h

OVERLEG MET DE COMMISSARIS VAN DE KONINGIN

17 februari 2007

OVERLEG MET DE COMMISSARIS VAN DE KONINGIN

16 januari heeft de gemeenteraad in een uurtje met Dhr. Borghouts, de huidige Commissaris van de Koningin gesproken.
Er stonden 3 aangedragen items op de agenda:
gemeentelijke herindeling - grenscorrectie op het Houtribdijk - Westfrisiaweg.

Vooraf aan deze bijeenkomst was er nog een discussie tussen mijzelf en een andere fractievoorzitter, deze was namelijk van mening dat wij eendrachtig en unaniem naar buiten diende te treden, dat zou namelijk een goede indruk geven over de eensgezindheid mbt de aangedragen onderwerpen. Het was volgens dezelfde fractievoorzitter ook niet de bedoeling dat men "partijpolitieke meningen zou verkondigen".

Dat is een vreemde redenering en op hand in hand kameraden gedoe zitten wij in ieder geval niet te wachten, omdat dat zo goed zou overkomen.(radio en tv waren namelijk ook aanwezig)
Over de meeste onderwerpen is dan inderdaad dan wel eensgezindheid, maar niet met alles en dan noem ik met name de gemeentelijke herindeling, als men het op die manier zou doen, had er gewoon 1 woordvoerder aangewezen kunnen worden en had de rest lekker wat anders kunnen gaan doen.

In feite heeft Dhr. Borghouts natuurlijk weinig invloed hoe de Provinciale Staten met onderwerpen aan de gang gaat, maar zoals bekend is hij een warm voorstander van opgelegde gemeentelijke herindelingen (fusies), en daar staat wij als SP zeer wantrouwend tegenover, en nu was de mogelijkheid om dat ook naar voren te brengen.
Zeker nu in het recente regeerakkoord de gedwongen herindeling (ook op basis van inwonersaantal) overboord is gezet en men nu inzet op het pricipe van ëerst van onderaf draagvlak kweken". Dit vinden wij een positieve ontwikkeling.

Wij zijn namelijk van mening dat voordat men hiertoe over wil gaan, dat niet moet doen op basis van inwonersaantallen, maar als eerste moet bekijken of gemeenten wel willen (en dan met name de burgers), wat het op zal leveren, wat het zal gaan kosten en of er grote (cultuur) verschillen zijn tussen de gemeenten.
Wij vinden het veel interressanter om een verregaande vorm van samenwerken te realiseren om geld, inzet van ambtenaren etc. te besparen. Dit is het zogeheten SETA-model (samen en toch apart), daarbij behoudt je de eigen identiteit en korte lijnen naar de burger.

Over de overige onderwerpen was iedereen het wel eens, uibreiding Westfrisiaweg, EN spoedige aanpak van de Houtribdijk om diverse redenen.
Wat de SP ook naar voren heeft gebracht is de noodzaak om vóórdat men de grenscorrectie op de dijk "formaliseert" er met spoed iets gedaan moet worden aan de voortdurende stijging van de aanrijtijden van de ambulances, Dhr. Borghouts erkende het probleem in deze.

Al met al was een uurtje zo voorbij en kan ik eerlijk gezegd niet bepalen of het nu daadwerkelijk tot iets concreets zal lijden. De tijd zal het leren.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier