h

VNG: laat vluchtelingen met bijstand studeren

24 september 2006

VNG: laat vluchtelingen met bijstand studeren

Onder de WWB kunnen gemeenten vluchtelingen toestaan een opleiding te volgen met behoud van uitkering. Dat kan leiden tot verschillen tussen gemeenten. De voorzitter van de VNG-commissie Werk en Inkomen, Hans Spigt, en staatssecretaris Van Hoof van SZW roepen gemeenten daarom op kritisch met deze vrijheid om te gaan.

Hoger opgeleide vluchtelingen zijn vaak aangewezen op de bijstand. Net als iedereen moeten zij algemeen geaccepteerd werk aanvaarden. Ook als dat beneden hun niveau ligt.
De WWB geeft gemeenten de vrijheid om vluchtelingen met potentie een opleiding (schakelonderwijs of een verkorte hbo-, wo-opleiding) te laten volgen met behoud van hun uitkering - tenminste als er geen adere voorzieningen voorhanden zijn, zoals studiefinanciering.
Daarmee krijgen vluchtelingen de kans om door te groeien naar een duurzame baan die bij hun capaciteiten past.

Praktijk
Sommige gemeenten stimuleren studeren met behoud van uitkering, andere niet of nauwelijks. Het is moeilijk uit te leggen waarom een gevluchte arts in Amsterdam wel mag studeren, maar in een naburige gemeente niet.
De gemeenten worden nu opgeroepen om kritisch te bezien in welke gevallen het volgen van een studie duurzame uitstroom uit de uitkering kan bevorderen. Dit binnen de randvoorwaarde dat werk boven opleiding gaat.

BRON:VNG
Gepost door: S.Quasten

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier