h

Rijk belemmert gemeenten bij aanpak armoede

13 september 2006

Rijk belemmert gemeenten bij aanpak armoede

Een effectieve bestrijding van armoede wordt belemmerd door te streng landelijk beleid. Dat stellen de 27 middelgrote gemeenten in een petitie die zij woensdag aan de Tweede Kamer overhandigen.

Om ,,slimmer, sneller en goedkoper te kunnen handelen'' vragen de zogenoemde G27 meer vrijheid en middelen van het Rijk. De middelgrote gemeenten hekelen de versobering die is doorgevoerd met de Wet werk en bijstand (WWB) in 2004. Het niet meer mogen toekennen van categorale bijstand aan groepen zou zorgen voor te hoge uitvoeringskosten. Gemeenten moeten nu via arbeidsintensieve manieren elke aanvraag individueel bekijken of iemand in aanmerking komt voor bijzondere bijstand.

Onder anderen staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) stelde in reactie op de VNG dat gemeenten eerst beter hun best moeten doen om minima te wijzen op voorzieningen als bijzondere bijstand. Daardoor is volgens de G27 een verkeerd beeld ontstaan. Gemeenten zouden wel degelijk via voorlichting, inloopspreekuren en het koppelen van informatiebestanden proberen te zorgen dat de steun terecht komt bij mensen die er recht op hebben.

De G27 wijzen erop dat het budget voor bijzondere bijstand is gedaald van 511 miljoen euro in 2003 (voor invoering van de WWB) tot 325 miljoen euro in 2005. Ook blijkt uit eigen onderzoek van de middelgrote gemeenten dat de meeste van hen in 2005 veel meer geld hebben uitgegeven dan was begroot om mensen te helpen de eindjes aan elkaar te knopen.

Vijftien van de 27 gemeenten hebben een vergelijking gemaakt tussen het budget en de uitgaven. In totaal hebben zij vorig jaar ruim 20 miljoen euro meer uitgegeven dan begroot. Tilburg, Enschede en Nijmegen sprongen eruit met overschrijdingen van ruim 3 miljoen euro tot 2,4 miljoen. Alleen Schiedam hield geld over (293.223 euro).

Gepost door: S.Quasten
Bron: ANP

Reageren?

Wilt u reageren op een bericht?

Graag! Wij horen graag uw mening en willen met iedereen de discussie aangaan.

Een paar spelregels:

  • Alleen reacties die serieus ingaan op de inhoud van het bericht worden geplaatst. Aan "bagger" en "afzeikerij" doen we niet mee.
  • Anonieme reacties worden niet geplaatst
  • Wilt u reageren, maar niet in het openbaar? Gebruik dan onze contactpagina
     

U bent hier