de SP stelde, zijn niet direct geruststellend te noemen.

 

SP-raadslid Baris Ermis diende op 14 april jl. een eerste set schriftelijke vragen in over De Bult. Na een melding van de wielervereniging die thans de stortplaats gebruikt als crossterrein dat de deklaag op sommige plekken inmiddels zo dun was geworden dat het afval zichtbaar werd, kwam de gemeente met een verklaring dat ‘kinderen de grond niet moesten eten, en handen gewassen moesten worden na spelen op de afvalberg’. Ermis wilde weten hoe groot de gezondheidsrisico’s waren voor de gebruikers, maar ook voor omwonenden in de wijk Kadijken.

 

De antwoorden op de vragen kwamen enkele weken later. Er is, volgens B&W, geen aanleiding tot verdere stappen, behalve dat t.z.t. de deklaag zal worden opgehoogd.

Ermis wil nu dat B&W dieper op de vragen in gaat. “Wat gebeurt er met regenwater dat door de afvallaag naar beneden zakt, het zogenaamde perculatiewater. Raakt dit water, bij het passeren van de afvallaag, vervuild? En waar komt dit perculatiewater dan terecht?”, stelt Ermis in zijn vragen.

 

Ook wil de SP weten of oppervlaktewater in de directe omgeving onderzocht kan worden. “Zit er verontreiniging in de bagger van de slootjes rond De Bult, en is dit dan gevaarlijk?”. Het raadslid ziet dat het terrein een favoriet speelterrein is voor kinderen uit de buurt. “Ook willen wij dat omwonenden anders worden geïnformeerd over de situatie, en niet alleen met een klein artikeltje in het huis-aan-huis-blad”.

 

Tot slot wil de SP weten of er in en rond Enkhuizen nog meer van dit soort kleine stortplaatsen te vinden zijn, die wellicht nu aan het zicht onttrokken zijn. Deze stortplaatsen kunnen een risico vormen voor de volksgezondheid.

 

Dit is de link naar de schriftelijke vervolgvragen van Baris Ermis.

 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier