h

Verslag SP congres

8 oktober 2006

Verslag SP congres

Congres
Op 7 oktober 2006 vond het SP congres plaats. Ook een afvaardiging van onze afdeling was er. Klik op "lees verder" voor een verslag.

EEN BETER NEDERLAND VOOR HETZELFDE GELD

Vroeg uit de veren en klaar voor een rit naar Amsterdam. Eerst Peter Degens opgehaald, hij zou met me mee gaan naar het congres. Om 7.15 uur reden we Enkhuizen uit. We hebben weer bewezen dat vrouwen ook met technische hulp geen kaart kunnen lezen want ik reed richting ferry in plaats van naar parkeergarage. Dat doorstaan zonder ruzie en rond de klok van 8 waren we bij het muziekcentrum.

Het was voor ons beide de eerste keer en dan heb je geen idee wat je kunt verwachten. Het bleek al druk en de vrijwilligers stonden al paraat achter de inschrijfbalie. De tafel met SP hebbedingetjes was al gereed en Peter was zelfs de eerste klant. De hal was versierd met SP ballonnen, een zitje gemaakt van hout met de letters SP (hoe kan het anders). Er was geen twijfel mogelijk, dit was een dag vol politiek.
De hal liep al snel vol en er was veel herkenning over en weer. SP vrienden werden gevonden, volop gezoend en de banden weer aangehaald. Waar een congres al niet goed voor is en het echte werk moest nog beginnen.
Drie muzikanten verjoegen de laatste slaap uit het hoofd door het spelen van bekende en minder bekende nummers. Mijn verbazing was groot toen ik zag dat er zelfs op zo’n vroeg tijdstip al gedanst werd. Geloof me; ik was het niet.

Eindelijk ging de zaal open om 9.45 uur.
Riet de Wit sprak een woord van welkom en vroeg de SP wethouders, uit de diverse gemeenten, op het podium. Zij werden in de bloemetjes gezet en twee van hen mochten nog hun successen benoemen in hun eigen gemeente. Luid applaus wat zeer terecht was, er bleek veel werk verzet te zijn.

De kandidaten van de kieslijst werden aan ons voorgesteld door middel van foto’s en een persoonsbeschrijving. Zo wisten we in ieder geval over wie we het zouden hebben.
Er waren twee tegenkandidaten. Huub Oosterhuis heeft zich opgeworpen als lijstduwer.
Er hadden zich 5 personen aangemeld om een ondersteuning te vragen voor hun amendement.

Muzikant Bob Fosko kwam het nieuwe SP lied ten gehore brengen: Stem Nu, Stem SP.
Bob moest dit van blad doen want ook hij had te kort tijd gehad om het goed voor te bereiden. Ook al was het niet perfect, het leverde voldoende bijval op vanuit de zaal. Iedereen brulde het lied al snel mee.

Agnes Kant zette Fenna Vergeer in het zonnetje. Fenna gaat de politiek verlaten. Zij is Tweede Kamerlid geweest en heeft zich vanaf de SP oprichting in 1972 actief ingezet. Er is heel veel waardering voor Fenna en ze krijgt dan ook een groot applaus.

Lijstduwer Huub Oosterhuis hield een gloedvol betoog over de betekenis van het woord “christelijk”.
Citaat uit zijn toespraak: Christelijk (‘gristelijk’) is terecht een woord gebleven dat appelleert aan sociale gerechtigheid, heel concreet: solidariteit met mensen die het op eigen kracht niet redden. ‘Red hen die geen verweer hebben’, die oproep tot sociale gerechtigheid wordt in de bijbel in de mond van God zelf gelegd. En de bijbel wordt tot op vandaag door christenen beschouwd als het Boek waaraan zij hun geweten toetsen.
“Ik wil horen bij een partij die een andere ‘levensleer’ ontwikkelt dan die van eigenbelang, concurrentie en Survival of the fittest.”
De priester/dichter wil een andere wereldorde voor mogelijk kunnen houden, zijn ogen en oren scherpen voor de kleinste tekenen van opleving, nieuw begin, nieuw optimisme.
De lijstduwer kreeg een staande ovatie voor zijn woorden.

Vervolgens kwam een stemming over de kandidatenlijst. Het zou spannend kunnen worden want er waren ook 2 tegenkandidaten.
Bovendien moest er gestemd worden over de regionale kandidaten.

Terwijl de stemmen geteld werden konden de leden genieten van een lunch. De lunch was bijzonder goed verzorgd. Lekkere broodjes, koffie, thee, melk enz.
Ik had er haast spijt van dat ik mijn eigen lunch had meegenomen. In de pauze was er volop de tijd om met elkaar van gedachten te wisselen of kennis te maken met leden van andere afdelingen. Het blijkt steeds weer dat de onderlinge contacten heel makkelijk gelegd worden en de sfeer was dan ook prima.
Na de pauze kregen we een optreden van Gé Reinders, de muzikant die al ruim 10 jaar met Jan Marijnissen optrekt. Hij werd begeleid door 5 blazers en bracht ook zijn nummer ten gehore “Bloaskapel”.

Daarna was het woord aan Jan Marijnissen zelf. De geestdrift spatte van hem af en zelfs tijdens zijn betoog kreeg hij volop applaus.
Een citaat:
“Op 22 november kun je met één stem de SP groot maken, de PvdA links houden, de VVD naar huis sturen en Balkenende IV onmogelijk maken. Dat is nog eens strategisch stemmen,” zei Jan Marijnissen. Ik kan je verzekeren: “Met een stem op de SP heb je vier jaar zeker géén spijt.”

Het geheim van de SP volgens Jan:
Mensen, mensen, mensen: Dáár gaat het om bij de SP. Het zijn ook de mensen die de SP groot hebben gemaakt: Dat lid in Urk dat haar best doet ’n keer een afdeling te kunnen oprichten; die wethouder in Heerlen die zorgt voor de opvang van daklozen; mijnheer Van Geel die elke maand de leden bezoekt om ze de nieuwe Tribune te brengen. Maar ook:
De honderden adviseurs van de partij.
De duizenden die ons maandelijks schrijven, bellen of mailen met vragen, opmerkingen en suggesties.
De tienduizenden die actief hun bijdragen leveren.
De honderdduizenden die bij verkiezingen hun stem aan ons geven.
Het succes van de SP, is hun succes! En het land wordt er beter van!
De SP stelt dé mens, alle mensen, centraal. Zowel in onze analyse als in onze standpunten. Zowel in onze aanpak als in onze activiteiten. Dát is het geheim van de SP!
Het behoeft geen betoog dat ook Jan een staande ovatie kreeg.

Tussendoor kregen we nog een leuke groep gospelsingers op het podium. Zij zongen het lied van Bob Fosko op een geheel eigen wijze. Gekleed in lange witte jurken met een knalrode tomaat op de borst, zij moesten wel SP-ers zijn of op zijn minst de SP een warm hart toedragen.
Het swingde in ieder geval de pan uit en veel leden stonden mee te dansen tussen de stoelen door.

Kippenvel moment: Er werd even stil gestaan bij de dood van Karel Glastra van Loon. Hij heeft de “gouden tomaat” nog bij leven gekregen. Karel was erg verguld met dit kleinood maar het “had niet gehoeven”.
Harry van Bommel vertelde dat dit eigenlijk een illegale beslissing van Jan en hem geweest was. Gewoonlijk moet dit goedgekeurd worden door de leden. Hij vroeg nu om goedkeuring voor deze actie. Het daverende applaus zei genoeg, de goedkeuring was er. Karel kan toegevoegd worden aan de lijst met namen van de “gouden tomaat-dragers”.

Daarna weer over tot de orde van de dag. Dat was een hele zit. Het verkiezingsprogramma werd besproken in twee termijnen. Voor de eerste termijn hadden zich 50 personen opgegeven om het woord te doen. Een ieder had hier 2 minuten voor, voor de niet rekenkundigen onder ons, dat is 100 minuten oftewel 1 uur en 40 minuten. Dat bleek voor veel mensen in de zaal teveel. Ook voor ondergetekende. Vele mensen waren ons al voor gegaan, toen Peter en ik besloten ook de zaal te verlaten. Ik wist nu wat men bedoelt als men zegt “politiek is zo saai”.

Ik kan dan ook geen verslag doen over wat er in de zaal verder is gebeurd of gezegd. Wij waren even afgehaakt. Ondertussen wel volop over politiek gesproken, je ontkomt er toch niet aan op zo’n dag met gelijk gestemden. We zijn in ieder geval op onze manier, heel nuttig bezig geweest.

Om 18.45 uur begon de stemming. Het was wel heel professioneel om stemkastjes uitgedeeld te krijgen maar gelukkig hadden we ook nog een papieren stemkaart. Dat bleek maar goed ook. Het was ons, tijdens onze desertie in de middag, al opgevallen dat de batterijen van de stemkastjes al leeg waren. Wij hadden dan ook een nieuw kastje gekregen. De voorzitters was dit ook al opgevallen en verzocht iedereen naar voren te komen met een niet werkend stemkastje. Dat was hilarisch, honderden mensen stonden op. Jammer genoeg waren er nog maar tien werkende kastjes. Besloten werd om de papieren kaart te gebruiken.
Eerst werden de ingetrokken amendementen in het concept bewerkt. Er waren meer dan 600 (!) amendementen ingediend. Dit is fors terug gebracht (350), anders hadden wij er wellicht nu nog gezeten.
Harry van Bommel zei het volgende hierover: Ik benadruk dat het huidige verkiezingsprogramma in zekere zin het belangrijkste is uit de geschiedenis van de SP, wat ook blijkt uit de enorme betrokkenheid van de leden bij de vaststelling ervan. Ik geef toe dat ik er “nogal de pest in had” toen – zelfs na twee Nota’s van Wijzigingen – vele amendementen bleven binnenstromen, maar steek daarbij de hand in eigen boezem. “Ofwel heeft de commissie haar werk niet goed gedaan, ofwel weten de leden het beter.”

Het tempo lag erg hoog maar iedereen kon het toch redelijk bijbenen. Er zijn ook amendementen ingediend door onze afdeling. Jammer genoeg heb ik niet opgeschreven welke nu aangenomen waren en welke verworpen. Er zit niets anders op dan het concept naast het uiteindelijke programma te leggen.
Na zo’n marathondag was ik ook redelijk gaar en stond mijn hoofd niet meer in de SP-modus. Mijn excuus daarvoor al denk ik dat we genoeg leden hebben die scherp genoeg zijn om de verschillen te ontdekken met het uiteindelijke programma.

De uiteindelijke kandidatenlijst werd bekend gemaakt. Jan Marijnissen wordt weer lijsttrekker en Agnes Kant is nummer 2 op de lijst. Alle kandidaten kwamen het podium op en onder het luid meezingen van het lied Stem Nu, Stem SP werd de dag afgesloten.

Voor de leden was er nog een pakket met lekkere hapjes voor op de terugreis. Heel goed verzorgd en georganiseerd.
Duidelijk met minder moeite dan op de heenweg, konden we de stad nu vlot verlaten. Uiteindelijk tegen 22 uur thuis, moe maar voldaan...

Volledig verslag van het congres is te vinden op www.sp.nl, met foto’s. Ook is daar de complete kandidatenlijst te vinden.

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier