h

Raad 26 november - De Regionale energietransitie (RES)

2 december 2019

Raad 26 november - De Regionale energietransitie (RES)

Op de agenda stond de Regionale Energietransitie (RES). Dit is de taak die de gemeenten opgelegd krijgen uit het Klimaatakkoord om tot een energieneutraal Nederland te komen in 2050. U vindt de startnotitie hier.

De Westfriese gemeenten hebben besloten samen te werken om te komen tot een energieneutraal Westfriesland. Hier vindt u het plan hiervoor. 

De energietransitie is een groter dossier dan de 3 decentralisaties. Wij, als raadsleden, hebben behoefte aan kennis. De fractie van de SP jheeft dan ook voorgesteld om in raadsbreed- of SED verband in het eerste halfjaar van 2020 een aantal sessies, uitgevoerd door experts, te organiseren die ons informeren op dit terrein. 

Ook wil de SP wil dat de burgerparticipatie in het begin van het proces wordt ingezet. Na ondertekening van het klimaatakkoord komt er geld beschikbaar voor onder andere burgerparticipatie.
De SP wil dat de burgerparticipatie in het begin van het proces wordt ingezet. De portefeuillehouder heeft toegezegd dat de burger vanaf het begin wordt betrokken. Er worden werkateliers gehouden waarbij burgers en bedrijven zich kunnen aansluiten. Op onze vraag hoe burgers dit te weten komen gaf de wethouder aan dat ze dit een lastige vindt. Ze wil daar ook met de raad over nadenken. Heeft u interesse? Geef het aan via een reactie hieronder of stuur een mail naar de gemeente. 

De energietransitie heeft veel invloed op de burger. In Friesland hebben ze een burgertop georganiseerd, die succesvol is gebleken. Misschien is dat ook een optie voor onze regio. 

Hier vindt u het raadsvoorstel. 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier