h

Commissie BOFS 27 mei 2013

27 mei 2013

Commissie BOFS 27 mei 2013

in deze commissievergadering kwamen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Beleidsplan Integrale schuldhulpverlening
  • Jaarrekening 2012
  • Overheveling budgetten van 2012 naar 2013
  • Voorjaarsnota 2013

Beleidsplan Integrale schuldhulpverlening
Ook in dit beleidsstuk zie je het landelijke beleid terug. De wetgeving wordt strenger maar hoe dat uitpakt in de praktijk ligt voor een deel bij de gemeente op de stoep.
Schulden lopen op. Logisch gevolg daarvan is dat het beroep op de schuldhulpverlening toeneemt. Wij vragen ons wel af hoe het verder met mensen die zich wel of niet schuldig hebben gemaakt aan verwijtbaar gedrag. Met het verslechteren van de economie en het toenemen van de hiermee gerelateerde problematiek zijn er hoe langer hoe meer mensen in dit land die het niet meer kunnen bijhouden en waarbij de problemen toenemen. Psychiatrische problematiek, verslavingsproblematiek en schuldenproblematiek nemen toe en bij ons rijst de vraag hoe verwijtbaar op enig moment verwijtbaar is. En wat doen we dan met de inwoners die we niet meer gaan helpen. De problemen lossen niet op, maar nemen waarschijnlijk voor de gemeenschap toe. Dat baart ons zorgen.
We vinden het wel goed dat het beleid ruimte biedt om extra ondersteuning te bieden in situaties waar kinderen bij betrokken zijn. Zij zijn nooit schuldig aan de ontstane situatie waarmee ze wel dagelijks worden geconfronteerd.
We zijn verheugd dat in dit beleidsstuk de intentie overheerst om de burger van Enkhuizen zo goed en snel mogelijk te helpen. En hopen dat hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de mens maar vooral met de oorzaken achter deze schulden.

Op de agenda stond ook de beëindiging van de gemeenschappelijke regeling Milieudienst West-Friesland. Deze gemeenschappelijke regeling moet beëindigd worden omdat dit vanuit de landelijke overheid geregeld moet worden in de nieuw opgezette Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord. Hierover hadden we geen op- of aanmerkingen. Zoals in de commissie door de portefeuillehouder werd opgemerkt: het is een moetje.

Jaarrekening 2012
Wij blijven kritisch over hoeveel inzicht deze cijfers ons nu geven. Net als vorig jaar is onze vraag, via de portefeuillehouder aan de auditcommissie of het mogelijk is de cijfers van het jaar ervoor op te nemen in een extra kolom. Dit zou wat ons betreft meer inzicht geven in wat er nu gebeurt binnen onze gemeente. Als we de cijfers van 2011 naast die van 2012 leggen dan valt op, zoal al vaker door de SP aangegeven, dat er soms grote verschillen zitten in bijvoorbeeld de apparaatskosten tussen de jaren.
De effectindicatoren zijn niet altijd even nauwkeurig. Sommige zijn heel anders omschreven, nulmetingjaren zijn soms gewijzigd en sommige effectindicatoren zijn al jaren “niet meetbaar”.
Het zal ingewikkeld zijn om de jaarcijfers zo te presenteren dat ze dienen waarvoor ze bedoeld zijn namelijk om het voor de gemeenteraad mogelijk te maken een oordeel te vormen over het gevoerde beleid. We hebben ook gelezen dat dit proces nog steeds gaande is en dat is ook nodig.
Dit is ons grootste kritiekpunt. De jaarstukken zijn niet zo opgesteld dat dit inzicht makkelijk te verkrijgen is. Dit zouden we heel graag verbeterd zien en we zijn altijd bereid om hierover mee te denken.

Bij programma 4 (het onderhoud van de buitenruimte) blijven wij ons zorgen maken over de hoogte van de uitgaven die we moeten gaan doen voor het onderhoud van de kapitaalgoederen en lazen daar ook weer iets over in de rapportage van de accountant. Wij gaan ons daar deze week nog nader over laten voorlichten.
Dankzij de SP is kwijtscheldingsregeling OZB voor eigen woningbezitters in stand gehouden. Wat wij al voorzagen is uitgekomen. Meer eigen woningbezitters hebben kwijtschelding aangevraagd en gekregen.

Overheveling budgetten van 2012 naar 2013
Een aantal zaken die in 2012 waren begroot zijn in dit jaar niet uitgevoerd. In 2012 worden deze bedragen weer toegevoegd aan de algemene reserve. Bij dit agendapunt vraagt het college deze budgetten weer aan om de deze zaken in 2013 alsnog uit te voeren. Hiermee zijn we akkoord gegaan.

Voorjaarsnota 2013
De voorjaarsnota 2013 laat een zorgwekkend resultaat zien. Het kabinetsbeleid werpt zijn wrange vruchten af en de druiven zijn zuur. De mensen die al enige tijd geleden hun werk hebben verloren, stromen nu de bijstand in omdat de duur van de werkloosheidsuitkering is verstreken. De toestroom tot de bijstand is sterk toegenomen.
Een aantal posten moet bijgesteld worden en in de kadernota 2014 die in juni door de raad behandeld gaat worden zullen aanvullende bezuinigingen worden voorgesteld.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier