h

Eerste signalen overheveling huishoudelijke verzorging naar WMO verontrustend

17 oktober 2006

Eerste signalen overheveling huishoudelijke verzorging naar WMO verontrustend

Veel zorgvragers maakten zich al zorgen over de gevolgen van overheveling van huishoudelijke zorg naar de Wmo. Uiteindelijke gevolgen voor de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg worden in de loop van 2007 zichtbaar. Bij Zorgbelangorganisaties komen de eerste signalen binnen.

Prijs daalt
De prijs voor huishoudelijke zorg daalt. Het huidige CTG tarief voor HVZ-1 bedraagt ruim € 24. Het tarief dat gemeenten na aanbesteding betalen, ligt tussen de € 16 en € 20. Welke consequenties dit heeft voor de kwaliteit van zorg blijkt in 2007. Het is belangrijk dat gemeenten een instrument hebben dat kwaliteit van de huishoudelijke verzorging kan toetsen. Zorgbelangorganisaties ontwikkelen momenteel een signaleringsinstrument.

PGB
Wanneer de prijs voor huishoudelijke zorg daalt, daalt ook het PGB (Persoon Gebonden Budget). Dit geldt in het bijzonder wanneer gemeenten de nu geldende 75% norm hanteren. Het PGB beslaat75% van het tarief dat zorg in natura kost en ligt dan tussen € 12 en € 15. Is met dit bedrag volwaardige inkoop van zorg mogelijk zoals de wet stelt. Gemeente Alkmaar heeft besloten tot een tarief van 100% .

NB: IN ENKHUIZEN IS DE NORM 60%!!!

Personeel
Zorgaanbieders die niet worden gecontracteerd zitten met een overschot aan personeel, terwijl andere zorgaanbieders personeel moeten aannemen. Consequentie voor huidige cliënten is dat zij vaste contactpersonen verliezen. Er ontstaan vraagstukken t.a.v. de kwaliteit van de dienstverlening, zeker wanneer ervaren personeel verdwijnt.

Indiceren
Indicatie is cruciaal voor het verkrijgen van de juiste zorg. In de meeste huidige verordeningen individuele voorzieningen staat weinig specifiek over de wijze van indiceren. Ook wordt nauwelijks verwezen naar ICF, een classificatiesysteem dat in de wet aanbevolen wordt bij indicatiestelling. Omdat de gemeente zélf de indicatie aanstuurt en er steeds gesproken wordt over gebrek aan geld, vrezen cliënten dat indiceren van goedkopere vormen van huishoudelijke zorg wordt gestimuleerd.

Bron: Zorgbelang
Gepost door: S.Quasten

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier