h

Gemeenteraad - 7 januari 2014

9 januari 2014

Gemeenteraad - 7 januari 2014

De belangrijkste agendapunten in deze vergadering:

  • Ontheffing ingezetenschap voor wethouders
  • Marktconsultatie herontwikkeling recreatieoord Enkhuizen Zand
  • Routekaart naar de toekomst

De agenda en de vergaderstukken vindt u hier

Ontheffing ingezetenschap voor wethouders
Achtergrond: de Gemeentewet schrijft voor dat wethouders, net als raadsleden, inwoners van de gemeente moeten zijn. In bijzondere gevallen mag de raad hiervoor een ontheffing verlenen, die steeds voor een jaar geldig is.

Bij de vorming van een nieuw college, begin 2013, hebben de nieuwe coalitiepartijen er heel bewust voor gekozen wethouders van buiten de stad aan te trekken. Het oude college had een aantal netelige dossiers achtergelaten (SMC, Drommedaris, rammelende begrotingen etc.) die schreeuwden om een vakkundige, zakelijke en vooral objectieve aanpak, waarbij iedere schijn van voorkeursbehandeling of vriendjespolitiek vermeden moest worden. Ook moest het vertrouwen van de raad en burgers in het college weer worden hersteld.

Uit de stemverklaring van de SP:
“De SP is erg blij dat dit zo goed heeft uitgepakt. Het afgelopen jaar kon een aantal dossiers op een voortvarende, maar vooral ook zakelijke manier aangepakt worden door portefeuillehouders die geen risico lopen gehinderd te worden door emotionele bagage uit het verleden of door té nauwe betrokkenheid bij belanghebbende partijen in de gemeente.”

en

“Niemand kan precies voorspellen wat er na de komende gemeenteraadsverkiezingen gaat gebeuren, maar wij hopen dat -welke coalitie er dan ook gevormd wordt- opnieuw serieus overwogen zal worden om wethouders van buiten de stad aan te trekken.”

Marktconsultatie herontwikkeling recreatieoord Enkhuizer Zand
Achtergrond: er bestaan al lange tijd plannen voor een herinrichting van het Enkhuizer Zand. In het verleden is hiervoor een zgn. “vlekkenplan” vastgesteld, waarin vastgelegd is welke functie diverse deelgebieden (vlekken) zullen krijgen. Daaraan zijn ook een aantal “randvoorwaarden” verbonden, zoals maximale hoogte van bebouwing, beperking van “asfalt en blik”, vrije toegankelijkheid voor het publiek etc.
In de afgelopen maanden is door de gemeente gesproken met diverse ondernemers die interesse hebben om het gebied geheel of gedeeltelijk te exploiteren.
Tijdens deze gesprekken is gebleken dat geen van de ondernemers in staat of bereid is om aan alle randvoorwaarden te voldoen. De gemeente wil nu de randvoorwaarden oprekken (“herijken”) om deze ondernemers tegemoet te komen om vervolgens via een “op concurrentie gerichte dialoog” (uitleg) tot een ontwikkelingsplan voor het gebied te komen.

Wij zijn van mening dat aan ondernemers met goede plannen best een beetje ruimte geboden mag worden als het gaat om de precieze invulling van het gebied, maar dat die ruimte beperkt is.
Over het vlekkenplan en de randvoorwaarden is immers lang en breed gediscussieerd, en “herijking” mag geen vrijbrief zijn om het vlekkenplan overboord te gooien en ongelimiteerd tegemoet te komen aan de wensen van “de markt”.
Het Enkhuizer Zand is één van de kroonjuwelen van onze stad en bij de herinrichting gaat wat ons betreft zorgvuldigheid vóór snelheid.
Bovendien hebben wij nog nare herinneringen aan dergelijke “herijkingsoperaties” van het vorige college, denk aan het SMC en aan de Drommedaris.

We hebben ingestemd met het, beperkt, aanpassen van de randvoorwaarden maar daarbij tegelijkertijd de criteria genoemd die een rol zullen spelen bij de beoordeling van verdere voorstellen:

  • Geen noemenswaardige uitbreiding van "asfalt", zoals parkeeroppervlakken, óók niet voor het Zuiderzeemuseum;
  • De ontwikkeling van het gebied moet op de stad gericht zijn; het mag geen "self-supporting" gebied worden;
  • Het gebied blijft vrij toegankelijk vóór, en biedt adequate voorzieningen áán, inwoners van Enkhuizen en dagtoeristen;
  • Exploitatie van het zwembad moet onderdeel zijn van het totaalplan;
  • OZB en toeristenbelasting worden niet meegenomen in de berekening van het budget-neutraal zijn;
  • Liever kleine ondernemingen dan grote. Liever lokaal dan van buiten de regio. Wat dat betreft kunnen wij ons goed vinden in de brief van de Ondernemers Federatie Enkhuizen.

Door de coalitiepartijen werd een amendement ingediend waarmee een “communicatieparagraaf” aan het besluit werd toegevoegd. De raad, maar vooral ook de burgers, moeten actief geïnformeerd worden over de voortgang en over beslismomenten in het traject. Er bestaat tot nu toe, door geruchten en onduidelijke berichtgeving in de pers, bij inwoners van Enkhuizen veel onduidelijkheid over wat er met het Enkhuizer Zand gaat gebeuren en in welk stadium het project zich nu precies bevindt.

Nieuw Enkhuizen had een amendement ingediend waarin voorgesteld werd om alleen nog met Sprookjeswonderland (één van de geïnteresseerde partijen) verder te praten.
Waarschijnlijk een onmogelijk voorstel, want ook al vinden we dat misschien niet leuk en draagt vrijwel iedereen Sprookjeswonderland en andere lokale ondernemers een warm hart toe, we hebben hoogstwaarschijnlijk te maken met Europese regels voor de aanbesteding van dit soort projecten. En die kunnen niet zomaar achteloos terzijde geschoven worden, zelfs niet door Nieuw Enkhuizen .
Bovendien zijn wij wel nieuwsgierig naar de plannen waar andere geïnteresseerden mee komen nu de randvoorwaarden bijgesteld gaan worden. Dat neemt niet weg dat "klein en lokaal" ook onze sterke voorkeur heeft.

In april of mei zal het college de bijgestelde randvoorwaarden ter goedkeuring aan de raad voorleggen, pas daarna zal met geïnteresseerde ondernemers verder gesproken worden.
Een ander belangrijk beslispunt is een toekomstige wijziging van het bestemmingsplan, naar verwachting in november 2015. Twee momenten waarop de raad, indien nodig, het college nog bij kan sturen of eventueel zelfs terug kan fluiten.

Routekaart naar de toekomst
Achtergrond: enige tijd geleden zijn de “Stadsvisie Enkhuizen 2030” en vervolgens de “Hert-nota” (Havens, Economie, Recreatie en Transport) vastgesteld: ideeën over de ontwikkeling van Enkhuizen op lange termijn. Het college had de opdracht gekregen om de Hert-nota verder uit te werken tot een routekaart waarin beschreven wordt hoe deze ideeën in de praktijk gebracht kunnen worden.

Het door het College gepresenteerde stuk voldeed niet aan onze verwachtingen.
Allereerst was deze door bureau BVR geschreven Routekaart slordig samengesteld, zowel qua inhoud als wat vormgeving betreft. Van mensen die voor € 15.000,- een rapport schrijven mag je verwachten dat ze de tekst op z’n minst één keer zorgvuldig doorlezen om de grofste taal- en stijlfouten er uit te halen.
Op zich geen kwestie van leven of dood, maar daardoor ga je je onbewust afvragen hoe (on?)zorgvuldig men te werk gegaan is bij de voorbereiding van het rapport.

Wij vinden de routekaart nogal vaag.
Weliswaar komen er interessante en creatieve ideeën in voor, maar wij betwijfelen of deze routekaart voldoende is om concrete initiatieven te kunnen ontplooien.
Bovendien missen wij de aansluiting met onze eigen Hartenvisie (Havens, Recreatie, Toerisme, EcoNomie), waarvoor destijds ook in de raad veel waardering was. Wij vonden het daarom voorbarig om het college op basis van deze routekaart de vrije hand te geven om met de uitvoering te beginnen.
Ook andere fracties hadden kritiek op de routekaart.
De toelichting die de wethouder op de routekaart gaf, was echter bijzonder enthousiast en overtuigend en we besloten om het college het voordeel van de twijfel te geven.
Wel hebben we, samen met Nieuw Enkhuizen, nog met succes een amendement ingediend om deze routekaart niet als bindende leidraad, maar als “denkrichting” te hanteren en om (o.a.) de Hartenvisie nadrukkelijk bij de verdere uitwerking te betrekken.

Agenda en raadsstukken
Stadsvisie Enkhuizen 2030
Hert-nota
Hartenvisie SP
Wat is een "op concurrentie gerichte dialoog"?

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier