h

BEANTWOORDING VRAGEN NOTITIE VRIJWILLIGERSBELEID

23 januari 2007

BEANTWOORDING VRAGEN NOTITIE VRIJWILLIGERSBELEID

Aangezien de beantwoording van de door de SPfractie gestelde vragen op de dag van de commissievergadering binnenkwam, restte ons niets anders dan aan de collega-commissieleden en de voorzitter een verzoek te richtten om het onderwerp een maand op te schuiven. Dat werd gehonoreerd.
Hier nogmaals de vragen, plus de beantwoording.

1. Vraag:
Bij Sociale Voorzieningen zit een grote groep in het klantenbestand die met gerichte begeleiding vrijwilligerswerk kan verrichten.
Vraag: Hoe groot is deze groep daadwerkelijk en hoe is deze opgebouwd?
Graag zien wij concrete cijfers in de volgende verdeling:
• Ex-Wao'-ers
• Alleenstaande ouders met kinderen onder de 12 jaar
• Cliënten met een psychisch, lichamelijk of verslavingsprobleem
• Ex-gedetineerden
• 45+ers
• 18 tot 25 jarigen
• 25 tot 45 jarigen
• Oud en nieuwkomers met een taal en/of inburgeringsachterstand

Antwoord
In 2006 heeft de afdeling Sociale Voorzieningen een bestandsanalyse laten uitvoeren. Er is toen een indeling gemaakt op basis van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. Of iemand een ex-gedetineerde is of een ex-wao’er is, was geen criterium in deze indeling.
• Uit de bestandsanalyse blijkt dat 50 bijstandsgerechtigden het klantprofiel “bemiddelbaar” kregen. Inmiddels is deze groep grotendeels uit de uitkering.
• Een groter deel van de populatie, te weten 74 mensen, vallen in de categorie “reïntegratie”. Ze hebben nog een kleine afstand die via een niet al te langlopend traject kan worden afgerond.
• Een groep van 36 bijstandsgerechtigden is het meest gebaat bij sociale activering cq een werkervaringsplek. Deze groep kent een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente kan deze aanmelden voor sociale activering (vrijwilligerswerk). Uit de individuele gesprekken moet dan vervolgens blijken of deze mensen ook daadwerkelijk vrijwilligerswerk kunnen verrichten.

Dan volgt er een "staatje" waar de leeftijdsverdeling vermeld staat. Dit is trouwens niet beantwoording die wij verwachtte.
2. Vraag:
Voorheen werd door de gemeente Enkhuizen een subsidie verstrekt aan de Vrijwilligerscentrale.
Deze werd in 2003 beëindigd.
Vraag: Wat was toentertijd de reden om de subsidieverstrekking stop te zetten?

Antwoord:
De beantwoording van deze vraag is al in uw bezit.

Dat klopt, na enig "speurwerk" hebben wij zelf de info naar boven gekregen, die hebben wij naar de "griffier gestuurd.

"Separaat heeft u ontvangen de beantwoording op de vragen van de SP inzake de notitie vrijwilligersbeleid. In de beantwoording op vraag 2 wordt verwezen naar het reeds bij de SP in bezit zijnde antwoord.

De SP heeft dat eerder als volgt bekend gemaakt:
De gemeente Enkhuizen heeft tot 2003 nooit subsidie verstrekt, totdat de gemeente Hoorn daar een stokje voor stak en vond dat alle omliggende gemeente bij gebruikmaking van de VC subsidie moest gaan verstrekken of een vergoeding betalen.
Dat is niet gebeurd. De VC wacht al vanaf maart 2006 op antwoord over het ingediende subsidieverzoek".

3. Vraag:
Gelet op de ontwikkelingen en gezien de herijking van het beleid moet voor 2008 een heroverweging plaatsvinden mbt subsidieverstrekking aan de Vrijwilligerscentrale.
Vraag: Op welke termijn krijgt de Raad hierover een voorstel aangereikt?

Antwoord
In de vergadering van de commissie BOFS op 19 februari as. geeft het cluster beleid een presentatie aan de commissieleden met betrekking tot de procesmatige kant van het Beleidsplan Wmo 2007-2011. In deze presentatie wordt tevens de planning van de verschillende voorstellen, waarin de herijking van het beleid, aan u voorgelegd.

4. Vraag:
Het jaar 2001 was het jaar van de vrijwilliger. Door de gemeente Enkhuizen werd in dat jaar de vrijwilligersprijs ingesteld om op die manier één vrijwilliger in het zonnetje te zetten. De prijs zou een permanent karakter krijgen. Voor zover kan worden nagegaan is de vrijwilligersprijs twee keer uitgereikt en wel in maart 2002 en in maart 2003.
Vraag: Door de laatste zin lijkt het alsof men niet weet wat ER daadwerkelijk na 2001 met deze "permanente" jaarlijkse prijs is gebeurd. Graag duidelijkheid over het wel of niet uitgereikt zijn en aan wie of wat. Is men voornemens deze prijs vanaf 2007 daadwerkelijk uit te reiken?

Antwoord:
De vrijwilligersprijs is vanaf 2001 regelmatig uitgereikt. In 2002 en 2003 werd via een nominatie een vrijwilliger in het zonnetje gezet. In 2005 werd de prijs uitgereikt aan de heer J. Knukkel, nadat hij een koninklijke onderscheiding had geweigerd, voor zijn verdiensten binnen de Enkhuizer gemeenschap. Hij heeft ervoor gekozen het geldbedrag in drie jaren uit te reiken aan een door hem zelf aan te wijzen organisatie.
Zoals uit de vrijwilligersnotitie blijkt zijn wij inderdaad van plan dit initiatief weer leven in te blazen. Of dit in de vorm van een vrijwilligersprijs of een vrijwilligersdag zal gebeuren is nog niet bekend. Doel is in ieder geval de vrijwilligers en het vrijwilligerswerk in het zonnetje te zetten en de waardering voor het vrijwilligerswerk te laten blijken.
Ons voornemen is inderdaad om de eerstvolgende vrijwilligersdag/prijs in 2007 te houden. Aangezien we de dag samen met het nog op te richten steunpunt mantelzorg willen organiseren hangt de definitieve datum daar nog van af.

5. Vraag:
De gemeente initieert en ondersteunt mantelzorg- en vrijwilligersorganisaties als die aan de sociale kaders voldoen.
Vraag: Wat wordt hier bedoeld met het voldoen aan de sociale kaders?

Antwoord:
Het hier gestelde is beleidskader 9 uit de Beleidsnota Wmo 2006 (blz. 12). Met sociale kaders worden de voorwaarden bedoeld waar deze organisaties aan moeten voldoen willen zij worden ondersteund door de gemeente. Genoemd kunnen worden:
- geen commercieel oogmerk;
- activiteiten verrichten op het gebied van ondersteuning en burgers laten meedoen;
- activiteiten die (financieel) bereikbaar zijn voor alle burgers;
- gericht op de inwoners van Enkhuizen.

6. Vraag:
Eerstelijnshulpverleners kunnen hierbij (uitval of overbelasting mantelzorg)een signalerende rol vervullen en - mits ze hiervoor de gemeentelijke beleidsvrijheid krijgen - voor compensatie zorgdragen.
Vraag: Worden hiervoor al stappen ondernomen? Zo ja welke?

Antwoord:
Het hier gestelde is beleidskader 10 uit de Beleidsnota Wmo 2006 (blz. 12).
Nee, hiervoor zijn nog geen stappen ondernomen. Dit wordt uitgewerkt in het projectplan steunpuntmantelzorg en vrijwilligerswerk.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier