h

FRACTIE - Onze stellingnames

1 november 2011

FRACTIE - Onze stellingnames

Bij de eerste termijn van de behandeling van de begroting benoemden we de volgende tien stellingnames (klik op "lees verder"), pdf versie hier, van alle partijen is de lezing hier te vinden. Ertussen nog wat aantekeningen verwerkt.

1. Door niet aansluitende bedragen, indicatoren, P.M. posten van tonnen en overhead is er te weinig inzicht in de begroting, waardoor de sturende en controlerende functie van de raad niet goed kan worden uitgevoerd.

Verschil 2011 en 2012 is begrotingswijzigingen, dus daarom andere getallen in 2012 begroting. Maar dan niet de 60k want die wordt “gestald” en dat gebeurt pas bij de najaarsnota. Ook overhead, opsplitsing in productenbegroting die we nu alleen mogen inzien, vertroebelt veel te veel. Dit moet duidelijker. P.M. posten wel vermeld bij terughoudend beleid. Dan niet meer noemen. Indicatoren worden gewijzigd ten opzichte van een vorige begroting of zijn simpelweg anders. Al met al geeft de begroting te weinig inzicht in de begroting.

2. De onderhoudsvoorzieningen zijn niet op orde als ze zo ingesteld zijn dat er over een paar jaar al weer veel geld bij moet; dit is ook in strijd met wat beloofd is.

Als we kijken naar het verloop van de onderhoudsvoorzieningen dan zijn deze snel leeg. Dit terwijl diverse controles blijkbaar aan het licht zouden kunnen brengen dat nog meer nodig is. Volgens ons was dit níet de opzet van de besluitvorming van een paar jaar geleden. We hebben grof geïnvesteerd, maar hierbij werd wel gesteld, nu alles bekend was, dat we konden “ingroeien” naar gezond onderhoud. Hierbij zou niet de waan van de dag leidend zijn, maar economische levensduur en onderhoudsstaat.

3. Het college moet meer HART voor de HERT hebben; nadruk ligt nu te sterk op economie en ondernemen, terwijl recreatie en haven óók voor de eigen inwoners is.

Onze HERTEN visie moet meer aandacht krijgen, mede ook omdat deze meer aandacht heeft voor de eigen inwoners en niet alleen economie en ondernemerschap.

4. Enkhuizen blijft sociaal: de WMO reserve wordt ingezet om landelijke maatregelen te verzachten en ondanks landelijke maatregelen, zoals de 120% grens, houden we ons beleid in stand.

Enkhuizen moet sociaal blijven. Door een meerjarenzorgraming kunnen we de klappen van het Rijk zo veel mogelijk opvangen, waarbij met name zorg en armoede speerpunten moeten zijn.

5. Enkhuizen gaat het schip in met de parkeergarage die onder de Vijzeltuin komt.
We mogen straks kiezen: een parkeerprobleem erbij en geen betaald parkeren, of dokken en wellicht betaald parkeren.

6. Gommerwijk West-West moet groene recreatie worden, Immerhorn opgewaardeerd voor sport, Seed Valley wat ruimte krijgen en Westeinde-Zuid bestemd zijn voor betaalbare woningbouw.
Niet alles hoeft volgebouwd te worden. Groene recreatie is ook nodig. De sportverenigingen kunnen beter op de Immerhorn weer plek krijgen, Seed Valley mag best nog wat extra ruimte innemen, maar helemaal geen woningbouw op Westeinde-Zuid is onzin. Niet rouwig om Cuyp, uitstel Oksel is onterecht.

7. Als op het gebied van sociale voorzieningen offers gevraagd worden, mag de dienstverlening er niet onder leiden, en de meest kwetsbaren niet de dupe worden.
Dit betekent dat ook een bescheiden bijdrage van zaken als waterweken en wielerrondes gevraagd mogen worden.

8. We moeten geen lastenstijging verlangen van de eigen inwoners; dat gebeurt al genoeg. Meer belastinginkomsten moeten vooral komen van bezoekers.

Dus niet rioolheffing en afvalstoffen zelfs omlaag. Haven passanten, toeristen, begraven kan duurder. Overigens vinden we het jammer dat we bij deze vervelende klus alle ruimte krijgen, terwijl als het gaat over veel andere zaken het college wél een mening heeft (zoals Drom project met minimaal 290.000 onvoorzien erbij).

9. Het hele verkeersbeleid, parkeren, handhaving enzovoorts is in Enkhuizen is een groot inconsistent drama. Laten we het verkeerdbeleid noemen en snel grotendeels terugdraaien.

Dit is genoegzaam bekend

10. In een beleidsarme periode kunnen we toe met minder formatie voor het bestuur.
Kostenbesparing op meer plekken. Bij participatienota waren posities ladder bekend, nu weer veel nadruk op werk en niet andere groepen, tevens posities niet bekend. Een toilet dat 10.000 euro per jaar kost, weinig gebruikt wordt en vaak stuk is, kun je beter sluiten, en er een dozijn toiletten voor Afrika voor kopen.

U hoort, we zijn best kritisch op de begroting. Laat men kritiek niet vijandig te lijf gaan. Natuurlijk, kritiek is nooit leuk. De sfeer in de gemeenteraad zou stukken beter zijn als het college niet zo vaak over vertrouwen zou beginnen.

Op een andere noot, reageerden we op enkele zaken van andere partijen:
CDA: "De geschatte opbrengst wegens langparkeren op de parkeerterreinen Dirk Chinaplein en NSstation van 2 euro per dag. Antwoord: Ongeveer € 65.000,-/jaar". Zie hier.
CU-SGP: Eens met kostendekkendheid eerst dan begroting. Profijtbeginsel -> dagtoeristen
GL: Google levert erg weinig hits op.
LQ: Gaat alleen in op 120k
NE: Hard beleidsstuk economie mooi en aardig, maar strijdig met beleidsarm. De hand van Langbroek zit woorden als "kwaliteitshoedanigheden"
PvdA: Informatieavonden te veel: helemaal mee eens.
VVD/D66: Bezoekers geen cash-cow. Profijtbeginsel. Maar de burger dan? Die natuurlijk ook niet. Let op haventarieven!! Economie wat de klok slaat.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier