h

Van Hoof: meer ruimte bijzondere bijstand

18 oktober 2006

Van Hoof: meer ruimte bijzondere bijstand

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken ziet meer beleidsruimte voor gemeenten om een extraatje te geven aan mensen met een langdurige WWB-uitkering. De bewindsman heeft dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven dat gemeenten de langdurigheidstoeslag kunnen vervangen door bijzondere bijstand.

De Tweede Kamer en gemeenten hebben om meer ruimte in de armoedebestrijding gevraagd. Nu geldt de langdurigheidstoeslag van enkele honderden euro's per jaar voor mensen die langer dan 5 jaar van een bijstandsuitkering moeten leven, en nauwelijks kans hebben op werk.

Recht vervalt
Het recht op langdurigheidstoeslag vervalt zodra mensen inkomsten uit werk hebben. Daardoor worden ze niet gestimuleerd om een baan te zoeken.

Categoriale bijstand
Volgens Van Hoof kan de langdurigheidstoeslag zowel door individuele als categoriale bijzondere bijstand worden vervangen. In het geval van individuele bijstand gaat het om maatwerk en kunnen minima voor daadwerkelijk gemaakte kosten aankloppen bij de gemeente. Bij categoriale bijstand kan een gemeente besluiten een bepaalde doelgroep extra steun te verlenen.

Chronisch zieken
De Tweede Kamer had ook om extra steun gevraagd voor chronisch zieken en gehandicapten die er maar niet in slagen een inkomen boven het sociaal minimum te vergaren.

Ingewikkeld
Van Hoof stelt dat geen arbeidsgehandicapte 'tussen de wal en het schip' hoeft te vallen in het stelsel van de langdurigheidstoeslag. Maar omdat dit stelsel zo ingewikkeld is geworden pleit hij ervoor om deze, inclusief de middelen, op te nemen in de bijzondere bijstand.

Bron:Gmeente.nu
Gepost door: S.Quasten

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier