h

beantwoording schriftelijke vraag

4 december 2006

beantwoording schriftelijke vraag

Op 27 november 2006 heeft raadslid mw. S. Quasten schriftelijk de volgende vragen gesteld nav raadsbrief over de VVE. De beantwoording is op 29 november 2006 opgesteld en op 4 december toegezonden.

Er wordt wel gesproken over de voortgang VVE 2005-2006, maar hoe ziet men de ontwikkeling daarna? Hoe wil men het in de toekomst gaan doen?

Met ingang van schooljaar 2006-2007 is landelijk een nieuwe periode voor onderwijsachterstandenbestrijding ingegaan. Voor voor- en vroegschoolse educatie houdt dit in dat de verantwoordelijkheden gesplitst zijn. De gemeente is slechts nog verantwoordelijk voor, en ontvangt nog slechts middelen voor, de voorschoolse periode. De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de vroegschoolse periode en ontvangen daar van rijkswege, in de lumpsum, de middelen voor. Over een doorgaande lijn van de voorschoolse periode naar de vroegschoolse periode dienen tussen de gemeente en de schoolbesturen afspraken gemaakt te worden. Het schoolbestuur is namelijk niet verplicht de door hem ontvangen middelen in te zetten voor onderwijsachterstandenbestrijding. De insteek van de gemeente zal minimaal een voortzetting zijn van de huidige situatie. Ook het schoolbestuur waaronder de school valt die vroegschoolse activiteiten uitvoert (Het Driespan, locatie Reigerweg) is voornemens de huidige situatie in stand te houden.

Waar gaan de peuterspeelzalen onder vallen? (tot op heden is dat Breedband)

Momenteel is het uitgangspunt dat het peuterspeelzaalwerk niet zal overgaan naar de nieuwe welzijnsstichting. In het plan van aanpak voor de afbouw van Breedband zal ook de positie van de peuterspeelzalen vanaf 2008 worden meegenomen.

Wat wordt er aan activering voor deelname ondernomen?

De gemeente Enkhuizen stuurt alle kinderen die 2 worden een informatiebrochure over het peuterspeelzaalwerk. In deze brochure wordt ook aandacht geschonken aan peuterspeelzaal de Reigertjes. Bovendien wordt er vanuit Breedband en de deelnemende basisschool een informatiefolder ontwikkeld. Voorlichtingsdagen, zoals in het verleden gehouden, bleken niet effectief.

Onder wiens verantwoordelijkheid mbt tot uitvoering valt dit project?

In de planperiode 2002-2006 is de uitvoering van het VVE-project verzorgt door Stichting Breedband (peuterspeelzaal de Reigertjes) en Stichting Openbaar Onderwijs West-Friesland Oost (basisschool Het Driespan, locatie Reigerweg). In de periode van onderwijsachterstandenbestrijding 2006-2010 valt het eveneens onder de verantwoordelijkheid van SOOWFO, maar niet meer onder Breedband.

Vindt er tussentijdse evaluatie plaats?

In de Algemene Maatregel van Bestuur is vastgelegd dat een landelijke evaluatie plaatsvindt na het schooljaar 2007-2008. Desgevraagd werken gemeenten en bevoegde gezagsorganen hieraan mee. De evaluatie heeft ondermeer betrekking op:

a. de samenwerking tussen gemeenten en bevoegde gezagsorganen van scholen in die gemeente;
b. de wijze waarop gemeenten uitvoering hebben gegeven aan de voorschoolse educatie.

Wie is verantwoordelijk voor monitoring?

Op ministerieel niveau wordt in 2006 de mogelijkheid onderzocht om een monitor voor VVE te ontwikkelen. Op dit moment zijn er geen signalen die erop wijzen dat deze monitor ook daadwerkelijk in ontwikkeling is. Op gemeentelijk niveau is het van belang te monitoren op aspecten die voor de verstrekking van de subsidie van belang zijn en het project jaarlijks te evalueren.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier