h

FRACTIE - motie stopzetten Vijzeltuin

6 september 2010

FRACTIE - motie stopzetten Vijzeltuin

MarionetKlik op "lees verder" om de motie van SP, LQ en PvdA te lezen.

GEMEENTERAAD ENKHUIZEN

MOTIE
FRACTIES LQ, PvdA, SP

2010054 STOPZETTEN PLAN VIJZELTUIN

De gemeenteraad van Enkhuizen, bijeen op 7 september 2010, besluit dat:
- zij het huidige plan de Vijzeltuin stopzet;
- nadenkt over de toekomst van zowel de ouderenzorg als het Snouck van Loosen gebouw, waarbij we uitgaan van een beter plan meer geënt op de bestaande bebouwing en het behoud van de huidige parkeerplaats aan de Vijzel-straat.;

Toelichting:
Om meerdere redenen is het doorgaan van dit plan niet verstandig:

1. De invulling van en hoeveelheid zorg.
De bestuursopdracht zei behoud en uitbreiding. Huisartsen en polikliniek zouden minimaal gerealiseerd moeten worden; dat is niet gebeurd en dit risico is voor rekening van de ontwikkelaar. Daarnaast was er voorheen 1930 m2 zorg, en was uitbreiding gesteld op 1000 m2. Zelfs die 2600 m2 is dan niet genoeg en dan zit daar een WFG met 700-800 m2 in die gaat vertrekken, kinderdagopvang van 500 m2 en is er een wachtlijst met voornamelijk niet-1-2e-lijnszorg. Er is niet voldaan aan de opdracht.

2. De parkeernorm.
In de bestuursopdracht is het behoud van de 60 openbare parkeerplaatsen aan de Vijzelstraat voorgeschreven. Het plan voorziet echter slechts in de terugkeer van 30 openbare par-keerplekken. Er is gerekend met geflatteerde cijfers, bijvoorbeeld bij de PG-woningen (0.3 is alleen al voor bezoek, ook zijn er part-nerwoningen) en de zorg (waarbij geen rekening is gehouden met minimaal 3 plekken per praktijk ). Hierdoor komt de te halen norm uit op een te laag aantal en ontstaat voor bezoekers en bewoners een parkeerprobleem. Tevens staan er in het rapport van ECORYS zorgwekkende zinnen als “in principe zouden hier ook woningen kunnen gerealiseerd” hetgeen zou betekenen dat je minder plekken hoeft te maken. Dit hangt samen met de bestemming Gemengd die, in tegenstelling tot wat in de commissievergadering GG werd gezegd, woningen mogelijk maakt.

3. De financiën. E
r blijft na aftrek van de torenhoge saneringskosten en andere zaken 1,75 miljoen over van het bedrag van 3.4 miljoen. Een deel is bestemd voor herinrichting Vijzelstraat. 1 miljoen blijft uit-eindelijk over. Het college heeft ons er niet van weten te overtuigen dat we niet het schip in gaan met het hoge investeringsbedrag van de parkeergarage. Dit had mee moeten zijn genomen in het financiële overzicht voor de gemeente. Wij voorzien dat we uiteindelijk geen winst gaan maken, risico op verlies hebben, en er amper par-keerplaatsen bij krijgen. Uiteindelijk zal de gemeente de prijs moeten betalen. De vergelijking met bijv. de Fruittuinen is begrijpelijk, maar laat al zien dat het zeker geen zekerheid is dat de gebruikers zelf het investeringsbedrag zullen ophoesten, daarnaast blijven er ook 30 openbare plaatsen waar geen duidelijkheid over bestaat.

4. De gang van zaken, proces.
De wethouder heeft een advies verzwegen (nu pas bekend omdat wij het gezegd hebben nav. collegeon-derhandelingen), verkeerd voorgesteld (geen wezenlijke wijzigingen volgens het college, maar die waren er wel), en drempels opgeworpen door ondertekening van het contract 16/2/10, met andere be-stuursopdracht en 1000 m2 zorg, hoewel die niet gespecificeerd was.

5. Risico’s.
Bij doorgang bestaat er een gerede kans op heraanbesteding, hetgeen gepaard gaat met hoge kosten. Stopzetten had tot vóór 16 februari hoogstwaarschijnlijk zonder consequenties (vanwege “wezenlijke wijzigingen”) gekund. Nu zal het de gemeente geld kosten, maar dit is met 300000 a 400000 euro een relatief klein bedrag, afgezet tegen de risico’s.
Het vervolg

Wat nu? Helaas zijn er na 16/2/10 consequenties, daarvoor waren die er namelijk niet. We nemen ons verlies en stoppen het plan. Vervolgens be-denken we hoe we de gedachte van Snouck van Loosen hoog kunnen houden en bezinnen ons op de vraag wat me met het pand willen en de actuele vraag van Wilgaerden. Uitgangspunt hierbij is een beter plan meer geënt op de bestaande bebouwing, in lijn met de Stadsvisie en het behoud van de huidige parkeerplaats aan de Vijzelstraat. In de tussentijd vloeit er geen bloed, de huuropbrengst van het pand (plus servicekosten) zullen genoeg zijn om in het onderhoud te voorzien.

Enkhuizen, 7 september 2010

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier