h

SP: Geen gif tegen processierups

20 april 2020

SP: Geen gif tegen processierups

Foto: pixabay / pixabay

In mei begint het seizoen van de (eiken)processierups weer. Deskundigen voorspellen dat de overlast door de haartjes van deze kruipers dit jaar nog groter zal zijn dan in de voorgaande jaren.

De SP wil hoe dan ook niet dat de gemeente Enkhuizen de beestjes met gif te lijf gaat.

Vorig jaar nam de raad een motie aan waarin het college van B&W werd opgeroepen om voor dit jaar met een plan van aanpak te komen. In dat plan van aanpak moest het college aangeven op welke wijze men de overlast van de processierups zou gaan bestrijden.

“Dat plan is er nog altijd niet”, aldus Baris Ermis. Het kersverse SP-raadslid – hij nam onlangs de zetel over van Wim Stolk – vindt dat onbegrijpelijk. “Binnenkort steekt de rups weer de kop op. Wat gaat de gemeente doen. De rups zorgt met zijn haartjes voor een branderig gevoel op de huid en in de ogen en geeft voor steeds meer mensen problemen”.

Wat de SP in elk geval niet wil is dat de gemeente landbouwgif gaat gebruiken. Onlangs keurde het College voor Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) een proef goed met Vertimec, een nieuw landbouwgif. Echter, de proef werd vorige week afgeblazen, omdat gebleken is dat dit gif ook alle andere insecten op de boom doodt, daarmee schadelijk is voor vlinders en vogels en zelfs voor kwetsbare groepen mensen.

Middels een motie zal de SP oproepen af te zien van het gebruik van gif. De motie wordt ingediend in de raadsvergadering van 21 april a.s.

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier