h

Gemeentetaken onder druk

20 oktober 2006

Gemeentetaken onder druk

Stadsreiniging, milieubeheer, wegenonderhoud en allerlei andere gemeentelijke taken komen de komende jaren onder druk te staan. Door bezuinigingen van het rijk en hogere kosten dreigt het niveau van de gemeentelijke dienstverlening te dalen.

Daarvoor waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'Maten voor gemeenten 2006 ', dat donderdag is verschenen. Tussen 1999 en 2004 moesten gemeenten het met steeds minder geld doen, terwijl hun kosten stegen. Die namen jaarlijks met een procent toe, tweemaal zoveel als in de marktsector. Daarnaast zijn de gemeenten steeds meer geld kwijt aan personeel, dat ook nog eens minder productief is geworden.

Inflatie
Een van de stijgende kostenposten is het eigen bestuurswerk. Dat heeft te maken met de zogeheten dualisering van het gemeentebestuur, waarbij gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders los van elkaar zijn komen te staan. Hierdoor zijn op de gemeentehuizen veel meer ambtenaren nodig.Gecorrigeerd voor de inflatie namen de gemeentelijke uitgaven de afgelopen tien jaar nauwelijks toe. Publieke sectoren als onderwijs, veiligheid en zorg kregen er de afgelopen jaren meer bij dan de gemeenten. In 2004 gaven deze sectoren 38 miljard euro uit.

Taken
Dat gemeenten achterblijven heeft ook te maken met het afstoten van een aantal taken, zoals openbaar vervoer, onderwijs en woningbouw. Dat verklaart ook waarom de productie licht is gedaald. Maar zelfs als verzelfstandiging van allerlei gemeentelijke diensten wordt meegerekend, blijft de stijging van de productie achter bij de bevolkingsgroei (0,4 tegenover 0,6 procent).

BRON: ANP
Gepost door:S.Quasten

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier