h

Ontheffing sollicitatieplicht vrijwilliger verruimd

31 oktober 2006

Ontheffing sollicitatieplicht vrijwilliger verruimd

Vrijwilligers en mensen die mantelzorg verlenen kunnen onder bepaalde voorwaarden maximaal een jaar vrijstelling van sollicitatieplicht krijgen. Op dit moment geldt de ontheffing van sollicitatieplicht voor maximaal zes maanden, maar het kabinet heeft besloten daar nog een half jaar bij te doen.

In mei besloot het kabinet dat mantelzorgers en vrijwilligers onder voorwaarden een periode niet hoeven te solliciteren. Na overleg met de Tweede Kamer heeft het kabinet deze periode verlengd met een half jaar.

Vrijwilligers
UWV kijkt per aanvraag of iemand ontheffing van de sollicitatieplicht kan krijgen en voor hoe lang. In principe wordt eenmalig een ontheffing voor zes maanden verleend, maar die periode kan worden verlengd met nogmaals zes maanden. Daarnaa kan UWV verlenging van telkens een maand geven.

Voorwaarden
Vrijwilligers moeten gemiddeld twintig uur per week vrijwilligerswerk doen waarmee zij meer kans maken op de arbeidsmarkt. Ook moeten ze al lang op zoek zijn naar een baan.

Mantelzorgers
Mensen die intensieve zorg verlenen en daardoor niet kunnen solliciteren, hoeven in principe maximaal zes maanden niet op zoek naar een baan. Dit kan eenmalig met maximaal een half jaar worden verlengd. Ook voor deze mensen kan UWV de ontheffing met steeds een maand verlengen.

Calamiteit
Uitkeringsgerechtigden die een calamiteit in hun privé-leven meemaken, bijvoorbeeld een plotseling overlijden van een gezinslid, kunnen maximaal vier weken vrijstelling krijgen van de sollicitatieplicht. Deze periode kan niet worden verlengd.

Deze maatregel gaat in op 1 november 2006.

Bron:SZW.nl
gepost door:S.Quasten

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier