h

Onrust om energie

20 februari 2020

Onrust om energie

Foto: Wim Hoogervorst

Er is in onze regio grote onrust ontstaan over de toekomst van onze energievoorziening. Vanuit het Rijk hebben provincies de opdracht gekregen om uit te zoeken op welke manier er kan worden ingezet op het opwekken van hernieuwbare energie. In het Klimaatakkoord is afgesproken om in ons land 35 TWh (terra-watt-uur) hernieuwbare energie op te wekken – voor onze provincie is dat 4,2 TWh, voor onze regio (Noord-Holland-Noord) zal dat 1,8 TWh worden. Onze afdeling, West-Friesland, ligt in de regio Noord-Holland-Noord. Dat betekent dat wij onderdeel uitmaken van de Regionale Energie Strategie (RES), die de regio aan het opstellen is.

Een beetje ingewikkeld, het verhaal hierboven, maar wel belangrijk om te melden. Een TWh is heel veel: het gaat om 1 miljard kWh. Een koelkast verbruikt per jaar zo’n 100 kWh. Een smartphone een kleine 2 kWh.

Een windmolen, zoals we her en der in onze regio zien staan, heeft over het algemeen een vermogen van 3 MW en levert zo’n beetje per jaar 6 miljoen kWh per jaar op. Dat is voldoende voor een kleine twee duizend huishoudens. Veel rekenen levert op, dat er in onze regio ‘in principe’ dus plek moet worden gezocht voor 300 windmolens; een deel van de opgave mag ook worden ingevuld door zonnepanelen (in de vorm van grote parken op land).

En daar zit de grote onrust. Waar moeten al die molens en al die zonnepanelen komen? Niemand zit te wachten op een windmolen in zijn achtertuin. Daarom heeft de provincie Noord-Holland, mede op voorstel van de SP, in de vorige statenperiode vastgelegd dat een windmolen op minstens 600 meter van bewoning moet staan.

In het kader van de Regionale Energie Strategie heeft het provinciebestuur nu ineens gemeend om de ‘eis’ van de 600 meter te laten vallen – logisch: anders is er in de provincie nauwelijks nog plaats voor een windmolen.

Via ateliers kunnen inwoners van de regio meepraten over de toekomst van onze energieopwekking. Echter: men kwam nauwelijks verder dan het op lege kaarten van de regio intekenen van mogelijke plekken voor het plaatsen van windmolens en zonneparken.

Veel burgers zijn hier boos over. Van meepraten is geen sprake en de angst voor het doordrukken van plaatsing van molens en zonneparken is groot.

De SP-fractie in Noord-Holland, maar zeker ook de SP in de afdeling maakt zich grote zorgen over hoe het verder moet. Een overgrote meerderheid van onze inwoners begrijpt dat we maatregelen moeten nemen om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan, maar met deze ondoordachte en onbevredigende manier van inspraak verliest het proces heel veel draagvlak onder de burgers.

Binnenkort starten we op onze website een meldpunt RES – hier kunnen bezorgde SP’ers en niet-SP’ers hun zorgen, op- en aanmerkingen kwijt. Hou onze site dus in de gaten.

Voor cijfers en feiten over het energieverbruik in onze provincie kun je een kijkje nemen op deze webpagina.

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier