h

Wel mee willen praten over het verkeers- en parkeerplan en niet uitgenodigd? Kom donderdag 30 januari toch naar de Nieuwe Doelen.

29 januari 2020

Wel mee willen praten over het verkeers- en parkeerplan en niet uitgenodigd? Kom donderdag 30 januari toch naar de Nieuwe Doelen.

Als raadslid is het belangrijk om te weten wat er leeft. Niet alleen om en rond de verkiezingen maar het hele jaar rond. Daarom staat de SP vaak op straat en organiseren we met regelmaat op de 1e woensdag in de maand een Politiek Café. Om de burgers dichter bij de politiek, maar vooral de politiek dichter bij de burgers te brengen. In de raadsbrede agenda hebben we met alle fracties uit de raad daarover het volgende opgeschreven.

In de raadsbrede agenda staat dat het raadsbrede model juist door de afwezigheid van in beslotenheid opgestelde akkoorden, een goede basis is voor burgerparticipatie. De raad moet in meerderheid een besluit nemen over het inzetten van het instrument burgerparticipatie. Daarbij kan de organisatie of het college een gemotiveerd advies geven. Zo hebben we het besloten. U kunt dit hier nalezen. 

Daarom stelden we de wethouder de volgende vragen:

Het verkeers- en parkeerplan is een langlopend dossier en van belang voor alle inwoners. 

Gelet op wat we hebben opgenomen in de raadsbrede agenda is dit niet wat onze fractie onder burgerparticipatie verstaat. Burgerparticipatie moet voor elke burger toegankelijk zijn. Dat ging zo goed bij het REZ. Dat er aan het einde van de avond aan de zaal wordt gevraagd wie er actief mee wil werken is een goed vervolg. Hierbij moet dan wel duidelijk gemaakt moet worden welke rol en inbreng de burger krijgt. Maar dit begin, zoals de wethouder dit heeft bedacht, is niet goed. Achter gesloten deuren is niet de burgerparticipatie die onze fractie voor ogen heeft. Dit is te geregisseerd en niet te volgen, voor niemand niet.

Wat is de motivatie om het op deze manier te doen. Waarom niet voor een eerste vrij te bezoeken bijeenkomst gekozen, waar men kan luisteren en zijn inbreng kan leveren? Nu worden maximaal 25 burgers uitgenodigd, uitsluitend uit de binnenstad, de avond is niet te volgen voor de overige inwoners, raad en pers, want die zijn niet welkom en daarbovenop: het college besluit wie een toegangsticket krijgt. En is het college bereid om aan ons verzoek gehoor te geven om elke burger de gelegenheid te geven mee te doen zoals hiervoor genoemd.

Dat was de wethouder niet van plan. Wel komt er nog een avond voor alle inwoners. Op onze vraag of daar nog inbreng kan worden geleverd door de burgers, daarop wilde de wethouder geen antwoord geven.

Maar uiteindelijk gaat de raad erover en daarom moeten wij als raadsleden ook weten wat er leeft. Uit de eerst hand graag. 

Nu zitten wij als SP toevallig voor een  cursusavond in de Nieuwe Doelen.

Deze avond begint om 20.00 uur. We nodigen u als inwoners graag uit om uw mening wel met ons te delen. U bent welkom om 19.00 uur in ‘onze’ zaal in de Nieuwe Doelen donderdag 30 januari a.s. 

 

De huidige verkeersmobiliteit vraagt wellicht om een andere inrichting van de stad. De vragen die worden gesteld aan de 25 burgers die een ticket zijn gegund, zijn:

- Wat is belangrijk als het gaat om verkeer en parkeren in de binnenstad.
- Hoe moet Enkhuizen er over 10 of 20 jaar uitzien?
- Wat zijn de gevolgen en welke maatregelen zijn nodig om Enkhuizen leefbaar en bereikbaar te houden?
- Is er behoefte om meer ruimte te geven aan de auto?
- Is er behoefte aan meer parkeerplaatsen in het groen?
- Of moet er juist meer ruimte worden gegeven aan de fietsers of voetganger door straten juist af te sluiten voor auto’s?
- Hoe gaan we om met laden en lossen?

Graag zien we u morgen. Laat uw stem horen. Wij brengen dat weer in de raad in. 

De raads- en commissieleden van de SP

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier